Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:07 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Alegeri parlamentare 2016 Şirul „evenimentelor“ electorale din Circumscripţia Constanţa

ro

12 Dec, 2016 00:00 2888 Marime text
Până în jurul orei prânzului, la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) Constanţa nu fusese înregistrat niciun incident. Situaţia însă nu a rămas aceeaşi prea mult. Totuşi, spre deosebire de alte scrutine, situaţiile semnalate nu au fost grave.
 
Interesant este faptul că „debutul“ incidentelor l-au dat jurnaliştii veniţi la sediul Instituţiei Prefectului - Judeţul Constanţa să transmită informaţiile oferite de reprezentanţii Biroului Electoral Judeţean (BEJ) Constanţa. Aceştia s-au trezit că nu au acces în Prefectura Constanţa. Uşa Sălii Ovale, unde li se oferise găzduire şi care dădea spre cabinetul prefectului, era încheiată cu cheia. Totodată, şi uşa care face legătura dintre Consiliul Judeţean Constanţa (CJC) şi Prefectura Constanţa este încuiată. Situaţia era la fel şi în cazul toaletelor. Între timp, reprezentanţii CJC, mai precis preşedintele instituţiei, Marius Horia Ţuţuianu, şi vicepreşedintele Claudiu Iorga Palaz, au venit să vadă cum stau lucrurile la faţa locului şi au încercat să „îndulcească“ situaţia jurnaliştilor. La comanda şefului CJC, acestora li s-a adus apă, cafea, dar şi un televizor, pe care l-au instalat pe hol pentru a se putea informa.

Incident într-o secţie de votare din Constanţa

Un prim incident electoral s-a petrecut în jurul orei 14.00, la secţia de votare nr. 161 din cadrul Şcolii Generale nr. 6 din municipiul Constanţa. Din neatenţie sau ca urmare a faptului că pe o listă permanentă apăreau doi cetăţeni cu acelaşi nume, un alegător a semnat în locul celuilalt după ce şi-a exprimat dreptul de vot. Venit câteva ore mai târziu la secţia de votare, cel ce figura că ar fi votat a sesizat situaţia şi a refuzat să semneze, întrucât apărea semnat la ora 10.00. Preşedintele secţiei de votare nr. 161 a luat legătura cu reprezentanţii BEJ Constanţa pentru a afla cum se procedează în situaţii de acest gen. Numai că reprezentanţii BEJ Constanţa au susţinut că, în astfel de situaţii punctuale, soluţiile se iau pe plan local.

Proces electoral întrerupt, dosar penal „in rem“

Reprezentanţii unei formaţiuni politice au sesizat la IPJ Constanţa un alt incident electoral petrecut la secţia de votare nr. 203 din municipiul Constanţa. Potrivit acestora, în secţia de votare, amenajată în incinta Şcolii Generale nr. 11 de pe strada Călăraşi, urna nu fusese sigilată de dimineaţă, situaţia fiind semnalată în jurul orei 14.00. În consecinţă, procesul de votare a fost suspendat pentru o oră, iar poliţiştii s-au deplasat la faţa locului.
Oamenii legii au deschis un dosar penal „in rem” pentru posibilă fraudă a votului în secţia 203. În următoarele zile, vor fi audiaţi membrii secţiei şi reclamanţii.

În contextul creat, preşedintele secţiei 203, Daniela Plohd, a afirmat: „Nu a existat nicio clipă o idee de fraudare sau de furt. Am venit să facem o treabă, îmi pare rău pentru incidentul creat. Poliţiştii au venit şi şi-au făcut treaba. Ne-au luat datele, au încheiat un proces-verbal. Urna a fost sigilată, nu mai există nicio problemă acum. În urnă, la momentul sesizării, se aflau aproximativ 335 de voturi. De la BEJ ni s-a transmis să resigilăm urnă şi să continuăm procesul de votare”, a declarat aceasta jurnaliştilor prezenţi.

La rândul său, purtătorul de cuvânt al BEJ, George Marius Cojocaru, a afirmat că, ulterior clarificării situaţiei, la secţia 203, procesul de votare s-a reluat şi s-a derulat în condiţii normale. El a explicat că, sâmbătă seara, conducerea biroului secţiei de votare, neavând un spaţiu adecvat, a decis să pună toate buletinele de vot în urnă, pe care apoi au sigilat-o. Duminică dimineaţă, s-a procedat la desigilarea urnei. Apoi a început procesul de vot, dar au uitat să mai sigileze urna. Menţionăm că peste 300 de persoane votaseră până la întreruperea procesului electoral.

Acces blocat pentru observatori

Prima parte a zilei a fost marcată de sesizări ale observatorilor şi ale alegătorilor cu privire la o înţelegere aproximativă a noilor reglementări electorale pentru alegerile parlamentare - accesul pentru zeci de observatori a fost blocat abuziv în primele ore ale dimineţii, posibilitatea de a vota cu viză de flotant a fost interpretată neunitar şi au existat probleme de organizare în secţii, potrivit unor informaţii culese de observatorii Expert Forum.

După ora 8 au fost înregistrate mai multe plângeri de la observatori şi cetăţeni cu privire la probleme legate de sigilarea urnelor de vot, utilizarea urnei mobile şi accesul observatorilor în secţiile de votare. Au fost remarcate probleme legate de sigilii în mai multe secţii, printre care: secţia 39 (Constanţa) - urna este sigilată cu bandă adezivă transparentă, 475 (Bucureşti) - sigiliul de la fereastră era rupt, 187 (Bucureşti), Copşa Mică (Sibiu) - urnele nu sunt sigilate, secţia 99 (Bucureşti) - urne sigilate necorespunzător.

Expert Forum, Funky Citizens, Centrul pentru Resurse Civice şi Centrul pentru Studiul Democraţiei, membri în campania FiecareVot, au acreditat peste 1.000 de observatori în toată ţara şi peste 40 de observatori în străinătate.

Probleme cu hârtia buletinelor de vot?!

Reprezentanţi ai PMP Constanţa au sesizat riscul interpretării greşite cu ocazia numărătorii şi au depus o adresă către Biroul Electoral Judeţean prin care au semnalat faptul că tuşul ştampilelor se impregnează pe ambele feţe ale hârtiei buletinelor de vot. Ca urmare a acestei sesizări, purtătorul de cuvânt al BEJ Constanţa, George Marius Cojocaru, a afirmat că au fost atenţionaţi preşedinţii secţiilor de votare din judeţ să acorde o atenţie sporită aspectului semnalat, pentru a evita vicierea rezultatelor şi interpretarea eronată a votului.

IPJ Constanţa, sesizat 

O urnă mobilă de la secţia de votare nr. 181 din Constanţa a rămas în jurul prânzului în plină stradă, în zona Delfinariu, după ce fusese solicitată pentru exprimarea unui vot la domiciliul unui alegător. În timp ce mergeau spre destinaţie, membrii biroului electoral al secţiei de votare respective au constatat că nu au luat buletinele de vot şi ştampilele. Astfel, un jandarm şi un reprezentant al secţiei de votare au rămas în stradă cu urna mobilă până când s-au întors membrii comisiei cu buletinele de vot şi ştampila.

Purtătorul de cuvânt al BEJ Constanţa, Marius Cojocaru, a confirmat că s-a făcut o sesizare de către reprezentanţii unui partid politic. „În ceea ce priveşte sesizarea de la secţia 181 cu privire la urna mobilă, aceasta a fost redirecţionată Biroului Electoral de Circumscripţie, iar pentru transportul necorespunzător al urnei, BEJ Constanţa a sesizat Poliţia”, a explicat Marius Cojocaru.
 
Un alt incident s-a petrecut la secţia de votare nr. 156 din municipiul Constanţa din cadrul Şcolii nr. 7, de pe strada Adamclisi. Un partid politic a sesizat dispariţia unei ştampile din cadrul secţiei şi a menţionat că va depune o sesizare în acest sens şi la Biroul Electoral Judeţean. La secţie a fost trimis un echipaj de poliţie pentru verificări.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii