Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:14 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Vara, sezonul șepilor

ro

18 Jun, 2014 20:57 2186 Marime text
Șerpii, care încearcă să se refugieze de razele tot mai arzătoare ale soarelui, dau bătăi de cap constănţenilor care ajung adesea să îi confrunte, atât în propriile gospodării, cât și la picnicurile organizate la pădure. Panica oamenilor la vederea șerpilor determină reptilele să atace. În ultima lună, la Spitalul Județean Constanța au ajuns două persoane mușcate de șerpi veninoși.

„Au fost două persoane mușcate de șerpi dar stabile hemodinamic, nu aveau decât semnele locale ale  traumatismului. Au fost internați în spital și supravegheați.”, a declarat Rodica Mândruță, medic primar Unitatea de Primiri Urgențe.

Specialiștii sunt de părere că șerpii nu atacă oameni decât dacă sunt provocați, mai ales că aceste reptile ies la vânătoare foarte rar, iar omul nu constituie o sursă de hrană.

„Dobrogea este plină de reptile și este bine așa. Toate aceste specii de reptile sunt protejate. Cel mai bine ar fi ca în momentul în care au loc întâlniri cu șerpii, aceștia să fie lăsați în pace. Să nu se încerce capturarea lor, să nu fie provocați sau atacați. Atunci nu se va întâmpla nimic. Nu șerpii sunt de vină ci oamenii. Am ajuns să le deranjăm habitatul, se construiește haotic și oriunde, spațiul unde își desfășoară ciclul de viață este din ce în ce mai restrâns și atunci, automat, interacțiunile dintre om și șarpe se îndesesc.”, a spus dr. Marian Tudor, expert herpetolog.

În cazul în care oamenii sunt mușcați de șerpi veninoși trebuie să știe că din acel moment se dă startul unei lupte contracronometru pentru viață, iar ei trebuie să ajungă la cea mai apropiată unitate medicală.
„Un om mușcat de șarpe trebuie întins, pansat la locul mușcăturii și apelat imediat un serviciul de urgență.”,  a precizat Rodica Mândruță, medic primar Unitatea de Primiri Urgențe
Victimelor le va fi administrat imediat serul antivenin. Este important de precizat faptul că acest antidot trebuie administrat doar dacă este vorba despre un șarpe veninos. În altă situație, serul poate duce la reacții adverse periculoase pentru pacient.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii