Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
06:34 24 10 2018 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Peter Tunde, inspectorul şcolar general adjunct din Cluj, trimisă în judecată în stare de arest

ro

24 Sep, 2014 13:19 1033 Marime text
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj au dispus trimiterea în judecată:

 în stare de arest preventiv a inculpatei PETER TUNDE ILONA CSILLA, inspector şcolar general adjunct în cadrul Inspectoratului Şcolar Judeţean Cluj, la data faptei, în sarcina căreia s-a reținut infracțiunea de trafic de influenţă, în formă continuată (14 acte materiale);

şi în stare de libertate a inculpatului:

      PERŞA VASILE FELICIAN, în sarcina căruia s-a reținut infracțiunea de cumpărare de influenţă;

 În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:
      În perioada iunie - 1 septembrie 2014, inculpata Peter Tunde Ilona Csilla, în calitate de inspector școlar general adjunct în cadrul ISJ Cluj, a pretins de la  un număr de 14 persoane suma totală de 21.300 euro, din care a primit efectiv suma totală de 10.300 euro.
      Aceste sume de bani au fost pretinse de către inculpată pentru ca,  prin influenţa de care se prevala că o are asupra membrilor comisiilor de evaluare/corectare de la examenele de bacalaureat susţinute la nivelul municipiului Cluj-Napoca, în sesiunile de vară și toamnă 2014, precum şi asupra membrilor comisiilor de corectare de la examenele de definitivat şi titularizare susţinute în luna iulie 2014, îi poate determina pe aceştia la notarea favorabilă, superioară dar şi pentru obţinerea notelor de promovare în favoarea unor candidaţi.
      În cursul lunii iunie 2014, inculpatul Perşa Vasile Felician a remis inculpatei Peter Tunde Ilona Csilla suma de 1700 euro pentru ca aceasta, în calitate de inspector general adjunct în cadrul ISJ Cluj, să îşi exercite influenţa de care se prevala că o are la membrii comisiei de evaluare de la bacalaureat, cu atribuţii de corectare şi notare a lucrărilor susţinute de o rudă a inculpatului, pentru a determina pe aceşti profesori corectori în notarea favorabilă a lucrărilor de examen şi obţinerea promovării bacalaureatului.
    La data de 1 septembrie 2014, inculpata a primit de la o persoană, în scopul menționat anterior, suma de 1.000 euro, reprezentând o parte din suma de 2.200 euro anterior pretinsă de la persoana respectivă, împrejurare în care procurorii au procedat la constatarea infracțiunii flagrante.
    În cauză s-a dispus instituirea sechestrului şi indisponibilizarea  sumelor de 2080 euro şi 635 lei aparţinând inculpatei Peter Tunde Ilona Csilla în vederea confiscării speciale.
      De asemenea, s-a dispus instituirea sechestrului asigurator asupra unui imobil situat în Cluj Napoca, aparţinând inculpatei Peter Tunde Ilona Csilla până la concurenţa sumei de 8077 euro, în vederea confiscării speciale.
       În prezenta cauză, procurorii au beneficiat de sprijinul de specialitate al Serviciului Român de Informații.
           Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului Cluj, cu propunere de a se menţine măsurile asigurătorii şi preventive dispuse în cauză.
Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale şi trimiterea rechizitoriului la instanţă spre judecare, situaţie care nu poate să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie.

sursă foto: evz

Ti-a placut articolul?

Comentarii