Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:10 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Statul român, cel mai puternic cămătar?

ro

07 Nov, 2013 22:11 1600 Marime text
Încep să se vadă rezultatele în demersul pe care Coaliția 52 l-a început în urmă cu doi ani pentru schimbarea termenilor legii 52, legea transparenței decizionale. Este o premieră în viața publică românească, întrucât este o acțiune de lobby a societății civile care s-a finalizat cu succes. Coaliția 52 este o structură asociativă formată din mai multe organizații non-guvernamentale care și-au propus schimbarea legii 52.

“ Este un pas important. Pentru prima dată decidenții nu se mai pot ascunde, nu mai pot  ține societatea civilă departe de deciziile publice, pentru că modificările aduse la Legea 52 cuprind o serie de îmbunătățiri prin care societatea  civilă are un acces mult mai larg la deciziile publice.” a declarat responsabilul cu proiectele IMM, Aliss Bâlcă.

La nivelul Consiliului European există o directivă care spune că orice lege cu impact socio-economic trebuie să aibă studiu de impact, iar dacă acest studiu nu este făcut, legea se lovește de nulitate. Se aplică și în România?

“ În legătură cu impozitul forfetar, am început dezbaterea publică încă din luna decembrie a acestui an și le-am cerut celor de la Ministerul pentru IMM-uri un studiu de impact. Săptămâna trecută am avut  om întâlnire cu un consilier al doamnei ministru Grapini și i-am reamintit de cerința noastră, pentru că dorim să știm care va fi impactul impozitului forfetar. Dar, nici până în acest moment, nu avem acest raport. ” a spus Iulian Gropoșilă, preşedintele Patronatului IMM Constanţa.

Preşedintele Patronatului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii este revoltat de faptul că o firmă din Constanţa este aproape de faliment pentru că este strânsă cu uşa de stat. Asta după ce a plătit statului român 13 milioane de euro, taxe și impozite.

“ Este ceva incredibil. Oamenii mi-au spus că mai bine se ducea la cămătari și împrumutau bani decât să se ducă să plătească statului, pentru că ar fi scăpat mai ieftin. Pe lângă dobânzi, se calculează și penalități. Este o sarabandă autodistrugătoare, pentru că statul, prin acestă politică, nu face altceva decât să-și omoare puii. ” a precizat Iulian Gropoșilă, președintele Patronatului IMM Constanța

Media de taxe pe care o firmă este nevoită să le plătească anual în România este de 166 pe an, în timp ce, în Europa dările se reduc la 18. Astfel, nu trebuie să ne mirăm că România are cea mai mare fiscalitate pe forța de muncă din Europa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii