Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:26 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Evaluările postaşilor, ilegale?!

ro

28 Aug, 2013 16:01 2575 Marime text
A început testarea profesională a angajaților de la Poșta Română! Procedeul face parte din campania de restructurare a societăţii, prin care se urmărește disponibilizarea unui număr de peste 3.000 de angajați. Liderii sindicali spun însă că aceste testări nu sunt conforme Codului Muncii. În plus, sindicaliştii constănţeni acuză conducerea companiei de abuz şi de încălcarea legii.
 
“În primul rând, testările care au fost anunțate de conducerea companiei sunt în afara legii datorită faptului că salariații sunt chemați să susțină teste pentru posturile de lucru pentru care ei au susținut deja la angajare această testare. Salariții care se prezintă la testările anunțate de angajator în această perioadă nu au ce să caute la testare atâta vreme cât angajatorul nu le-a trimis o decizie până la această dată, cum că locul lor de muncă este desființat.”, a declarat Florin Gheorghiu, lider Sindicat Poșta Română Constanța.
 
Pe de altă parte, sindicaliștii contestă și modelul de cerere care le impune angajaților să renunțe la locul lor de muncă.
 
„Pe de altă parte, angajatorul a transmis în sistem un model de cerere prin care salariații care doresc să plece benevol din sistem să completeze numai acel model de cerere. Culmea, în acest model de cerere nu există niciun fel de trimitere la un paragraf sau la un articol în baza căruia salariații să fie siguri că vor beneficia de plăți compensatorii așa cum sunt stipulate în Contractul Colectiv de Muncă. Eu pot spune că e posibil ca ei să nu primească ceea ce așteaptă. În momentul în care un salariat este testat așa cum se încearcă în aceste zile și nu primește calificativul de trecere și este declarat necorespunzător postului, poate primi șomaj și în cel mai rău caz un singur salariu compensatoriu.”, a declarat Florin Gheorghiu, lider Sindicat Poșta Română Constanța.
 
Prin aceste evaluări, se urmărește concedierea unui număr de 1.259 de angajați, după ce zilele trecute, 2.932 de angajați din toată țara au optat pentru disponibilizarea colectivă. Pentru cei din urmă, conducerea companiei trebuie să asigure de la 3 la 30 de salarii compensatorii, în funcție de vechime. În județul Constanța, doar 50 de lucrători poştali au optat pentru disponibilizare. Pentru anul 2013, societatea a alocat 7,4 milioane de lei pentru plățile corespunzatoare personalului disponibilizat.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii