Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:09 08 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Litoral TV Conflict „bisericesc” la Oituz

ro

01 Sep, 2013 17:45 6463 Marime text
Scandal între credincioşii ortodocşi şi cei catolici din localitatea constănţeană Oituz… din cauza unei biserici!
În satul Oituz, numărul catolicilor este cu mult mai mare decât al ortodocşilor, motiv pentru care Biserica Ortodoxă are o capacitate de numai 30 de persoane. De câţiva ani însă, zeci de credincioşi vin din tot judeţul pentru a participa la Liturghia oficiată de părintele Vladimir.
 
Odată cu creşterea numărului de enoriaşi, părintele a solicitat autorităţilor locale terenul de lângă Biserică, pentru a construi un lăcaş de cult mai mare. În luna mai, primarul a aprobat cedarea spaţiului, numai că de la vorbe la fapte este cale lungă… Credincioşii se plâng că edilul nu s-a ţinut de promisiune pentru că a fost influenţat de reprezentanţii Bisercii Catolice, care susţin că acest spaţiu aparţine şcolii din sat. Părintele catolic spune că ortodocşii ar trebui să-și caute un alt teren dacă vor o biserică nouă.
 
“Problema este că a intrat o concurenţă prost văzută şi vroia să facă o biserică mai mare şi oamenii au spus că nu vrem să ocupăm terenul de sport, pentru că poate, în viitor, o să fie un proiect prin care să facem o tribună şi nici pe terenul şcolii pentru că este al şcolii şi poate vom face şi o sală de sport.”, a declarat Petru Mihaica, preot la Biserica Catolică Oituz.
 
Acest teren a fost, însă, lăsat în paragină de autorităţi. Primarul recunoaşte că preotul de la Biserica Ortodoxă a atras mai mulţi enoriaşi la Oituz şi este de acord cu ridicarea unui nou lăcaş, dar din fonduri proprii şi pe un alt teren, nu pe cel pe care l-a promis iniţial.
 
„Sunt de acord, nimeni nu se opune, dar trebuie să mai ascult și de vocea comunității. De când a apărut această biserică, Oituzul a apărut pe harta judeţului Constanţa. Voi sprijini construirea acestei biserici, dar financiar, Primăria nu se poate angaja la vreo construire.”, a declarat Dumitru Chiru, primar Oituz.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mire 14 Dec, 2014 20:08 Eu il cunosc pe parintele Vladimir de cand sa sfintit biserica.Eram doar 4 persoane care venea la slujba timp de un an.Mentionez ca veneam dln COnstanta iar credinciodii din comuna nu veneau la slujba.Cand au vazut ca venim din Constanta au inceput sa vina si ei la slujba.Nu este adevarat ca parintele deschidea cartea.Sunt numai minciuni.
  • anonim 04 Mar, 2014 10:37 L-am cunoscut personal pe parintele de la Oituz iar harul divin i se citeste pe fata. Nu a cerut bani si nici nu deschide cartea, dar mai ales nu spune viitorul asa cum asteapta multi altii care il intalnesc.Dar in fine cam toti oamenii cu credinta si cu harul lui Dumnezeu de cand exista lumea au fost judecati umiliti si pusi la zid de biserica si nu numai, iar dupa ce au murit li s-a recunoscut sfintenia.Asa se intampla si cu parintele de l Oituz.
  • cristina 03 Feb, 2014 02:30 minciuni,sunt putini ortodocsi in Oituz. V vrea bani multi nu se mai satura