Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:18 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Lucrările trebuie făcute în doi ani Comuna Valu lui Traian mai are de aşteptat încă o rectificare bugetară

ro

02 Oct, 2014 00:00 2027 Marime text


În luna august, ploi abundente s-au abătut asupra localităţii Valu lui Traian, lăsând în urma lor pagube greu de acoperit din banii bugetului local.


În localitate, rigolele au fost astupate de mâlul adus de viitură, în timp ce trei case şi alte aproximativ 60 de curţi au fost inundate. În numai două ore de ploi torenţiale, la nivelul municipiului Constanţa s-au înregistrat cantităţi de precipitaţii de 74 l/mp, iar în localitatea Valu lui Traian, de 100 l/mp, cantitate normală pentru o perioada de trei luni! Aşa cum arătam şi într-o ediţie trecută, Primăria consideră că dacă ar fi fost făcute la timp lucrările de amenajare a canalului colector Valea Seacă, lucrurile nu ar fi ajuns aici. Autorităţile locale spun că fac tot posibilul de a întreţine şi de a decolmata cursul de apă, însă lucrările care sunt necesare aici sunt de mai mare amploare. Pe scurt, povestea recentă a canalului începe astfel: în 2010, Primăria Comunei Valu lui Traian a solicitat de la Apele Române finanţare pentru realizarea unor lucrări de consolidare, reamenajare şi reabilitare a canalului colector din Valea Seacă. Acesta, din trei în trei luni, când plouă, devine neîncăpător şi stăm cu emoţia că se va inunda localitatea. Noi, la nivelul Primăriei, facem tot ceea ce ne stă în putinţă pentru a preveni aceste lucruri şi pentru a împiedica fenomenul, dar uneori acest lucru ne depăşeşte. De fiecare dată suntem puşi să aşteptăm următoarea rectificare bugetară, dar mereu banii întârzie să apară“, a declarat viceprimarul localităţii, Iulia Frăţilă, după evenimentele care au luat cu asalt locuitorii în luna august.

Au mai rămas câteva luni



Iată care este însă poziţia Administraţiei Naţionale Apele Române prin Administraţia Bazinală de Apă Dobrogea - Litoral (ABADL). Potrivit reprezentanţilor ABADL, „la aceasta dată, la contractul nr. 75/21.05.2013, ce are ca obiect proiectarea şi execuţia «Lucrărilor de apărare împotriva inundaţiilor în Bazinul Hidrografic Valea Seacă», judeţul Constanţa s-a realizat numai partea de proiectare. Pentru anul 2014 nu s-au alocat de la bugetul de stat fonduri pentru aceasta investiţie. De asemenea, perioada în care lucrările trebuie executate este de 24 de luni“. Licitaţia pentru efectuarea lucrărilor a fost câştigată de Al Stom Company SRL prin anunţul de atribuire numărul
168.963 din 28.05.2013, contra sumei de 10.870.919,45 de lei, deşi valoarea estimată a fost, iniţial, aproape de două ori mai mare - 19.205.487 de lei. Oferta societăţii a fost aleasă de către ABADL dintr-un număr de nouă oferte. De altfel, ABADL a atribuit şi contractul pentru serviciile de supraveghere a execuţiei lucrărilor la investiţie societăţii Consult Trans SRL, care şi-a adjudecat contractul pentru 141.342 de lei, oferind preţul cel mai scăzut dintre toate cele trei participante.
Ultima solicitare înaintată Ministerului Mediului şi Pădurilor, Agenţiei Naţionale a Apelor Române şi spre ştiinţa ABADL este datată 18 august, în care administraţia locală solicită, din nou, atenţia autorităţilor şi sprijinul „prin includerea la finanţare a proiectului «Amenajarea cursului de apă Valea Seacă colector, în localitatea Valu lui Traian din judeţul Constanţa»“, solicitare la care, potrivit viceprimarului Iulia Frăţilă, „s-a primit aceeaşi replică: «la viitoarea rectificare bugetar㻓.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii