Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:01 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cronica unei discuţii blazate, sau de ce confruntarea între prezidenţiabili s-a desfăşurat ca la examenul de Bacalaureat

ro

13 Nov, 2014 00:00 4081 Marime text
După „lupte seculare“ ce au durat cât campania electorală, inevitabilul s-a produs. Cei doi politicieni rămaşi în cursa finală pentru Cotroceni s-au întâlnit faţă în faţă. O dezamăgire pot spune, o dezbatere de unde a lipsit sarea, piperul şi implicarea activă din partea ambilor candidaţi. În timp ce unul a intrat în acest joc fără a avea prea multe vorbe înţepătoare la el, cu un bagaj prea plin de bun-simţ pentru natura unui politician, celălalt parcă se afla într-o scenetă scrisă de nenea Iancu Vă mai amintiţi de castravetele lui Caragiale? Adică de „Prelegere despre cometă” a marelui şi actualului Caragiale, schiţă în care elevul revine de fiecare dată când i se pune o întrebare la singurul lucru pe care îl ştie: „castravetele iaşte o legumă dicotiledonată, de culoare galben-verzuie, ce face parte din familia cucurbitaceelor, care conţine 98% apă. Gata!”.

Am şi acum în faţa ochilor expresia lui Florin Piersic interpretând acest moment. Unul dintre candidaţi repeta aceleaşi idei, indiferent de natura întrebării, răspunsul se finaliza în aceleaşi note: refacerea USL şi veşnicul „Băsescu e de vină!“.
Şi totuşi, lăsând la o parte castravetele şi (ne)prezenţa de spirit a candidaţilor, vreau să mă opresc asupra unui alt lucru intrigant: prestaţia jurnaliştilor angrenaţi în discuţii, moderatorii şi mediatorii discuţiei. „The final countdown“ din campania electorală oricum separă opinia publică. Ba chiar dă naştere la războaie intrafamiliale, deci este inutil să mai pună altcineva paie pe foc. Cea mai deranjantă intrare în forţă i-a aparţinut unui... pseudo-jurnalist. Un fel de lup deghizat în oaie, un politician cu un slab costum de jurnalist, care şi-a devoalat permanent adevăratele origini.

Iar ca tortul electoral să fie complet, cireaşa a venit de la moderator, care, după ce a pus punct dezbaterii dintre cei doi candidaţi, l-a invitat doar pe unul dintre ei să rămână pentru a dezbate şi după meci. Ok, înţeleg că unul dintre ei fusese invitat cu o seară înainte, dar a fost un gest profund de neprofesionalism ca după o bătălie de unu la unu să preferi să mai rămâi la taclale cu doar unul dintre ei, pe celălalt poftindu-l politicos acasă. E just că situaţia trebuia echilibrată, dar seara confruntării trebuia să fie doar atât: o seară a confruntării, nu una de spovedanie pentru un singur candidat. Totuşi, nu au intrat zilele în sac, iar emisiunea putea fi realizată în seara următoare. Nu cred că se făcea o gaură în cer.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii