Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:46 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

#citeşteDobrogea „Nu toţi învăţătorii dobrogeni înţeleg să-şi facă datoria de apostoli.“ Lucrări din Biblioteca Virtuală ZIUA de Constanţa

ro

24 Jan, 2018 00:00 1681 Marime text
Parcurgând capitolul dedicat învăţământului dobrogean, scris de inspectorul-şef Ioan Georgescu în volumul colectiv „Dobrogea 1878-1928. Cincizeci de ani de vieaţă românească“, realizăm cu atât mai mult valoarea de adevăr a butadei „Istoria se repetă!“, evident, cu nuanţa ei de... sarcasm.
 
Subcapitolul „Învăţământul primar în Dobrogea între 1878 şi 1919“ readuce în atenţia cititorilor săi o lungă listă de dascăli care au contribuit la începuturile educaţiei în această provincie, dar mai ales încercările prin care a fost necesar să treacă învăţământul dobrogean mai ales după război.
 
De altfel, cei care au contribuit definitoriu şi au răspuns îndemnului domnitorului Carol I, de la 14 noiembrie 1878, au fost învăţătorii. „Evacuaţi din Basarabia de Sud, unde, conform hotărârilor congresului de la Berlin, aveau să se instaleze dascăli ruşi, învăţătorii noştri se aşează, în noua lor patrie, cu gândul curat de a munci stăruitor pentru înaintarea ei. În opera aceasta de progres, ei au norocul să fie călăuziţi şi îndemnaţi multă vreme de energia luminată a revizorului şcolar Ion Bănescu (...) Odată cu Bănescu, au descălecat în această provincie următorii apostoli ai culturii române, pe cari îi putem aminti cu atât mai vârtos, cu cât cei mai mulţi astăzi nu mai sunt în viaţă“.
 
Iar lista se deschide cu Ion Donea, absolvent al Academiei Mihăilene din 1854 de la Iaşi, Ion. C. Brătescu, tatăl profesorului universitar din Cernăuţi C. Brătescu, iar lista continuă cu o singură femeie, Natalia A. Petru, „cea dintâi învăţătoare din Basarabia, de la Tomai-Cahul, la Oltina-Constanţa. Acelaşi drum l-a făcut şi soţul ei Atanase Petru“.
 
După 12 ani, în 1889, în cele două judeţe ale Dobrogei vechi sunt 126 de şcoli primare, şi anume în judeţul Tulcea - zece şcoli urbane şi 57 rurale; iar în judeţul Constanţa - zece şcoli urbane şi 49 rurale. Mai apoi, în 1919, numai în judeţul Constanţa erau 171 de şcoli primare.
 
Autorul consemnează şi jertfa din timpul războiului pentru întregirea neamului a celor 55 de învăţători: 18 din judeţul Constanţa, şapte din judeţul Tulcea şi 15 din judeţul Caliacra şi 15 din judeţul Durostor.
 
Inspectorul-şef Ioan Georgescu continuă cu „relele“ şi „bunele“ din învăţământ. „Întâiu, nu toţi învăţătorii dobrogeni au înţeles şi înţeleg să-şi facă datoria de apostoli. Pentru trecutul mai depărtat, ajunge să constatăm că Dobrogea era sinonim cu surghiun. «Să-ţi faci bagajul şi să te găteşti pentru Dobrogea», era pe vremuri unul din cele mai straşnice mijloace de pedepsire a slujbaşilor şi deci şi a învăţătorilor răi din ţară. (...) Pentru insuficienţa corpului didactic primar din zilele noastre, mai ales după răsboiu, triste documente ne dau suplinitorii. Din lipsă de învăţători s-a dat drumul în învăţământul primar, mai ales rural, tuturor neisprăviţilor. Băieţi cu 1-2 clase de liceu, uneori chiar fără niciuna sau chiar fără curs primar terminat în regulă, erau chemaţi să lumineze pe alţii. Vorba sfintei evanghelii: «Orbi povăţuitori de orbi». Cu lipsa de seriozitate intelectuală se unea prea adeseori lipsa de demnitate morală. Din această cauză, în câte un an şcolar se perindau câte 3-4 suplinitori la o şcoală. Ce progres putea face şcoala în asemenea condiţiuni?“, se întreabă, pe bună dreptate, autorul, continuând să exemplifice cu lipsa de sprijin din partea autorităţilor, pe fondul acestei nemulţumiri.
 
Capitolul integral poate fi citit AICI
 
Dacă în urmă cu 119 ani pionierul culturii româneşti în Dobrogea Petru Vulcan inaugura prima bibliotecă publică la Constanţa, pe 23 noiembrie 2017, printr-o onorantă coincidenţă, cotidianul ZIUA de Constanţa, conştient de rolul său pe tărâmul cultural dobrogean, a inaugurat prima BIBLIOTECĂ VIRTUALĂ - Fondul Documentar „Dobrogea de ieri şi de azi“.
 
DREPTURI DE AUTOR
a) Toate informaţiile publicate pe site de către ZIUA DE CONSTANȚA (incluzând, dar fără a se limita la, articole, informaţii, fotografii, fişiere audio, bannere publicitare) sunt protejate de dispoziţiile legale incidente: Legea nr. 8/1996 privind dreptul de autor şi drepturile conexe, Legea nr. 84/1998 privind mărcile şi indicaţiile geografice şi Legea nr. 129/1992 privind protecţia desenelor şi modelelor), titulari ai drepturilor protejate de lege fiind ZIUA DE CONSTANȚA sau, după caz, furnizorii săi de informaţii.
b) Sunt interzise copierea, reproducerea, recompilarea, decompilarea, distribuirea, publicarea, afişarea, modificarea, crearea de componente sau produse sau servicii complete derivate, precum şi orice modalitate de exploatare a conţinutului site-ului, cu excepţia afişării pe ecranul unui computer personal şi imprimarea sau descărcarea, în scop personal şi necomercial în lipsa unui acord scris din partea ZIUA de Constanţa.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii