Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mucenici, friptură şi alte bucate delicioase pentru pacienţii constănţeni, oferite de Arimex Comexim 2000

ro

10 Mar, 2017 00:00 3072 Marime text
Echipa Arimex Comexim 2000 SRL, cea care se îngrijeşte de hrana de zi cu zi a pacienţilor de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, secţiile de la Agigea, Eforie, Palazu, Dermato-venerice, de la Spitalul Municipal de Boli Infecţioase Constanţa şi de la Spitalul CFR, nu a uitat de marea sărbătoare marcată, ieri, de creştinii ortodocşi - cei 40 de Mucenici ucişi în Sevastia. Astfel, pacienţii constănţeni au fost serviţi cu un meniu de zile mari, dar şi cu mucenici.
 
Ziua de 9 martie, când Biserica Ortodoxă îi sărbătoreşte pe cei 40 de mucenici ucişi în Sevastia, are pentru spiritualitatea populară o conotaţie aparte. Conform tradiţiei creştine, sfinţii martiri au fost 40, însă, după cea geto-dacică, au fost 44, atâtea fiind şi zilele dintre 9 martie şi 23 aprilie. Potrivit tradiţiei populare, femeile fac în această zi mucenici în formă de opturi. Aceştia sunt duşi la biserică pentru a fi binecuvântaţi, iar apoi sunt consumaţi în familie. În ziua mucenicilor, în credinţa populară, se deschid mormintele şi porţile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea Sfinţilor Mucenici, 40 de colaci numiţi sfinţi, mucenici sau brădoşi. În Moldova, aceştia au forma cifrei opt, o stilizare a formei umane, şi sunt copţi din aluat de cozonac şi apoi unşi cu miere şi nucă.

Revenind la meniul pacienţilor, aceştia au fost serviţi, la micul dejun, cu ceai Lipton de lămâie, margarină, unt, salam de vară, parizer ţărănesc, brânză topită, brânză de vaci, gem de căpşuni, caş proaspăt de vacă, iar la supliment au primit biscuiţi, lapte dulce şi iaurt natural.
 
La prânz, echipa Arimex Comexim 2000 SRL a pregătit ciorbă ţărănească de purcel, ciorbă de legume à la grec, borş de spanac dres cu smântână, supă de curcan cu cartofi, supă de curcan cu spanac şi fulgi de ou, supă de legume à la grec, supă de dovlecei cu smântână, varză călită cu ciolan de porc, tocăniţă de cartofi cu pulpă de porc, friptură de pui cu sote de legume, friptură de pui la cuptor şi ghiveci de legume dietetic, mâncare de fasole verde cu pulpe de pui la tavă, friptură de pui la tavă şi cartofi copţi, iar la desert - mucenici cu nucă, lămâie şi scorţişoară, portocale, banane, prăjitură de casă, măr copt cu stafide, mere.
 
La cină, pacienţii unităţilor sanitare constănţene au fost serviţi cu ceai Lipton de lămâie, macaroane cu brânză, budincă de macaroane cu brânză de vaci şi stafide, friptură de pui la cuptor şi cartofi gratinaţi, ficăţei de pui în sos de roşii cu spaghete, mămăliguţă cu brânză telemea şi smântână, mămăliguţă cu brânză de vaci şi smântână, budincă de orez cu mere şi scorţişoară, iar la desert au primit biscuiţi.
 
„Tuturor pacienţilor le dorim însănătoşire grabnică, pace sufletească şi putere de a spera, a iubi şi a ierta“, a declarat Virgil Drăghici, administratorul societăţii Arimex Comexim 2000 SRL.
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii