Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
03:10 26 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Observator de Constanţa Angajari pe timp de criza

ro

26 Nov, 2010 11:56 1577 Marime text

Sute de oameni au fost cooptati pentru efectuarea recensamantului agricol

Fiecare recenzor va primi cate 1.000 lei/luna

Aproape 600 de oameni au fost angajati pe baza de conventii civile, pentru cateva luni, pentru efectuarea recensamantul agricol. Seful Directiei Judetene de Statistica (DJS) din Constanta, Enache Busu, declara ca perioada de instruire a personalului a luat sfarsit, iar culegerea de date propriu-zisa se va desfasura in perioada 2 decembrie 2010 - 31 ianuarie 2011. Astfel, se vor lua date despre fiecare suprafata de teren utilizata, despre efectivul de animale, sistemul de irigatii, dotarile exploatatiilor cu utilaje si numarul de personal, care isi desfasoara activitatea in acest domeniu.

Pentru acest recensamant au fost angajati 437 de recenzori, 70 de coordonatori, care sunt de fapt secretarii din primarii si 66 de recenzori sefi. Prioritate la angajare au avut salariatii primariilor, oamenii din cadrul Directiei Judetene de Statistica, din cadrul Directiei de Agricultura si Dezvoltare Rurala si apoi oamenii din exteriorul sistemului, care au cel putin studii medii. Fiecare recenzor va avea in atributie cate un sector, iar recenzorii sefi cate o sectie. Coordonatorul, care sunt reprezentanti de cei 70 de secretari ai primariilor din judet, se vor ocupa de exploatatiile agricole cu personalitate juridica. Cei angajati pentru aceasta perioada vor primi 1.000 de lei pe luna. Mai exact, recenzorii vor primi pe zi cate 50 de lei, iar sefi acestora, care au in grija intre 5-7 recenzori primesc cate 55 de lei pe zi.

In judetul Constanta exista 77.200 de explotatii agriicole, iar fiecare recenzor va avea de cules informatii despre 200 de explotatii agricole, asta inseamna in medie cam trei explotatii pe zi. „Vreau sa atentionez populatia ca aceste declaratii sunt de natura pur-statistica si ca nu au caracter fiscal, datele fiind confidentiale si vor fi distruse dupa procesarea lor", a precizat seful Directiei Judetene de Statistica din Constanta, Enache Busu. Specialistii de la DJS dau asigurari ca recenzorii isi vor face treaba in timpul lor liber si nu este nevoie sa-si ia concedii de la locurile de munca permanente.

Finalizarea acestui recensamant agricol se va produce pe data de 30 iunie 2012, cand se va realiza procesarea finala. Specialistii spun ca se vor completa doua formulare, unul de baza si altul provizoriu, astfel incat datele de pe cel provizoriu vor fi trimise pana pe data de 31 martie 2011 la EUROSTAT. Recensamantul din Romania nu trebuia facut in acest an, pentru ca de obicei se face odata la 10 ani, dar Uniunea Europeana a stabilit pentru toate statele membre sa faca acest recensamant odata, de aceea datele preliminare trebuie transmise la EUROSTAT. Mai mult decat atat, pentru realizarea acestui recensamant agricol au fost alocati bani de la Uniunea Europeana.

www.observator.ro

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii