Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:00 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Şeful Pentagonului, primit la Constanţa cu onoruri militare Chuck Hagel - „Barack Obama apreciază foarte mult sprijinul şi prietenia României“ (galerie foto)

ro

06 Jun, 2014 00:00 2574 Marime text
După vizita recentă a vicepreşedintelui SUA, Joe Biden, un alt oficial american a pus piciorul pe pământ românesc. Este vorba despre secretarul Apărării al Statelor Unite, Chuck Hagel, care s-a aflat, ieri, la Constanţa, preţ de câteva ore. Aeronava care l-a adus pe Hagel în România a aterizat miercuri după-amiază, pe Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, americanul fiind cazat la un hotel de patru stele din staţiunea Mamaia. Ieri dimineaţă, oficialul SUA a ajuns în Portul Constanţa, unde a fost primit cu onoruri militare de către Regimentul 30 Gardă. Deoarece ploua, Chuck Hagel a fost aşteptat cu o umbrelă de ministrul român al Apărării, Mircea Duşa, iar ceremonialul a fost unul scurt. După ce au trecut în revistă formaţia militară, cei doi oficiali au urcat la bordul navei de comandament „Mureş“, unde au petrecut câteva minute, apoi au vizitat crucişătorul american „USS Vela Gulf“, navă care astăzi va părăsi Portul Constanţa, după patru zile în care a efectuat exerciţii militare. Potrivit presei americane, în timpul vizitei pe crucişătorul american, secretarul Apărării americane a afirmat: „Îmi cunosc navele, iar aceasta reprezintă un vârf.“

În cadrul întâlnirii celor doi oficiali, au fost abordate teme precum dimensiunea militară a parteneriatului strategic între cele două state, cu accent pe sprijinul american acordat României, „în actualul context din vecinătatea estică“. „Prezenţa dumneavoastră în ţara noastră are o semnificaţie foarte importantă. Este pentru prima dată când un secretar al Apărării se află în vizită în România, după 2004, anul aderării noastre cu drepturi depline în NATO. Primirea României în Alianţă a constituit cel mai important proiect strategic naţional după '89, iar dumneavoastră aţi fost una dintre vocile cele mai influente care au pledat în favoarea includerii noastre în al doilea val de extindere a NATO“, a precizat ministrul român al Apărării, Mircea Duşa.
 
„SUA urmăresc să continue munca apropiată cu România, mai ales în ceea ce priveşte capacitățile aeriene“
 
„Ţara dumneavoastră a demonstrat că este un partener de mare încredere pentru SUA şi NATO. Sunt foarte mândru că am făcut parte din Senatul SUA atunci când am sprijinit intrarea României în NATO. Ştiu cât de mult apreciază preşedintele Obama şi SUA această prietenie a poporului român. Ne bucurăm mai ales de căldura şi de ospitalitatea poporului român faţă de noi şi pentru aceste lucruri vă mulţumesc dumneavoastră, domnule ministru“, a spus oficialul american, în cadrul conferinţei de presă susţinute la Terminalul de pasageri din Portul Constanţa. „Creştem cooperarea cu alţi parteneri din jurul Mării Negre: Bulgaria, Georgia, Turcia şi Ucraina. Am subliniat, la Bruxelles, că SUA vor ca partenerii europeni să facă acelaşi lucru, să crească bugetul armatei, pentru modernizarea capacităţilor militare. Un exemplu este faptul că România a cumpărat avioane F-16 şi are angajamente cu SUA şi Portugalia pentru a primi acele avioane. SUA urmăresc să continue munca apropiată cu România, mai ales în ceea ce priveşte capacităţile aeriene, dar şi din alte sectoare“, a precizat Hagel.

După declaraţiile de presă, cei doi oficiali s-au îndreptat spre Aeroportul Internaţional Mihail Kogălniceanu, unde Chuck Hagel a avut o întrevedere cu premierul României, Victor Ponta. Potrivit Biroului de Presă al Guvernului României, în cadrul întrevederii de la Mihail Kogălniceanu, „prim-ministrul României şi secretarul Apărării al SUA au discutat despre situaţia regională, despre problemele comune de securitate şi despre colaborarea militară dintre România şi Statele Unite ale Americii“.
Vizita lui Hagel în România face parte dintr-un turneu care se va încheia în Franța, unde oficialul se va întâlni cu omologul său, Jean-Yves Le Drian, și va participa la ceremoniile dedicate Debarcării din Normandia.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii