Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
14:28 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Scrutinul intern al social-democraţilor, un test pentru filiale Referendum PSD pentru Liviu Dragnea

ro

12 Oct, 2015 00:00 1453 Marime text
 

Premieră, moment istoric, test sau referendum intern - acestea au fost cuvintele folosite pentru a cataloga scrutinul organizat ieri de PSD pentru desemnarea preşedintelui partidului în persoana candidatului unic, Liviu Dragnea.
 
În timp ce Liviu Dragnea, cel ce va fi preşedintele PSD, aştepta doar aflarea numărului de susţinători, el fiind candidat unic, Victor Ponta îşi recunoştea pe Facebook înfrângerea şi-şi declara susţinerea pentru cel ce a stat ani buni pe cea de-a treia treaptă a ierarhiei PSD-iste. „Succesul nu e niciodată permanent. Nici înfrângerea nu e fatală. Curajul de a continua este cel care contează“ (Winston Churchill). Acesta este citatul folosit ieri de Victor Ponta, la predarea oficială a ştafetei la conducerea PSD.
 
Mobilizare a fost cuvântul de ordine, ieri, la PSD. Este de înţeles, mai ales că evenimentul poate fi considerat un test pentru fiecare filială atât în ceea ce priveşte disciplina, participarea la vot, cât şi susţinerea de care se bucură Liviu Dragnea în rândul simplilor membri de partid. În cadrul scrutinului intern organizat la nivel naţional au fost aşteptaţi la urne peste 530.000 de social-democraţi.

Premieră multiplă

Toţi liderii PSD au profitat de acest scrutin intern pentru a sublinia faptul că pe scena politică autohtonă se produce o premieră prin faptul că viitorul preşedinte al unui partid nu este votat în cadrul Congresului, de către delegaţi, ci de toţi membrii formaţiunii. Numai că scena politică românească este marcată şi de o altă premieră furnizată tot de PSD. La cârma acestui partid va fi promovată o persoană care, în mai anul curent, a fost  condamnată în primă instanţă la un an de închisoare cu suspendare în dosarul privind fraude la referendumul din vara lui 2012, în condiţiile în care fostul preşedinte, Victor Ponta, a demisionat pentru că era trimis în judecată şi aducea prejudicii de imagine formaţiunii.
 
În fine, urnele vor fi deschise după ora 20.00, rezultatele votului vor fi transmise la Bucureşti, unde vor fi centralizate. Validarea va avea loc astăzi, în cadrul Comitetului Executiv Naţional al PSD, iar pe 18 octombrie, la Congresul extraordinar, urmează ca delegaţii să aleagă ceilalţi membri ai conducerii centrale a PSD: preşedintele executiv, vicepreşedinţii, secretarul general.

Cheltuieli inerente

Iniţial, pentru judeţul Constanţa, a fost avansată cifra de 13.000 de activişti de partid care ar avea drept de vot la alegerea preşedintelui PSD. După actualizarea listelor, se pare că numărul votanţilor social-democraţi s-a redus la puţin peste 11.000, pentru că mulţi ar fi plecaţi din ţară. În municipiul reşedinţă de judeţ au fost amenajate şase secţii de votare, unele fiind în spaţii închiriate, ceea ce presupune cheltuieli inerente pentru PSD-iştii constănţeni. Social-democraţii tomitani au putut vota la sediul Organizaţiei Judeţene PSD de pe strada Mircea cel Bătrân, la Clubul Pensionarilor din cartierul CET, într-un spaţiu închiriat de la RADET din cartierul Poarta 6, în sediul PSD din zona Tic-Tac, într-un spaţiu închiriat din Centrul de plasament „Cristina“, în KM 4-5, şi în holul Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa, alt spaţiu obţinut contra cost.
 
Procesul de votare a început la ora 8.00 şi, profitând că ieşeau din tură, că nu ploua încă foarte tare sau ca să îşi ia de-o grijă, unii social-democraţi s-au dovedit a fi matinali. Surse din partid au afirmat că membrii PSD trebuie să voteze în secţiile de votare din localităţile unde sunt înregistraţi, dar şi în altă parte „dacă au o hârtie de la organizaţia de bază“.

Matinalii

În jurul orei 8.15, la secţia de votare nr. 5 din Constanţa, 12 social-democraţi deja bifaseră pe buletinul de vot. În comisia electorală se regăseau consilierii municipali Mariana Cojoc şi Gabriel Candindatu, dar şi consilierul judeţean Ion Radu. Printre social-democraţii matinali care au votat aici i-am identificat pe fostul aspirant la fotoliul de primar al municipiului Constanţa în vara anului 2000, Tudor Baltă, pe consilierii Vasile Chirondojan şi Ecaterina Prodan, pe directorul pe cercetare din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, Cătălin Grasa, dar şi pe fostul consilier Petrică Munteanu.
 
După ce a votat pentru promovarea lui Liviu Dragnea la cârma PSD la secţia de votare amenajată în cartierul Poarta 6, pe holul Casei de Cultură a Sindicatelor din Constanţa şi-a făcut apariţia şi un fost lider al Organizaţiei Municipale PSD Constanţa, actual director general al Autorităţii Feroviare Române, Gelu Dae.
 
Punctualitatea i-a caracterizat şi pe liderii PSD Constanţa. Cu câteva minute înainte de ora 9.00 şi-a făcut apariţia secretarul executiv al PSD Constanţa, Cristinel Dragomir, iar la scurt timp, pe uşa Casei de Cultură a Sindicatelor intrau preşedintele Organizaţiei Judeţene, Felix Stroe, şi liderul de la municipiu, Decebal Făgădău.

Ora 12.00 - Prezenţă 32,27%

La ora 10.00, în fiecare filială PSD din judeţ s-a organizat o şedinţă, motiv ca membrii din Biroul Executiv Local să se mobilizeze şi să aducă la urne cât mai repede şi mai mulţi colegi de partid. Aşa se face că la sediul PSD din zona Trocadero, unde membrii Comisiei Electorale Judeţene centralizau datele din teritoriu, la ora 12.00 s-a întocmit prima „radiografie“ a scrutinului. Potrivit preşedintelui comisiei, Cristinel Dragomir, la acea oră trecuseră pragul secţiilor de votare 4.134 de membri PSD din totalul celor 12.807 social-democraţi aşteptaţi la vot. „Procentual, numărul de voturi valabil exprimat până la această oră reprezintă 32,27% din totalul membrilor PSD Constanţa“, a adăugat Dragomir.
La ora 13.00, patru filiale  PSD din judeţ – Agigea, Ghindăreşti, Fântânele şi târguşor – încheiaseră procesul electoral, iar la Topalu cei 43  de membri îşi exprimaseră opţiunile până la ora 14.00.

Ora 16.00 - Prezenţa 48,62%

Patru ore mai târziu, când la nivel naţional prezenţa la urne era de 65%, Organizaţia Judeţeană PSD Constanţa raporta la Centru o participare apropiată de 50%. După centralizarea datelor din teritoriu, la nivel judeţean, 6.228 de social democraţi din totalul celor 12.807 bifaseră DA sau NU pe buletinul de vot. „Procentual, numărul de voturi valabil exprimate până la această oră (n.r. 16.00) reprezintă 48,62% din totalul membrilor PSD Constanţa“, se menţiona într-un comunicat remis presei. Ultimele date, de altfel, şi cele finale, au fost centralizate la ora 20.00.

Ora 20.00 - Prezenţa 67,28%

În ultimele patru ore ale scrutinului intern, prezenţa la vot a membrilor PSD Constanţa a crescut cu aproape 20%, de la 48,62% (procentaj înregistrat la ora 16.00) la 67,28 %, (procentaj înregistrat la ora 20.00).
 
„În favoarea lui Liviu Dragnea au fost exprimate un număr de 8.313 voturi, împotrivă - un număr de 248, iar 56 au fost nule”, potrivit unui alt comunicat remis presei. Având în vedere că în listele actualizate figurează 11.058 de membri PSD, practic, prezenţa a fost de 77,92%.
 
Rezultatele finale au fost validate de Comisia Electorală Judeţeană şi au fost transmise la sediul central al PSD.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii