Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
02:28 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Contestatarii aşteaptă „un raport negativ“ Parlamentul dezbate mâine transferul acţiunilor Portului Constanţa la administraţia Mazăre

ro

09 Jun, 2014 00:00 2213 Marime text
Scandalul creat în jurul posibilului transfer al unui pachet din acţiunile Portului Constanţa sub „umbrela“ administraţiei publice locale constănţene ajunge în Parlament.

Transferul unui pachet de 13% din acţiunile Portului Constanţa, cu titlu gratuit, de la Ministerul Transporturilor la administraţia Mazăre va face, mâine, subiectul unei dezbateri în Parlamentul României. Evenimentul va avea loc la ora 14.00, într-o şedinţă a Comisiei pentru Industrii şi servicii a Camerei Deputaţilor, comisie al cărei preşedinte este deputatul PSD Iulian Iancu.
Amintim că posibilul transfer al unui pachet din acţiunile Portului Constanţa de la ministerul condus de social-democratul Dan Şova la municipalitatea constănţeană face, de câteva luni, subiectul unui scandal. În vreme ce primarul Radu Mazăre promite un preţ mai scăzut al gigacaloriei în urma acestui transfer pentru o parte dintre constănţeni, sindicaliştii portuari şi Organizaţia Patronală „Operatorul Portuar“ solicită cu vehemenţă ca această mişcare să nu se producă. Aceştia din urmă se tem că, odată ce administraţia Mazăre va gestiona încă 13% din acţiunile Portului Constanţa, chiriile operatorilor portuari vor fi majorate semnificativ, ceea ce, pe viitor, ar putea conduce la pierderea locurilor de muncă din port.
 
„Există suficientă motivaţie pentru întrunirea comisiei“
 
Ce greutate, ce efecte va avea însă dezbaterea de mâine, în contextul în care transferul acţiunilor Portului Constanţa nu face obiectul unui proiect de lege? Mircea Burlacu, preşedintele Federaţiei Naţionale a Sindicatelor Portuare (FNSP), susţine: „Există suficientă motivaţie pentru întrunirea comisiei pe tema transferului Portului Constanţa, atâta vreme cât Parlamentul este legiuitorul şi atâta timp cât există o hotărâre de Guvern nesemnată încă de premierul Victor Ponta şi de ministrul Dan Şova privind acest transfer, dar şi nişte note de fundamentare care nu recomandă transferul“. Ceea ce speră liderul FNSP este ca această comisie parlamentară „să facă un raport, iar acesta să fie negativ“.
Reamintim că, în cazul în care municipalitatea constănţeană va prelua și pachetul de 13% din acţiuni, ea va administra, în total, 33% din acţiunile Portului Constanţa. Rămâne de văzut dacă acest transfer va constitui în continuare miza unui „troc“ politic între primarul Radu Mazăre şi premierul Victor Ponta, în perspectiva proximelor alegeri prezidenţiale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii