Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:49 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

riseproject.ro Afacerile puterii şi ale opoziţiei - Traseele lui Dragnea în Brazilia - clubul Fortaleza

ro

03 Jul, 2017 15:04 5634 Marime text
Afacerile din Brazilia de pe urma cărora a beneficiat președintele PSD, Liviu Dragnea, au intrat în vizorul procurorilor din țara sud-americană. Aceștia suspectează o posibilă spălare de bani dar și alte infracțiuni în cazul investițiilor făcute pe numele prietenilor politicianului.

RISE Project, împreună cu reporteri ai postului de televiziune Record TV, a doua cea mai mare rețea de televiziune din Brazilia, au documentat intrările și ieșirile lui Liviu Dragnea și ale apropiaților săi în țara de peste Atlantic. Am obținut indicativele zborurilor care i-au adus în Fortaleza, oraș din nord-estul Braziliei unde și-au desfășurat afacerile, numerele pașapoartelor folosite precum și datele și orele exacte când aceștia au trecut prin punctele de frontieră. Aceste informații aruncă o nouă lumină asupra activităților ascunse desfășurate de Dragnea și prietenii săi atât în Brazilia cât și în România.
AICI puteți vedea emisiunea realizată de televiziunea braziliană.

Bem-Vindo ao Brasil

Zborul TP165, al companiei aeriene portugheze TAP, a aterizat pe aeroportul din Fortaleza, în seara zilei de 16 februarie 2009, în plină vară braziliană. La bord se aflau trei personaje care aveau să joace, în anii următori, roluri importante pe scena politică și economică din România: Liviu Dragnea, Costel Comana și Mugurel Gheorghiaș. Dragnea, șeful PSD, avea să fie condamnat pentru fraudă la referendum, dar și să devină unul dintre cei mai puternici politicieni din România. Comana urma să fie acuzat de către DNA de păgubirea bugetului public cu mari sume de bani și să sfârșească spânzurat în toaleta unui avion, iar Gheorghiaș avea de administrat, cel puțin pe hârtie, Tel Drum, firmă de pe urma căreia a beneficiat familia Dragnea și care a jonglat cu sute de milioane de euro, bani publici.

Politicianul a trecut primul prin filtrul de frontieră de pe aeroport la orele 19:30, în timp ce celorlalți doi le-au fost ștampilate pașapoartele o jumătate de oră mai târziu. Dragnea era la acea dată președintele Consiliului Județean Teleorman, avea dreptul la pașaport diplomatic iar acest voiaj a fost unul dintre primele în lunga serie de călătorii pe care le va face spre Fortaleza până în 2016.

Ani cu noroc

2009 a fost un număr cu noroc pentru Liviu Dragnea. Acesta a devenit secretarul general al PSD, iar, în același an, la câteva luni după întoarcerea din Brazilia, Costel Comana, i-a completat în buzunar primul milion de euro, cumpărând de la politician mai multe terenuri pe care acesta le achiziționase la un preț mult mai mic. Tranzacțiile imobiliare dintre Comana și Dragnea au fost deja documentate de RISE și pot fi citite AICI. Tot în 2009, Tel Drum SA, companie românească cu acționari ascunși, se afla pe val, obținând contract după contract din bani publici. Mugurel Gheorghiaș, fost coleg de facultate și trupă rock cu Liviu Dragnea, era unul dintre administratorii la vedere ai companiei de banii căreia a beneficiat din plin familia Dragnea (detalii AICI). Și Costel Comana, prin firma sa de transport feroviar, Regiotrans, se scălda în bani publici. Regiotrans primise nu mai puțin de 13,5 milioane de euro subvenții de la stat, după ce, în anul anterior, 2008, recepționase alte 12,7 milioane de euro, tot cu titlu de subvenție.

Dar să ne întoarcem la începutul anului 2009, în Brazilia. Vizita începută în formula completă Dragnea – Comana – Gheorghiaș la Fortaleza pe 16 februarie 2009 s-a încheiat pentru Comana pe 24 februarie când acesta s-a urcat pe cursa TP 168 cu destinație Lisabona, în timp ce Gheorghiaș și Dragnea au plecat împreună, cu aceeași cursă, însă o săptămână mai târziu, pe 3 martie.

Comana l-a însoțit pe Dragnea și un an mai târziu în următoarea incursiune în Fortaleza, pe 6 ianuarie 2010. Cei doi au ajuns cu o zi mai târziu decât Gheorghiaș care deja pășise pe sol brazilian în seara zilei de 5 ianuarie. Sosirile la o zi sau câteva zile distanță aveau să devină o regulă pentru Dragnea și Gheorghiaș care nu au mai intrat împreună niciodată, după 2010. Au urmat aceeași regulă și pentru plecări cu două excepții, în 2011 și 2015, când, deși au ajuns separat, s-au îmbarcat împreună în zborul de plecare.

Și 2010 a fost un an prosper pentru cei trei, fiind și punctul zero al afacerilor începute în Brazilia pe numele lui Mugurel Gheorghiaș. Acesta a înființat firma M&J Investimentos Turisticos, companie înregistrată oficial în registrul brazilian al companiilor în ianuarie 2010, la câteva zile după ce Dragnea, Gheorghiaș și Comana au ieșit din Brazilia. Gheorghiaș a folosit această companie pentru a achiziționa cinci luni mai târziu “Casa Grande” – o vilă de lux, cu piscină, situată la malul mării, în stațiunea Cumbuco (detalii AICI). Aici, între cocotieri, aveau Dragnea, Comana și prietenii să-și facă vacanțele în anii următori, jucând și tenis, sportul preferat al președintelui PSD, după ce i-au adăugat proprietății un teren pentru practicarea sportului alb. În total, Gheorghiaș a intrat în Brazilia prin Fortaleza de 13 ori, Dragnea de 16 ori iar Comana de 11 ori.

Cu toate acestea, Liviu Dragnea a susținut în mai multe rânduri că nu știe ce afaceri derulează fostul său coleg de facultate. La rândul său, Mugurel Gheorghiaș a declarat ziarului Adevărul în 2011 că nu a ținut legătura cu Liviu Dragnea: “Da, am fost colegi la Facultatea de Transporturi, am cântat cu el într-o trupă. Ce-i rău în asta? Nu aveam prea multe opţiuni pentru a ne distra. Nu pot spune că am ţinut legătura cu el. Acum îl ştiu aşa, na, cum îl ştiu şi pe preşedintele Băsescu, de la televizor”. În realitate, doar în 2011, Gheorghiaș a fost de trei ori în Brazilia unde s-a intersectat cu Dragnea iar o dată, pe 1 februarie 2011, a primit ștampila de ieșire din țară pe pașaport la doar două minute după ce și documentul lui Dragnea a fost ștampilat. Cei doi s-au urcat în același avion. 

Cu secretara în Brazilia

Comana, Dragnea și Gheorghiaș au fost însoțiți și de alți compatrioți în periplurile sud-americane. De pildă, pe 13 decembrie 2013, Mugurel Gheorghiaș a intrat în Brazilia alături de secretara lui Dragnea, Irina Alexandra Tănase. Liviu Dragnea a ajuns și el la o zi după cei doi. Irina Tănase devenise secretara politicianului cu două luni și jumătate mai înainte, pe 1 octombrie 2013. Dragnea era la acea dată ministru la Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice (MDRAP) și vicepremier în guvernul Ponta. Conform declarațiilor de avere depuse la MDRAP, Irina Tănase a lucrat din 2012 până în 2013 la firma Asesoft International SA, companie controlată de fugarul Sebastian Ghiță, pe atunci parlamentar PSD.

Irina Tănase (săgeată) alături de Liviu Dragnea și alți lideri ai PSD la o petrecere în decembrie 2016. Foto: HotNews

După ce presa de scandal a scris în 2016 că aceasta este amanta lui Liviu Dragnea, contul de Facebook al Irinei Tănase a dispărut. A lăsat totuși câteva urme în mediul virtual, între care un cont de Pintrest care arată că e preocupată de idei de nuntă, dragoste, gătit, mobilat, exerciții fizice, regine și Donald Trump. Ea mai are și un cont de youtube unde a făcut două playlist-uri: unul pentru Paștele din 2016 și altul pentru revelionul 2015-2016, pe care l-a petrecut în Brazilia alături de președintele PSD.

Cuplul Irina Tănase-Dragnea a descins împreună la Fortaleza de cinci ori. Într-un caz, au făcut joncțiunea la plecare și cu Mugurel Gheorghiaș. Cei trei au părăsit împreună Brazilia pe 8 ianuarie 2015, după ce ce au făcut revelionul acolo. Anterior, Irina Tănase și Dragnea sosiseră împreună în Fortaleza pe 24 decembrie 2014 în timp ce Gheorghiaș a venit după Crăciun, pe 27 decembrie. În total, Irina Tănase a vizitat Fortaleza de șase ori între 2013 și 2016, fiind de cinci ori în compania lui Dragnea și o dată în cea a lui Gheorghiaș.

Ultimul check-in

La șase săptămâni după ce trio-ului Dragnea-Irina Tănase-Gheorghiaș a ieșit din Brazilia, mai precis pe 24 februarie 2015, Costel Comana și-a făcut ultimul check-in. Afaceristul român, care la acea dată fusese deja luat în colimator de DNA, a decolat din Fortaleza la orele 23:18 cu o cursă a companiei columbiene Avianca. A doua zi a fost găsit spânzurat în toaleta avionului care trebuia să-l ducă în Costa Rica. Conform presei din această țară, Comana a fost acompaniat în zborul fatidic de prietena sa, Felicia Purcăreanu. Aceasta este din Chișinău însă s-a stabilit la Brașov și deține pașaport românesc. Ea a intrat, începând cu 2011, de zece ori în Brazilia, de patru ori împreună cu Costel Comana. Ea a petrecut săptămâni în șir cu acesta la Cumbuco în Casa Grande, același loc unde și-a petrecut și Dragnea vacanțele dar și într-un apartament de lux situat pe malul mării.
 
În octombrie 2014, Purcăreanu a postat pe ok.ru mai multe fotografii din Rio de Janeiro și din excursiile făcute în Cuba și Columbia în octombrie-noiembrie 2014 alături de Costel Comana. A mai urcat pe aceeași rețea de socializare și câteva imagini cu milionarul brașovean la petreceri în Republica Moldova. Ea a preluat, în 2014, o carmangerie din Brașov de la fratele lui Costel Comana. Anterior, între 2004 și 2012, a fost acționară la un magazin dintr-un complex comercial în același oraș, o afacere începută cu un cetățean din Republica Moldova.

Bătaia pe bani

Felicia Purcăreanu și Costel Comana. Foto: OK.ru / Felicia Purcăreanu
Felicia Purcăreanu și Costel Comana. Foto: OK.ru / Felicia Purcăreanu

În perioada de dinaintea morții lui Comana, Felicia Purcăreanu s-a perindat în multe rânduri prin Brazilia, iar după decesul acestuia a mai intrat de două ori, în 2015 și în 2016. Vizita din 2015 a avut drept scop vânzarea unui apartament de lux cumpărat de Comana pe numele firmei ROBRA Construcao Ltda pe care acesta o înființase în 2014. Brașoveanul îl cooptase în firmă pe un taximetrist local pe nume Cauby Cursino Campos Junior care, de altfel, era acționar minoritar și în firma înființată de Mugurel Gheorghiaș în Brazilia, în 2010.

Campos Junior și afacerile sale cu grupul de români sunt acum investigate de procurorii brazilieni pentru spălare de bani și fals în acte. Practic, brazilianul a preluat firma ROBRA de la Comana printr-un act pe care figurează data de 1 ianuarie 2015, dar care a fost înregistrat la registrul companiilor la opt zile după moartea românului. Tot Campos Junior a împuternicit-o ulterior pe Felicia Purcăreanu să vândă apartamentul de lux pe care îl achiziționase Comana. Felicia Purcăreanu nu a răspuns solicitărilor RISE Project pentru a clarifica implicarea sa în afacerile din Brazilia. Campos Junior a declarat pentru postul de televiziune Record TV că doar și-a împrumutat numele în firmele românilor și că nu știa ce fac aceștia peste ocean. El a adăugat că vila supranumită de localnici “Casa Grande” a fost folosită exclusiv de grupul de români: “Este casa lor de vacanță”. Cu toate acestea, Campos Junior a devenit foarte bogat după ce i-a întâlnit pe Dragnea și prietenii săi.




Mugurel Gheorghiaș / Foto: 1asig.ro

Sunt opt ani de la momentul când Liviu Dragnea, Costel Comana și Mugurel Gheorghiaș au pășit pentru prima dată împreună pe pământ brazilian, iar afacerile desfășurate de Gheorghiaș, Comana și partenerul lor brazilian, afaceri de care a beneficiat și Liviu Dragnea, au fost luate la ochi de autoritățile din această țară. Procurorul brazilian Rómulo Moreira Conrado a declarat pentru Record TV că dacă sumele de bani folosite pentru a achiziționa proprietățile din Brazilia au fost obținute ilicit, atunci este un caz de spălare de bani chiar dacă ilegalitatea a avut loc în altă țară (n.a.-România). El a mai adăugat că va investiga mișcările lui Campos Junior în firmele românilor și că, dacă nu există împuterniciri reale, semnate de proprietarii firmelor, atunci ne aflăm și în fața unui caz de fals intelectual.
Liviu Dragnea nu a răspuns întrebărilor adresate de RISE Project.

Paul Radu, Lumi Zunica (Record TV)
Au contribuit: Ana Poenariu, Attila Biro

Articol preluat de pe riseproject.ro


 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii