Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:52 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

S-a decis „soarta“ Colegiului de Marină. Deocamdată!?

ro

24 Jan, 2018 00:00 4299 Marime text
Vestea bună, de acum vreo zece zile, că va fi reînfiinţat Liceul Militar de Marină la Constanţa a făcut înconjurul mass-mediei şi s-a transformat în ditamai „beleaua“ pe capul celor de la Colegiul de Marină „Al. I. Cuza“, care s-au speriat la citirea ştirii că vor pierde actualul sediu.
 
Reamintim că s-au mobilizat chiar de a doua zi şi au protestat în faţa colegiului, iar elevii şi părinţii au înaintat un memoriu atât Inspectoratului Şcolar Judeţean Constanţa, cât şi Consiliului Local Constanţa. Cu acest prilej, ei scoteau în evidenţă toate avantajele existenţei acestei instituţii de mai bine de patru decenii în actualul amplasament: îi avantajează pe numeroşii elevi cu domiciliile în cartierele Km 4-5, Poarta 6 şi pe cei care fac naveta din sudul judeţului; oferta căminului şi a cantinei vine în sprijinul celor care nu au unde să locuiască în altă parte, elevilor veniţi din alte judeţe şi chiar din Republica Moldova; planul de şcolarizare este realizat din prima etapă de repartizare, unul dintre motive fiind şi amplasarea liceului; profilul liceului este agreat de principalul agent economic, Şantierul Naval Constanţa, pentru efectuarea stagiului de practică deplasarea făcându-se în timp util; majoritatea absolvenţilor acestui liceu urmează studii superioare în acelaşi domeniu; liceul dispune de 15 cabinete sau laboratoare dotate din venituri extrabugetare, special amenajate conform calificărilor profesionale. Elevii învaţă într-un singur schimb, astfel şcoala răspunzând nevoilor elevilor navetişti, unii dintre ei fiind constrânşi de orarul mijloacelor de transport.
În finalul memoriului, se arată că schimbarea sediului ar conduce la retragerea elevilor de către părinţi, din motive financiare şi de securitate.

Suficiente argumente pentru păstrarea sediului 

Luni, 22 ianuarie, în şedinţa Comisiei nr. 4 a Consiliului Local Constanţa s-au prezentat în audienţă directorul colegiului, prof. Iuliana Negreţ, de 15 ani în fruntea acestei instituţii, alături de colegul său Mihai Dumitru, membru în Consiliul de Administraţie.
 
Managerul Negreţ a insistat pe ideea că cei 572 de elevi care învaţă la acest colegiu au fost aduşi de părinţi tocmai pentru că le oferă o siguranţă cartierul, reliefând faptul că ultima medie de intrare la acest liceu este peste nota 6, ceea ce înseamnă că are căutare acest colegiu şi că i se justifică existenţa. „Ne străduim în continuare să facem faţă şi acest liceu să reprezinte oraşul şi judeţul Constanţa inclusiv în numeroasele proiecte internaţionale în care suntem implicaţi“, a adăugat prof. Negreţ.
 
Membrii Comisiei nr. 4 le-au explicat celor doi reprezentanţi ai Colegiului de Marină că, la momentul actual, reţeaua şcolară care este supusă spre aprobare Consiliului Local şi Inspectoratului Şcolar Constanţa nu vizează nicio modificare pentru anul şcolar 2018-2019 şi în niciun caz nu se pune problema pierderii personalităţii juridice. „Din punctul meu de vedere, argumentele pe care le-aţi adus vizavi de necesitatea unui program de zi, mai ales pentru că sunt numeroşi elevi care fac naveta, precum şi condiţiile pe care le-aţi creat de-a lungul anilor vin să întărească necesitatea păstrării actualului sediu“, a afirmat consilierul local Raluca Trandafir.
 
Iar consilierul local Irinela Nicolae a insistat pe ideea că nu s-a pus nicio secundă în discuţie probabilitatea luării personalităţii juridice a unei astfel de unităţi de învăţământ. În schimb, consilierul local Marioara Cojoc a declarat că se simte legată de acest liceu: „La începuturile devenirii mele în profesia de cadru didactic, am predat la dvs. şi este un liceu de suflet, pentru că ştiu că întotdeauna au existat un colectiv foarte unit şi o cancelarie inimoasă“.
 
Aşadar, pentru următorul an şcolar, 2018-2019, s-ar părea că lucrurile s-au lămurit. Să sperăm că între timp va fi înfiinţat şi mult vestitul Liceu Militar de Marină şi „lansat“ la apă din luna septembrie a acestui an, astfel încât să nu mai existe... pericole colaterale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii