Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:30 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

11 mircişti, la Sesiunea Regională de Selecţie pentru Parlamentul European al Tinerilor

ro

13 Mar, 2015 00:00 2169 Marime text
11 elevi ai Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“ Constanţa au ocazia să dezbată, în limba engleză, probleme de actualitate în cadrul unei simulări a procedurilor de lucru din Parlamentul European. Ei vor avea oportunitatea de a lucra în echipe şi de a încerca să găsească soluţii creative şi viabile.
 
Sesiunea Regională de Selecţie Muntenia, organizată de ONG-ul apolitic Parlamentul European al Tinerilor, va începe pe 28 martie şi se va termina pe 30 aprilie. Evenimentul va avea loc la Buşteni. Aici, elevii au ocazia să îşi dezvolte abilităţile de muncă în echipă şi de a delibera în limba engleză, simulând procedurile Parlamentului European. Pentru a putea participa, elevii trebuie să se organizeze în delegaţii de 11 persoane, dintre care una trebuie să aibă aptitudini muzicale. Fiecare delegaţie va primi o temă de lucru, reprezentând o problemă de actualitate politică europeană sau naţională. Pe baza acesteia, în cadrul muncii în comitet (committee work), care se va desfăşura exclusiv în limba engleză, se vor propune soluţii concrete.

Elevii vor dezbate, urmând să redacteze o moţiune de rezoluţie conform modelului de lucru al Parlamentului European. Membrii comitetului de lucru vor intra în dialog deschis şi vor fi mediaţi de către un şef de comitet (chairperson) cu experienţă EYP (European Youth Parliament). Consolidarea echipei (teambuilding) se va realiza cu ajutorul unor metode non-formale specifice, menite să îmbunătăţească relaţiile şi raporturile dintre membrii delegaţiei, ajutând la depăşirea barierelor şi, în final, la atingerea obiectivelor comune. Apoi, în cadrul Adunării Generale (General Assembly), vor prezenta în plen, spre dezbatere, moţiunea de rezoluţie propusă şi punctele de vedere faţă de rezoluţiile propuse de celelalte comitete. Pe parcursul Sesiunii Regionale de Selecţie, tinerii vor experimenta momente EYP: Teambuilding, Committee Work, Village (prezentarea comitetelor participante prin folclor, mâncare tradiţională), momente de socializare (EYP Caffee), EYP Concert.

La cele trei sesiuni regionale de selecţie, vor participa peste 250 de tineri, liceeni sau studenţi, pasionaţi de dezbaterea problemelor actuale ale comunităţilor, cât şi de politica statelor privită din perspectivă europeană. Aplicaţiile se realizează în conformitate cu regiunea istorică din care participanţii fac parte, cu excepţia municipiului Bucureşti - candidaţii din capitală se pot înscrie la oricare dintre cele trei regionale. În urma participării la aceste regionale, vor fi selectaţi câte 20 de tineri din fiecare regiune pentru a lua parte la Sesiunea Naţională de Selecţie, care va avea loc în luna mai a acestui an. Etapa următoare constă în participarea la Sesiunea Internaţională, pe baza calificativelor obţinute şi a activităţii din cadrul fundaţiei EYP RO.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii