Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:54 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ultima parte a Dosarului „UCM Reşiţa“, redeschisă de judecătorii Curţii de Apel Bucureşti

ro

20 Jun, 2015 00:00 2020 Marime text
Curtea de Apel Bucureşti va redeschide dosarul în care Rajef Sharif Mohammad, cetăţean libanez, administrator al SC Mike Trading & Investment SRL, şi Jean Yacoub, cetăţean italian, administrator al SC Beta Trading & Investment SRL, au fost judecaţi şi condamnaţi în ultima parte a Dosarului „UCM Reşiţa“. Așa cum precizam și în ediţiile trecute, în respectiva cauză a fost condamnat fostul director al Direcţiei Domenii Portuare din cadrul Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime SA Constanţa, Eugen Bogatu, Adrian Chebuţiu, preşedinte al Consiliului de Administraţie şi director general al SC UCM Reşiţa SA, Adrian Coriolan Preda, director executiv al UCM Reşiţa, şi afaceristul Said Baaklini.
 
Rajef Sharif Mohammad și Jean Yacoub au fost condamnaţi de Judecătoria Sectorului 1 Bucureşti la câte 3,6 ani de închisoare. Faţă de cei doi, judecătorii au luat măsura de siguranţă a expulzării, aceasta urmând să fie pusă în aplicare după executarea pedepsei principale. Conform portalului instanţelor de judecată, până la acest moment, Rajef Sharif Mohammad este singurul care a formulat contestaţie, atacând decizia. În acest context, dosarul va fi trimis spre soluţionare instanţei superioare, care va lua o decizie definitivă în acest caz.
 
Conform procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie, „în cursul lunii septembrie 2010, SC Libarom Agri SRL, reprezentată de inculpatul Said Baaklini, a cerut restituirea de la bugetul de stat a taxei pe valoare adăugată (TVA) aferentă unei tranzacţii comerciale, adică suma de 253.749.507 lei, echivalentă a 60 de milioane de euro, sumă care nu a fost acordată“.
 
„În susţinerea cererii sale, SC Libarom Agri SRL a prezentat o factură fiscală încheiată la data de 31 august 2010 cu SC UCM Reșiţa SA, reprezentată de inculpatul Chebuţiu Adrian. Conform acestei facturi, SC UCM Reșiţa SA a emis o factură din care rezulta că ar fi vândut către SC Libarom Agri SRL un număr de patru motoare contra sumei totale de 250 de milioane de euro plus TVA. Factura a fost emisă pe baza unui contract conţinând obligaţii fictive pentru cei doi contractanţi. Inculpatul Chebuţiu Adrian, în calitate de director general al SC UCM Reșiţa SA, a încheiat în numele și pe seama SC UCM Reșiţa SA patru contracte, dintre care unul cu SC Libarom Agri SRL, având o valoare supraevaluată, iar cu SC Beta Trading & Investment SRL și SC Mike Trading & Investment SRL, reprezentate de inculpaţii Mohammad Rajef Sharif și Yacoub Jean, alte trei contracte pur fictive. Prin încheierea ultimelor trei contracte, s-a încercat crearea aparenţei de legalitate asupra executării contractului de vânzare a celor patru motoare vechi la preţ supraevaluat, întrucât a adăugat costuri fictive vânzării principale. Concret, în aceeași zi în care a încheiat contractul de vânzare a motoarelor, UCM Reșiţa a încheiat cu firmele tip «fantomă» reprezentate de inculpaţii Mohammad Rajef Sharif și Yacoub Jean trei contracte fictive având ca obiect servicii de prospectare a pieţei, de intermediere și de negociere a vânzării motoarelor, identificarea unui furnizor pentru instrucţiunile de montaj și a pieselor componente de punere în funcţiune a motoarelor“, se mai arată în documentele celor de la Anticorupţie.

Așa cum arătam și la momentul mediatizării cauzei, Bogatu, Baaklini, Preda şi Chebuţiu au fost trimiși în judecată din greșeală, eroarea constând în înregistrarea numelor celor patru în dosarul afaceriştilor Rajef şi Yacoub.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii