De-ale iernii
Evenimentele iernii in Constanta
01:24 25 01 2017 Citeste un ziar liber! Unde ne gasiti?

„Ţepele“ de angajare continuă! Un nou semnal de alarmă pentru cei care îşi caută un loc de muncă

ro

08 Sep, 2016 00:00 3050 Marime text
La finele lunii iulie, cotidianul ZIUA de Constanţa vă prezenta faptul că pe Facebook era tras un semnal de alarmă cu privire la o nouă metodă de a fi lăsat fără bani în România: prin intermediul unor anunţuri de angajare.
 
În urma articolului, o cititoare ne-a dezvăluit că şi ea a păţit acelaşi lucru: a aplicat pentru un post de asistent manager la firma Green Transportation Europe LTD şi a picat în capcana lor.
 
„Aşa cum mi s-a cerut, am achitat valoarea de 30 RON solicitată, pentru care am picat în capcana lor, deşi, de obicei, sunt mai vigilentă şi verific firmele, să ştiu câte ceva despre ele. De aceasta dată am considerat normal şi acest lucru, ţinând cont că e o firmă străină, şi mi se părea normal să mă verifice, mai ales că nu aveam nimic de  
ascuns. Astfel, am aplicat pentru respectivul post“, povesteşte femeia.  
 
Falsă taxă pentru cazier european ​
După câteva zile, compania, mai exact prin Mihaela Dumitrescu, manager resurse umane, i-a cerut tinerei să achite taxa de obţinere a cazierului european, în valoare de 30 de lei, până la data susţinerii interviului, 10 septembrie.
 
„În urma analizei CV-ului dumneavoastră, aţi fost selectat pentru a doua etapă a preselecţiei pentru ocuparea unei poziţii în cadrul companiei Green Transportation Europe LTD - sucursala România. Pentru a vă înregistra dosarul în vederea susţinerii interviului «face to face» în sesiunea de la jumătatea lunii septembrie (10 septembrie 2016) cu angajatorul britanic, o să fie nevoie să-mi furnizaţi o copie de pe ultimul act de studii, o copie de pe actul de identitate (dacă nu doriţi să furnizaţi aceste documente, considerând că cerinţa încalcă caracterul privat al datelor personale, va trebui să-mi declaraţi printr-un email că le deţineţi şi că urmează să le prezentaţi în ziua susţinerii interviului - actul de identitate dovedeşte apartenenţa candidatului la spaţiul comunitar, cerinţă obligatorie pentru ocuparea acestei poziţii) şi să achitaţi taxa de obţinere cazier european, în valoare de 30 de lei (cerinţă obligatorie).
Cazierul european este, în fapt, Formularul 223, emis de Autoritatea Europeană pentru Supravegherea Persoanelor. Angajatorul doreşte să obţină acest formular european până în data susţinerii interviului. Astfel va verifica dacă aţi desfăşurat activităţi la vreun alt operator economic din alt stat european sau dacă aţi săvârşit vreo faptă de natură penală pe teritoriul UE. Menţionez că valabilitatea acestui document european este de şase luni şi poate fi folosit în orice alt proces de angajare, înlocuind legal şi pe deplin cazierul judiciar sau pe cel fiscal emis de autorităţile române“, se preciza în mailul primit de la companie.

 
Compania arăta că, în cazul în care nu va fi angajată, taxa de 30 de lei se va restitui „sub forma unui bon valoric (în valoare de 100 RON) care să acopere ziua de lucru pierdută, cât şi eventualele cheltuieli de deplasare până la locaţia unde se va desfăşura interviul“.

„E normal aşa ceva?“

Cititoarea mai spune că a achitat acea taxă întrucât îşi dorea cu disperare să-şi găsească un loc de muncă, împărtăşindu-şi experienţa pentru a-i atenţiona pe toţi cei care au încredere în site-urile de recrutare.
 
„Am mers să achit a doua zi, am trimis şi chitanţa şi am aşteptat de pe data de 2 septembrie să spună sau să confirme măcar că au primit. Gândiţi-vă că am fost înnebunită să găsesc un loc de muncă, căutând de doi ani, şi găsesc tot neisprăviţi din aceştia, ba cu un salariu de mizerie după o facultate terminată şi o vechime în muncă de 20 de ani, ba cu program de opt ore şi plătit în cartea de muncă două ore şi tot aşa. Şi peste cine am dat? Alţi derbedei care profită de oameni care sunt în nevoie? Nu se poate aşa ceva! Locuiesc cu părinţii şi vă daţi seama că sunt cumva întreţinută. Şi n-ar fi vorba de 30 RON, este o sumă mică, dar câţi de 30 de RON au luat de la N persoane? Probabil că asta a şi fost ideea, o sumă mică nu se simte şi nici reclamaţie nu se face. Problema e că noi, cei fără serviciu, aplicăm pe site-uri de recrutare în care avem încredere totală şi care iată că nu ne mai apără interesele şi nici datele nu mai sunt confidenţiale, din moment ce acest individ mi-a luat la verificat CV-ul cu adresa şi numărul de telefon. E normal aşa ceva?“, a adăugat femeia.
 
Semnal de alarmă!
Constănţeni, fiţi atenţi! O nouă ţeapă la angajare!

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • babau 23 Sep, 2016 17:51 de maine o da platiti 50 ron
  • Cineva mai vigilent 19 Sep, 2016 11:13 in contiunare se defasoara schema, am anuntat ieri Bestjobs, azi au disparut toate anunturile firmei de pe best