Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:21 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

„Securitatea - instrument al dictaturii“ Vernisaj de excepţie la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa

ro

19 May, 2014 00:00 1858 Marime text
Consiliul Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii (CNSAS) invită publicul interesat la expoziţia documentară intitulată „Securitatea - instrument al dictaturii“, deschisă recent la  Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa.
Potrivit CNSAS, evenimentul îşi propune să prezinte, într-o formă accesibilă şi sintetizată, istoria de peste patru decenii a Securităţii, în multiplele ei ipostaze instituţionale, sprijinind, în acest mod, o mai bună înţelegere a dimensiunii fenomenului totalitar. „Spaţiul expoziţional este structurat pe două nivele de reprezentare a represiunii. Primul este cel în care documentele secrete ale Securităţii prezintă principalele metode şi tehnici de urmărire şi de reprimare (supravegherea şi arestarea persoanelor care se opuneau regimului comunist, anchetarea acestora şi tratamentul inuman la care au fost supuşi deţinuţii politici în penitenciarele româneşti), modalităţile de cenzură şi de confiscare a corespondenţei, ascultarea convorbirilor telefonice, filajele, dirijarea informatorilor, precum şi atribuţiile unor direcţii şi servicii importante implicate în menţinerea regimului comunist“, se arată în comunicatul de prezentare a evenimentului.

În cadrul expoziţiei, mai sunt prezentate o serie de documente din arhiva CNSAS, care privesc mişcarea de rezistenţă anticomunistă, construcţia Canalului Dunărea - Marea Neagră, represiunea extremă în coloniile de muncă, formele de urmărire şi de control privind populaţia din regiunea Dobrogea.„O secvenţă importantă din spaţiul expoziţional este rezervată anului 1989 şi evenimentelor din decembrie, perioadă ilustrată cu ajutorul unor imagini inedite. Cel de-al doilea nivel este dedicat memoriei trăite, înfăţişând experienţa directă a unor oameni, care, consultându-şi dosarul, au acceptat să-şi împărtăşească amintirile, pe parcursul interviurilor realizate în cadrul Centrului de Istorie Orală al CNSAS“, mai susţin organizatorii.
Expoziţia este deschisă la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa din Piaţa Ovidiu, în perioada 14 mai - 15 iunie, şi poate fi vizitată zilnic, între orele 9.00 -17.00. 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii