Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:59 23 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Nouã arestãri preventive în cazul percheziþiilor DIICOT efectuate la Constanța

ro

31 Mar, 2014 00:00 2526 Marime text
Perchezițiile efectuate vineri pe raza a șapte județe au dus la audierea a 25 de persoane, suspectate a face parte dintr-un grup infracțional specializat în infracțiuni de evaziune fiscalã, spãlare de bani și delapidare. Procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Sãlaj au emis mandat de arestare preventivã pe numele a mai multor persoane. Conform portalului instanțelor de judecatã, sâmbãtã, instanța a decis încãtușarea a nouã cetãțeni, respectiv Pavel Nicoarã, Sebastian-Dacian Chira, Gheorghe-Dorel Dejeu, Ioan Galiș, Ioan Huluban, Emil Boita, Vasile-Valer Boer, Gavril Biriș și Marinel Baidoc. În cazul a patru persoane a fost dispus controlul judiciar, iar ceilalți cetãțeni vor fi cercetați în stare de libertate. Omul de afaceri Gavril Biriș a ocupat funcția de consilier județean pânã la alegerile parlamentare din 2012, când a fost exclus deoarece a decis sã candideze la alegerile legislative pentru un alt partid politic.

Reamintim cã, vineri, procurorii DIICOT - Biroul Teritorial Sãlaj, în colaborare cu polițiști specializați în combaterea criminalitãții organizate din Sãlaj și Cluj, au organizat 33 de percheziții domiciliare pe raza județelor Sãlaj, Bihor, Hunedoara, Constanța, Dolj, Prahova, Satu Mare și în municipiul București. În urma perchezițiilor, de la domiciliile suspecților au fost ridicate documente contabile, mijloace de stocare a datelor informatice, diferite sume de bani, facturi fiscale, ștampile ale unor societãți comerciale fantomã, precum și înscrisuri și instrumente de platã. Din cercetãri reiese cã, din anul 2010, au fost înființate firme „fantomã” pe raza mai multor județe.

Acestea erau deschise pe numele unor persoane cu o situație materialã precarã și serveau scopului membrilor grupãrii, acela de a deschide conturi bancare, de a obține carduri și de a fi emise facturi fiscale în interesul unor societãți comerciale reale care aparțineau membrilor grupãrii. Sumele astfel încasate erau ridicate cât mai rapid de la bancomate, iar apoi erau înregistrate în conturile societãților membrilor, ca împrumut asociat sau creditare firmã, creând astfel aparența cã sumele erau legale. Membrii grupului cesionau pãrțile sociale cãtre cetãțeni strãini dupã ce scopul societãților fantomã era îndeplinit. Prejudiciul creat de gruparea infracționalã a fost de cinci milioane de euro, urmând a fi instituite mãsuri asigurãtorii în vederea recuperãrii acestuia. La sediul DIICOT Sãlaj au fost duse pentru audieri 25 de persoane.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii