Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
15:53 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Infracţiuni la Legea comerţului electronic şi înşelăciune Procurorii DIICOT Bucureşti au efectuat mai multe percheziţii la Constanţa

ro

05 Dec, 2013 00:00 3082 Marime text
Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Structura Centrală au efectuat 40 de percheziţii domiciliare pe raza municipiilor Bucureşti, Alexandria, Zimnicea, Craiova şi a judeţelor Constanţa şi Teleorman. Acţiunea a vizat destructurarea a două grupări infracţionale organizate, specializate în săvârşirea de infracţiuni informatice, infracţiuni prevăzute în Legea comerţului electronic şi înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave.
 
Referitor la prima grupare infracţională, formată din 23 de persoane, există suspiciunea rezonabilă că, în perioada septembrie 2012 - noiembrie 2013, persoanele vizate s-au constituit într-un grup infracţional organizat, cu ramificaţii transfrontaliere, în scopul comiterii faptelor de înşelăciune prin sisteme informatice, fraudă informatică şi fals informatic.

Astfel, prefigurând obţinerea de importante beneficii materiale, persoanele în cauză au indus şi menţinut în eroare un număr semnificativ de cumpărători pe segmentul on-line, în cadrul platformelor electronice comerciale www.cars.com şi www.craigslist.com.
Ca modalitate efectivă de acţiune, învinuiţii postau anunţuri fictive de vânzare a unor bunuri inexistente în realitate, comunicând informaţii eronate victimelor tranzacţiei prin intermediul poştei electronice şi/sau a mesajelor SMS, constând în modalitatea de achiziţie, plata preţului, identitatea vânzătorului.
Totodată, învinuiţii au procedat şi la transmiterea către victime a unor facturi fictive din care să rezulte realitatea tranzacţiilor întreprinse fraudulos.

Activitatea ilicită a fost sprijinită de complici aflaţi pe teritoriul Statelor Unite ale Americii, aceste persoane ajutând efectiv la repatrierea folosului material injust. Sumele de bani ridicate şi transmise în România reprezintă procente între 40% şi 60% din totalul financiar încasat pe teritoriul SUA şi au fost împărţite în România între membrii grupării infracţionale organizate prin intermediul unor transferuri de bani.
Pentru ridicarea produsului infracţiunii erau utilizate „săgeţi” coordonate direct de către liderii grupării. Prejudiciul estimat până în prezent este de peste 2.000.000 de euro.
Cu ocazia percheziţiilor, au fost ridicate şi indisponibilizate mai multe obiecte şi valori constând în tehnică de calcul (laptopuri, unităţi centrale de calculator, memory-disk-uri etc.) şi diferite sume de bani în lei şi valută.

Referitor la cea de a doua grupare infracţională organizată, structurată pe două paliere, formată din 13 persoane, specializată în săvârşirea de infracţiuni informatice, respectiv infracţiuni prevăzute în Legea comerţului electronic, există, de asemenea, suspiciunea rezonabilă că membrii acesteia, sub conducerea învinuitului G.D.C, în perioada decembrie 2012 - noiembrie 2013, au efectuat mai multe operaţiuni frauduloase cu carduri bancare falsificate.
Astfel, se reţine că o parte din membrii grupării, după ce au intrat în posesia datelor de identificare a cardurilor bancare emise de instituţii bancare din America de Sud, Statele Unite ale Americii, Europa şi Asia, prin intermediul unor POS-uri aparţinând mai multor unităţi bancare, au efectuat tranzacţii frauduloase, prejudiciul estimat până în prezent fiind de 124.718 lei.
 
Tranzacţii frauduloase
 

Un alt palier al grupării infracţionale se ocupa de retragerea sumelor de bani, de la ghişeele băncilor, de la ATM-uri sau folosind serviciul de Internet banking.
De asemenea, se reţine faptul că s-a încercat efectuarea şi a altor tranzacţii frauduloase, în valoare de aproximativ 274.000 de lei, care însă nu au fost realizate deoarece prin sistemul bancar s-au primit mesaje de refuz sau de suspiciune de fraudă.
La sediile DIICOT - Structura Centrală, respectiv Serviciul Teritorial Bucureşti, vor fi aduse 35 de persoane în vederea audierii.
Suportul de specialitate a fost asigurat de Serviciul Român de Informaţii şi de Direcţia Operaţiuni Speciale.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii