Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:19 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Dănuţ Căpăţînă, fostul şef al Spitalului Judeţean, întâlnire cu denunţătorul în zona Ministerului Sănătăţii (referat propunere arestare)

ro

24 May, 2016 00:00 7895 Marime text


ZIUA de Constanţa prezintă referatul propunerii de arestare întocmit de procurorul Diana Corina Stăncele, din Direcţia Naţională Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor asimilate infracţiunilor de corupţie, pe numele lui Dănuţ Căpăţînă, fostul manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Constanţa.
 
Căpăţînă a fost arestat preventiv de Florentina Ivăncioiu, judecător al Tribunalului Bucureşti, fost magistrat al Judecătoriei Constanţa, mandatul fiind atacat la Curtea de Apel Bucureşti.
 
Din documente reiese că Dănuţ Căpăţînă ar fi trebuit să se vadă cu denunţătorul în zona Ministerului Sănătăţii.
 
În referatul privind propunerea de luare a măsurii arestării preventive, procurorul Diana Corina Stăncele, din DNA, arată că Dănuţ Căpăţînă este managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa din anul 2009, fiind numit pe acest post prin ordin al ministrului Sănătăţii, până în anul 2013, ulterior exercitând această funcţie în baza contractului de prestare de servicii de management spitalicesc încheiat între Consiliul Judeţean Constanţa şi SC Performance Profile SRL, firma acestuia.
 
Anchetatorii susţin că între Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa şi SC (...) SA, la data de 21.06.2011, s-a încheiat acordul-cadru pentru stabilirea elementelor esenţiale ale contractelor de prestări servicii ce urmau a fi încheiate de părţi pentru prestarea serviciilor IT, constând efectiv în oferirea suportului informatic pentru managementul activităţii. Valoarea totală a serviciilor ce urmau a fi prestate în cadrul acordului era de aproximativ 556.800 de euro (fără TVA), respectiv aproximativ 139.200 de euro (fără TVA)/an.

Pentru a nu exista întârzieri la plată 

„SC (...) SA a încasat din contractele cu Spitalul Judeţean Constanţa, în perioada 2012-2016, pentru serviciile prestate, aproximativ 2,5 milioane de lei (fără TVA). Deşi SC (...) SA nu beneficia de servicii de consultanţă din partea inculpatului Dănuţ Căpăţînă, pentru derularea contractelor anterior menţionate, începând cu anul 2012, s-au plătit, la cererea acestuia, lunar, diverse sume de bani cuprinse între 2.300 şi 2.900 de euro, cu titlu de consultanţă. Plăţile s-au făcut, la indicaţia inculpatului Căpăţînă Dănuţ, în baza unor contracte de consultanţă încheiate de SC (...) SA cu două companii offshore, (...) Limited, cu sediul în (…) Delaware, SUA, şi (...), cu sediul în (…), Belize, Central America. (...) Sumele de bani au fost achitate la cererea inculpatului Dănuţ Căpăţînă pentru încheierea şi derularea contractelor anterior menţionate, în special pentru a se oferi informaţiile necesare derulării contractelor şi pentru a nu exista întârzieri la plata facturilor emise de SC (...) SA“, potrivit DNA.

Servicii de consultanţă care nu au fost prestate niciodată 

Procurorii mai spun că, „în perioada 2012-2014, SC (...) SA a achitat în contul (...) Limited, cu sediul în Delaware (SUA), deschis la (…) (Ungaria), suma totală de 60.412 euro pentru servicii de consultanţă care nu au fost prestate niciodată de această firmă. Din toamna anului 2013, de executarea contractelor încheiate de SC (...) SA cu Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa s-a ocupat (…), acesta ţinând legătura directă cu inculpatul Căpăţînă Dănuţ“.

Firme cu sedii în Insulele Belize şi în Cipru 

„(...) La data de 28.03.2016, la începutul anului 2014, inculpatul Căpăţînă Dănuţ i-a comunicat faptul că urmează să schimbe contul în care se efectuau plăţile, întrucât vrea să închidă vechea firmă, (...) Limited. (…) - aproximativ în luna octombrie 2014 - (...) a primit de la inculpatul Căpăţînă Dănuţ un plic cu documente privind firma (...), cu sediul în Insulele Belize.
 
În contul (...) deschis la (…) (Cipru) au fost achitaţi de către SC (...) SA, în perioada ianuarie 2014 -iulie 2014, aproximativ 17.000 de euro, în baza unui contract de consultanţă pentru care nu s-a prestat vreun serviciu. (...), iniţial suma stabilită cu inculpatul Căpăţînă Dănuţ pentru plata «serviciilor de consultanţă» prestate de (...) Limited a fost de 2.300 de euro/lună.
 
După începerea derulării contractului nr. (...)/20.12.2013 - contract ce avea ca obiect implementarea modulelor (...) şi care presupuneau efectuarea unor plăţi mai mari de către Spitalul Judeţean Clinic de Urgenţă Constanţa către SC (...) SA - suma a fost majorată la 2.900 de euro lunar“, se mai arată în referatul propunerii de arestare.
 
Mai departe, anchetatorii susţin că „sumele de bani achitate celor două companii offshore au fost solicitate de managerul Spitalului Judeţean Constanţa pentru ca SC (...) SA să-şi poată executa obligaţiile din contractele subsecvente fără incidente, în condiţiile în care atât beneficiarul, cât şi SC (...) SA aveau reprezentarea că pentru executarea conformă a contractului sunt necesare informaţii şi suport din partea personalului beneficiarului“.

Procedură de negociere fără publicarea prealabilă 

„La data de (…).04.2016, (...) s-a deplasat la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru a depune oferta formulată de SC (...) SA, în vederea încheierii contractului de mentenanţă, ocazie cu care s-a întâlnit cu inculpatul Căpăţînă (…).
 
(…) În aceeaşi zi, s-a încheiat procesul-verbal al şedinţei de negociere la procedura de negociere fără publicarea prealabilă a unui anunţ de participare, de către comisia de negociere numită prin dispoziţia nr. (…).04.2016, prin care oferta depusă de SC (...) SA a fost analizată şi acceptată de către comisia de negociere“.

Plic cu bani găsit la percheziţia corporală 

„În urma schimbului de email-uri din data de 17.05.2016, dintre (...) şi inculpatul Căpăţînă Dănuţ, cei doi au stabilit să se întâlnească în Bucureşti, în zona Ministerului Sănătăţii, în intervalul orar 13.00 - 14.00. La data de 18.05.2016, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a transmis printr-un email (...) că întâlnirea va avea loc în data de 18.05.2016, ora 13.00, la sediul SC (...) SA. Conform celor stabilite, cei doi s-au întâlnit în data de 18.05.2016 la sediul SC (...) SA, unde (...) i-a înmânat inculpatului un plic conţinând suma de 10.000 de euro pusă la dispoziţie de către organele de urmărire penală conform procesului-verbal din data de 18.05.2016. După ce inculpatul a părăsit sediul SC (...) SA, a fost legitimat de către ofiţerii de poliţie din cadrul DNA, iar cu ocazia percheziţiei corporale efectuate asupra inculpatului, a fost găsit plicul în care se afla suma de 10.000 de euro, conform procesului-verbal de constatare a infracţiunii flagrante nr. 152/P/2016 încheiat la data de 18.05.2016“, conform DNA.

Reale şi grave stări de pericol 

Procurorii mai arată că „gravitatea infracţiunilor presupus a fi comise de către inculpatul Căpăţînă Dănuţ, care, în săvârşirea acestora, s-a folosit de funcţia publică pe care o deţinea, aceea de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, pentru a obţine în mod nelegal avantaje patrimoniale pentru sine, creează reale şi grave stări de pericol pentru prestigiul, autoritatea şi credibilitatea instituţiilor şi organismelor publice, pentru corectitudinea, cinstea funcţionarilor care îşi desfăşoară activitatea în cadrul acestora îndeplinind funcţiile încredinţate“.

„Infracţiuni grave de corupţie“ 

„Practic, inculpatul Căpăţînă Dănuţ s-a folosit de funcţia de manager al Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă, urmărind obţinerea în mod nelegal de avantaje patrimoniale, în folosul personal. În acest sens, inculpatul Căpăţînă Dănuţ a acţionat în mod constant şi continuu, în vederea comiterii unor infracţiuni grave de corupţie, cu o rezonanţă puternică în rândul comunităţii locale“, conform referatului, care poate fi citit integral accesând secţiunea „Documente“.
 
Aşa cum arătam şi în ediţiile trecute, Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa a atribuit de-a lungul anilor mai multe contracte de „servicii de software pentru baze de date“, unde operatorul economic beneficiar era firma Total Soft SA. Este posibil ca firma despre care vorbesc procurorii DNA să fie chiar aceasta, firmă care, din anul 2011 şi până în prezent, a oferit servicii IT Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa Constanţa.

Citeşte şi  Servicii de dezvoltare de software pentru baze de date - 21.04.2011

Înfiinţată în 2011, Total Soft SA, cu sediul social în localitatea Voluntari, şoseaua Bucureşti Nord numărul 10, în incinta Global City Business Park, clădirea de birouri O21, are un capital social subscris de 54.452.960 de lei, integral vărsat, activităţile principale ale societăţii fiind cele de realizare a softului la comandă (software orientat client). Asociat persoană juridică este Ferabosco Investments Limited (cu sediul social în Cipru - deţine o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 90,5145%), iar asociaţi persoane fizice sunt Dan Liviu Drăgan (cu o cotă de 7,9005%) şi Florin Manea (cu o cotă de participare la beneficii şi pierderi de 1,585%). Dan Liviu Drăgan deţine funcţiile de administrator şi director general al firmei, Georgios Kourtis este administrator şi preşedinte al Consiliului de Administraţie, iar Alderslade Ltd deţine funcţia de administrator.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii