Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
06:35 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Culmea mitei la Constanţa Şpaga dosită în Codul Penal şi o cutie cu brânză pentru poliţişti

ro

27 Jul, 2016 00:00 1872 Marime text

 
Prin Rechizitoriul Parchetului de pe lângă Tribunalul Constanţa, înregistrat la această instanţă, s-a dispus trimiterea în judecată a lui D. S. pentru săvârşirea infracţiunii de dare de mită.
 
S-a reținut în actul de inculpare al instanței că „inculpatul D. S. lucrează ca și crescător de animale, având o fermă pe raza județului Constanţa. În luna decembrie 2012, inculpatul a cumpărat un imobil, compus din două camere, în scopul ca în timp să deschidă un bar în locația respectivă. Astfel cum rezultă din declarația inculpatului, la imobilul respectiv se deplasa, și el, o dată la două seri, iar în lipsa sa era supravegheat de o femeie, pe nume M., vecină cu acesta. Inculpatul menționează în declarația dată că deținea, la imobilul sus-menționat, cantități de băuturi alcoolice pentru a-i servi pe cei care îl ajutau la animale, iar altor persoane le oferea contra cost“, conform rolii.ro.
 
Tot din declarația lui D. S., rezultă că, „la începutul lunii iulie 2013, a început să aducă băuturi alcoolice, în vederea comercializării, iar pe la jumătatea aceleiași luni a achiziționat și câteva aparate de joc. Este de menționat faptul că pentru toate aceste activități, inculpatul  nu deținea autorizațiile necesare“. 

„Haideți şefu` ca să fie bine și pentru mine“

La data de 6 august 2013, „numitul B. C. - M., agent de poliție în cadrul Inspectoratului de Poliție al Județului Constanţa - Post poliție Nicolae Bălcescu, s-a adresat, Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Constanţa, cu un autodenunț penal, menționând faptul că numitul D. S., deținătorul unui bar din localitatea Nicolae Bălcescu, i-a oferit, drept mită, o sumă de bani pentru a nu lua măsurile legale cu privire la rezultatul controlului desfășurat de lucrătorii de poliție, în seara de 5 august 2013“.
 
Referitor la respectivul control, este de menționat faptul că, astfel cum rezultă din declarația lucrătorului de poliție B. C. - M., „în seara de 5 august 2013, în urma unui control efectuat, unde avea informații că-și desfășoară activitatea un bar, a procedat la verificarea acestuia, ocazie cu care a fost identificată vânzătoarea M. M., persoană care a declarat că lucrează, în cadrul acelei unități de aproximativ 2 luni de zile fără a avea contract de muncă, respectiv carte de muncă, că barul nu deține autorizație de funcționare, nu există casă de marcat, registru, intrare-predare gestiune și nici licențe pentru cele trei aparate de jocuri. Având în vedere aspectele constate în urma controlului, lucrătorul de poliție B. C. - M. a încheiat un proces-verbal și a solicitat vânzătoarei M. M. să-i transmită deținătorului barului, respectiv inculpatului D. S., să se prezinte a doua zi la sediul poliției cu documentele de funcționare a proprietății“.
 
Revenind la aspectele semnalate de către lucrătorul de poliție B. C. - M. în autodenunț, „în ziua de 6 august 2013, s-a prezentat la sediul postului de poliție, inculpatul D. S., căruia polițistul i-a adus la cunoștință despre controlul efectuat în seara de 5 august 2013. În aceste împrejurări, inculpatul D. S. a precizat lucrătorului de poliție B. C. - M. că nu deține documente în acest sens și i-ar fi spus «haideți şefu` ca să fie bine și pentru mine, dar și pentru dumneavoastră, fac și eu cinste atât dvs. cât și șefului dvs.», timp în care i-ar fi pus pe birou niște bani, ce erau legați cu un elastic“. 

„Suma de 600 lei, găsită în Codul Penal, oferită drept mită“

În aceste condiții, „lucrătorul de poliție B. C. - M. i-a ordonat inculpatului să ia de pe masă suma de bani și având intenția să înștiințeze Direcția Generală Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Constanţa cu privire la fapta de dare de mită a numitului D. S., i-a cerut acestuia să se prezinte la postul de poliție după ora 14:30. Între timp, lucrătorul de poliție B. C. - M și-a înștiințat șeful după care a formulat autodenunțul pe care l-a înaintat către Direcția Generală Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Constanţa și, ulterior, au continuat demersurile ce se impun în vederea efectuării flagrantului. La ora 14:55, inculpatul D. S. s-a prezentat la postul de poliție, a mers în biroul la lucrătorului de poliție B. C. - M. și, fără să mai întrebe nimic, i-a pus banii pe masă, respectiv teancul de bani legat cu un elastic“.
 
„Agentul de poliție l-a chemat și pe șeful lui, respectiv numitul M. I., căruia i-a arătat suma de bani, acesta din urmă i-a numărat, constatând că sunt 600 lei și l-a întrebat pe inculpatul D. S., cu ce scop le oferă banii respectivi. Inculpatul a precizat că dorește ca actul de constatare întocmit de către agentul de poliție B. C. - M. să fie «rupt» și să nu mai continue cercetările în cauză. Totodată, inculpatul D. S. a solicitat să fie lăsat în pace, promițându-le în schimb polițiștilor și câte o cutie cu brânză, iar periodic diverse favoruri. Imediat a intervenit depistarea în flagrant a inculpatului D. S., activitate efectuată de către lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție - Serviciul Județean Anticorupție Constanţa, în baza ordonanței de delegare dată de către procuror“, conform documentelor procurorilor.
 
În biroul lucrătorului de poliție B. C. – M., mai exact în Codul penal, „a fost găsită suma de 600 lei, ce fusese oferită drept mită de către inculpatul D. S.“.

„Rupe-le, măi! Dă-i dracul!“

Toată discuția purtată, de către inculpat, cu denunțătorul - agentul de poliție, precum și momentul în care acesta ar fi oferit banii, sunt în documentele magistraţilor.
 
Astfel, două fotografii, atașate la dosarul cauzei, reprezintă imagini din unghiuri diferite ale momentului în care „inculpatul D. S. aruncă, cu mâna dreaptă suma de banii scoasă din buzunarul pantalonilor sub documentele aflate pe biroul de lucru al denunțătorului-agent de poliție B. C. - M.“. Alte două fotografii reprezintă imagini din unghiuri diferite ale momentului în care „denunțătorul-agentul de poliție B. C. - M. numără banii puși pe biroul său de lucru de către inculpatul D. S.“.
 
Din procesul-verbal de redare în formă scrisă a discuției purtate de denunțătorul cu inculpatul „sunt elocvente următoarele replici ale inculpatului, după ce oferă suma de bani lucrătorului de poliție:
 
«Lasă-le dracu... dă-le foc și aruncă-le… te învăț eu, ce dracu ești…»“
 
„La întrebarea lucrătorului de poliție B. C. - M.: «Ce sumă de bani mi-ați dat acolo?» inculpatul D. S. răspunde: «Șase bucăți. Trei îți iei tu și trei îi dai șefului tău».
 
«Îți aduc două cutii cu brânză; dar vin aici peste două sau trei zile»“.
 
Totodată, „atunci când lucrătorul de poliție l-a întrebat: «și în schimbul la suma asta de bani, ce sugerați să fac?», inculpatul D. S. a răspuns: «Alea, rupe-le… dă-le dracul! Ce te învăț eu! Dacă nu poți, și nu poți, dă și tu o amendă, de 2 sau 3 milioane… rupe-le, măi! Dă-i dracul!»“

„Lăsați-mă și pe mine să trăiesc!“

În cauză a fost audiat șeful Postului de poliție Nicolae Bălcescu, respectiv martorul M. I., care a declarat că „în ziua de 6 august 2013 a fost chemat de către ajutorul șef de post B. C. - M., la el în birou, unde se afla și inculpatul D. S.. Când a intrat în birou, numitul B. C. - M. a scos din Codul penal un teanc de bani, legați cu un elastic, pe care martorul i-a numărat, constatând că sunt 600 de lei. Acesta l-a întrebat pe inculpatul D. S. ce sunt cu banii și pentru ce i-a dat, cel din urmă răspunzându-i că «să fie bine.. să rupem documentul și să uităm…lăsați-mă și pe mine să trăiesc!»“.
 
Sursa: rolii.ro
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii