Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:44 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

UPDATE Cristian Cucona, asociat şi administrator al SC Solutions Center SRL Constanţa, reţinut

ro

14 Nov, 2015 00:00 3628 Marime text

UPDATE - În data de 12 septembrie 2022, Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism a postat pe site-ul instituției următorul comunicat:
 

Comunicat de presa 12.09.2022

Urmare a cererii formulate de petentă și a comunicatelor din data de 12.11.2015 și 13.11.2015, Biroul de Informare și Relații Publice este abilitat să comunice următoarele:
Prin rechizitoriul din data de 12.12.2019 al Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Structura Centrală s-a dispus clasarea față de S.C. SOLUTIONS CENTER S.R.L. din Constanța (care a furnizat programul informatic) sub aspectul săvârșirii infracțiunii de evaziune fiscală în formă continuată prevăzută de art. 9 alin. (1) lit. b), alin. (3) din Legea nr. 241/2005 cu aplicare art. 35 alin. (1) din Codul penal.
Astfel, cu privire la această persoană juridică s-a apreciat că este incident cazul care împiedică punerea în mișcare a acțiunii penale prevăzut de art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală întrucât, din actele de urmărire penală și probele administrate în cauză, a rezultat că faptele nu există.



UPDATE - În data de 6 decembrie 2022, SC SOLUTIONS CENTER SRL a transmis un punct de vedere pe care îl redăm mai jos, integral:
 
COMUNICAT DE PRESĂ
 
8 ani este recordul injustiției pentru societatea noastră – SOLUTIONS CENTER SRL.
Este o injustiție când, pur și simplu, îți este spulberată prezumția de nevinovăție, prin expunerea publică, într-o modalitate în care cei care privesc se gândesc că participă la un spectacol de circ și prin transmiterea către presă a unor informații confidențiale în timpul urmăririi penale. Prin astfel de acțiuni se viciază și se bagatelizează actul de justiție.
Facem acest demers prin intermediul mass-media pentru a comunica o experiență care ne-a marcat ultimii 8 ani de existență dar și pentru a aduce la cunoștința publicului fapte și evenimente în al căror epicentru am fost și care ne-au afectat viața, reputația și locul în societate, fapte și evenimente pe care nu le-am provocat, dar în care am fost angrenați prin mecanisme declanșate subiectiv.
Sunt 8 ani în care prin acte și proceduri efectuate de un procuror DIICOT, societatea SOLUTIONS CENTER SRL a fost târâtă nedrept într-un malaxor judiciar, din care cu sacrificii, pierderi și multă luptă am reușit să ieșim prin puterea eliberatoare a ADEVĂRULUI.
Astfel, procurorul de caz a demarat o cercetare penală împotriva societății noastre, declanșând concomitent un festival mediatic în care din motive străine rolului justiției în societate a angrenat și societatea SOLUTIONS CENTER SRL, în calitate de producător si comercializant al unui soft destinat domeniului HoReCa.
O cercetare penală ce a gravitat exclusiv în jurul acestui soft pe care procurorul de caz în comunicatele către presă și actele dosarului l-a demonizat ca fiind „soft de contabilitate cu dublă gestiune care se instalează în casele de marcat”, „soft evazionist”, „soft care modifică memoria fiscala a caselor de marcat” și multe alte apelative că nu ne-ar ajunge o pagină să le menționăm pe toate.
Cu toate acestea, de ce nu a expertizat softul din prima clipă pentru a nu se ajunge la astfel de acuzații care s-au dovedit false? Aceasta a fost întrebarea noastră încă din primul moment și ulterior pe toată durata urmăririi penale.
Mai mult, pentru a nu pierde timp și pentru „a ne demonstra nevinovăția” (așa cum din păcate funcționează prezumția de nevinovăție în sistemul judiciar penal român), am solicitat din primul moment procurorului de caz să dispună expertizarea softului în cauză.


Odată cu refuzul procurorului de a efectua expertiza softului am realizat că suntem ținta unui sistem judiciar bolnav, un termen dur dar din păcate real.
Mai ales că, în toate actele în care procurorul solicita măsuri restrictive instanțelor de judecată preciza că urmează să expertizeze softul și, deopotrivă, judecătorii de drepturi și libertăți în hotărârile pronunțate precizau că e necesară expertizarea softului în cauză.
Au fost necesari 8 (opt) ani pentru a se dispune clasarea tuturor faptelor pentru care SOLUTIONS CENTER SRL a fost cercetată și anume că faptele nu există.
8 (opt) ani de penitențe și tracasări juridice, 8 (opt) ani în care atât noi, cât și statul am consumat resurse umane și materiale însemnate, 8 (opt) ani în care am clamat nevinovația noastră, pentru a ajunge la concluzia care încă de la inceput se putea obține printr-o expertiză tehnică a softului.
Chiar și la final, recordul acestei injustiții este unul răsunător întrucât opinia publică este informată doar cu privire la demararea cercetărilor penale, nu și la modul de soluționare a acestora.
Doar la solicitarea noastră scrisă, DIICOT a publicat un comunicat în noiembrie 2022 în care se precizează cu privire la SOLUTIONS CENTER SRL (care a furnizat programul informatic) că este incident cazul care împiedică punerea în mișcare a acțiunii penale prevăzut de art. 16 alin. (1) lit. a) din Codul de procedură penală întrucât, din actele de urmărire penală și probele administrate în cauză, a rezultat că faptele nu există.
 
Vă dorim tuturor ca Dumnezeu să vă ajute să nu nimeriți într-o astfel de dramă judiciară care a avut
și are în continuare repercursiuni pe toate planurile, dar mai ales moral și profesional.
 
SOLUTIONS CENTER S.R.L.
prin administrator



Știrea inițială

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT) - Serviciul Teritorial Bucureşti au dispus, ieri, punerea în mişcare a acţiunii penale şi reţinerea pentru 24 de ore a inculpaţilor: Tudor Mihai Constantinescu, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, evaziune fiscală în formă continuată şi instigare la fraudă informatică în formă continuată, Maria Mihaela CartaşMihail Moroşan şi Cristian Cucona, ultimul fiind asociat şi administrator al SC Solutions Center SRL Constanţa, pentru săvârşirea infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, în varianta aderării şi sprijinirii, complicitate la evaziune fiscală în formă continuată şi complicitate la fraudă informatică în formă continuată.
 
„În fapt, s-a reţinut că, în perioada 2008 -2015, inculpatul Constantinescu Tudor Mihai a iniţiat şi constituit un grup infracţional organizat, la care au aderat şi pe care l-au sprijinit şi alte persoane, specializat în fraudarea bugetului de stat prin omisiunea înregistrării şi evidenţierii în actele contabile a operaţiunilor comerciale desfăşurate şi a încasărilor realizate prin societăţile comerciale Choco Ateneu SRL, Choco Mosilor SRL, Coza Nostra Art SRL, Theobroma Consult SRL, Theoprod Art SRL, SC Solutions Center SRL, SC Global Interconsult SRL, SC Global Interfood SRL, SC Desert Prod SRL, SC Delices Cuisine SRL, SC CCT Innovation SRL, SC Maestro Prod Food SRL, pe care le controla direct sau prin interpuşi“, se arată într-un comunicat DIICOT.
 
În acest scop, inculpatul „a procurat de la inculpaţii Cristian Cucona şi Mihail Moroşan un program informatic de contabilitate care permitea instalarea în casele de marcat şi care realiza o dubla evidenţă, una reală, pentru vânzările realizate efectiv, şi una fictivă, pentru vânzările reduse în mod intenţionat şi fiscalizate, pe baza datelor privind vânzările nereale, diminuate“, se mai precizează în comunicatul citat.
 
De asemenea, s-a reţinut că, în perioada 2008-2015, „inculpata Cartaş Maria Mihaela, în calitate de contabil-şef în cadrul societăţilor mai sus menţionate, a aderat la grupul infracţional organizat, pe care l-a sprijinit în baza aceleiaşi rezoluţii infracţionale, prin colectarea sumelor de bani încasate din vânzările nedeclarate, precum şi prin întocmirea evidenţelor contabile în baza unor date nereale, modificate şi falsificate privind vânzările realizate la punctele de lucru ale societăţilor menţionate“.
 
Prejudiciul estimativ produs bugetului de stat este în cuantum de 2.281.915 lei (echivalentul a 512.036,60 de euro).
 
Totodată, prin ordonanţele din data de 13 noiembrie s-a dispus faţă de inculpaţii Aur Romeo Cezarian PufuAlexandru Cristian NistorMihai SamsonCristina Pismac şi Iulia Carmen Vespe luarea măsurii preventive a controlului judiciar pe o durată de 60 zile.
 
În cauză se efectuează cercetări şi faţă de alte persoane, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor mai sus menţionate, în cauză dispunându-se şi instituirea unor sechestre asigurătorii în vederea recuperării prejudiciului.
 
În cauză se va solicita Tribunalului Bucureşti luarea măsurii arestării preventive faţă de inculpaţii mai sus menţionaţi.
 
Reamintim că joi dimineaţă au avut loc 43 de percheziţii la diverse restaurante şi firme, printre acestea numărându-se şi o societate din Constanţa, SC Solutions Center SRL. Descinderile au avut loc „la sediile unor societăţi comerciale/puncte de lucru de pe raza municipiilor Bucureşti şi Constanţa, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat, specializat în săvârşirea infracţiunilor de evaziune fiscală, spălare de bani, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi uz de fals“, potrivit unui comunicat DIICOT.

Citeşte şi

Percheziţii la firma Solutions Center din Constanţa, care produce software de contabilitate, posibil cu dublă gestiune (galerie foto)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii