Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Câte autorizaţii a eliberat ISU Dobrogea pentru artificiile din noaptea dintre ani

ro

29 Dec, 2015 00:00 2291 Marime text
Câteva zile ne mai despart de trecerea în noul an. Şi toată lumea îşi doreşte să întâmpine anul 2016 cu cât mai multă veselie. De aceea, în anii trecuţi, zeci de artificii colorau cerul în noaptea dintre ani, iar oamenii ciocneau cupe de şampanie la miezul nopţii. Cu siguranţă, acest tablou vă este cunoscut, dar trebuie să ştiţi că el riscă să devină doar o amintire.

Şi asta pentru că în urma incendiului din clubul bucureştean „Colectiv”, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) a efectuat, în întreaga ţară, mai multe cercetări referitoare la ieşirile de urgenţă, stingătoare de incendii şi autorizaţii pentru focuri de artificii în instituţii publice, cluburi şi orice alte spaţii, respectiv unităţi comerciale care presupun un aflux mare de persoane. Cercetările s-au soldat de multe ori cu amenzi sau chiar retragerea autorizaţiilor până la închiderea spaţiilor.
Aşadar, cei care vor să petreacă de Revelion în club trebuie să ştie că localurile nu mai promit atmosfera incendiară şi că vor putea vedea artificii afară şi doar pe cont propriu. În plus, multe localuri la modă vor rămâne închise în noaptea dintre ani pentru că nu au avizele care să garanteze siguranţa clienţilor. Totuşi, patronii cluburilor şi ai restaurantelor care au rămas deschise, dau asigurări că au câte un stingător pentru fiecare masă, tocmai pentru ca petrecăreţii să nu îşi facă griji.
 Câte aprobări a dat ISU Dobrogea pentru focuri de artificii în noaptea dintre ani?
“ISU Dobrogea a primit şase solicitări pentru acorduri privind jocuri cu articole pirotehnice şi toate cele şase solicitări au fost eliberate. Din cele şase, au existat două în municipiu şi patru în judeţul Constanţa. Trebuie precizat că, dacă aceste focuri de artificii se ţin în aer liber, nu este nevoie de avizul ISU.” ,a declarat pentru cotidianul „Ziua de Constanţa”, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, Anca Chiriţă.
 
ISU Dobrogea a mai anunţat că au existat 35 de solicitări de acorduri de comercializare, din care 22 au fost emise şi doar 13 respinse.
„S-au făcut şi nouă controale la unităţi de comercializare a articolelor pirotehnice, care au avut ca rezultat 6 amenzi în cuantum de 3.000 de lei.”, a mai adăugat, pentru „ZIUA de Constanţa”, plutonierul major, Anca Chiriţă.
Conform legislaţiei în vigoare, ISU acordă două mari avize: securitate la incendiu şi spectacole pirotehnice.
"Noi avem la dispoziţie Legea 307/2006 privind apărarea la incendiu, articolele 30 si 19, unde se menţioneaza că în astfel de situatii beneficiarul constructiei trebuie să solicite si să primeasca aviz/autorizatie pentru siguranta la incendiu. Noi emitem avize pentru proiectele cladirilor noi si autorizatie cand se pune in functiune cladirea, aceste documente certificand ca sunt luate toate masurile de siguranta la incendiu. Aceste doua documente se emit pe baza  cererii adresate de beneficiar, dupa verificari ale documentelor si la fata locului. NU toate cladirile trebuie sa obtina aceste documente. Lista celor care au nevoie de autorizatie se gaseste in HG 1739/2006 modificata prin HG 19/2014", a afirmat purtatorul de cuvant al ISU BucurestiDaniel Vasile, într-o declaraţie pentru HotNews.ro.
 
Cu toate acestea, mulţi dintre constănţeni au ales deja să întâmpine anul viitor acasă, alături de prieteni şi nu în cluburi, mirajul distracţiei de acolo fiind deja umbrit de tragedia Colectiv.

Sursa foto: voceagiurgiului.ro
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii