Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:12 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Bilanţul CRPECA Constanţa Comisar-şef Marius Oprişan - „În Constanţa s-au adresat centrului 153 de persoane“ (galerie foto)

ro

22 Jan, 2016 00:00 2336 Marime text
Agenţia Naţională Antidrog, prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog (CRPECA) Constanţa, a prezentat, ieri, „Raportul privind activităţile derulate în 2015 în domeniul reducerii cererii şi ofertei de droguri la nivelul Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog Constanţa“.
 
Evenimentul a avut loc în sala de conferinţe „Remus Opreanu“ a Consiliului Judeţean Constanţa. Prezenţi au fost comisarul-şef de poliţie Marius Cristian Oprişan, şeful Centrului Regional de Prevenire, Evaluare şi Consiliere Antidrog, subprefecţii Ersun Anefi şi Levent Accoium şi şeful Biroului Analiza şi Prevenirea Criminalităţii, Carmen Şerbănescu.
 
„Unul dintre obiectivele strategice în anul 2015 a fost reducerea cererii de droguri ce cuprinde totalitatea programelor, proiectelor şi intervenţiilor universale, selective şi indicate de prevenire implementate în şcoală, familie şi comunitate, precum şi intervenţiile de identificare, atragere şi motivare a consumatorilor de droguri în vederea furnizării de servicii de asistenţă specializată ce au ca finalitate integrarea socială”, a declarat Marius Cristian Oprişan.

Realizări în domeniul prevenirii consumului de droguri

Activitatea CRPECA Constanţa s-a concentrat pe implementarea de proiecte, campanii şi activităţi care să răspundă nevoilor comunităţii locale, având în vedere cele trei arii ale prevenirii - prevenirea în şcoală, prevenirea în familie şi prevenirea în comunitate. CRPECA Constanţa a colaborat cu Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ), Centrul Judeţean de Resurse şi Asistenţă Educaţională (CJRAE), Casa Corpului Didactic (CCD), Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret (DJTS), Direcţia de Sănătate Publică (DSP), Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC), Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (AJOFM), Inspectoratul de Poliţie al Judeţului (IPJ), Gruparea Mobilă a Jandarmilor (GMJ), Administraţia Naţională a Penitenciarelor (ANP), Agenţia Naţională Împotriva Traficului de Persoane (ANITP), dar şi cu societatea civilă.
 
Potrivit raportului, activitatea de prevenire desfăşurată de CRPECA Constanţa a avut un număr de 32.985 de beneficiari direcţi în anul 2015 - 24.896 în Constanţa, respectiv 8.089 în Tulcea - cu vârste pornind de la patru ani.
 
„Au fost desfăşurate patru proiecte naţionale de prevenire în şcoală şi 15 proiecte locale, dintre care 11 în Constanţa şi patru în Tulcea. Au fost derulate şi zece proiecte iniţiate de parteneri, opt în Constanţa şi două în Tulcea”, a precizat şeful Antidrog cu privire la proiectele de prevenire derulate în şcoală.
 
În cadrul CRPECA Constanţa au fost desfăşurate proiectele „Adolescenţa fără droguri şi violenţă“, „Parteneriat antidrog pentru siguranţa rutieră“, „Decid informat“, „Învăţ să decid“, „Marijuana, un drog periculos!“, „Siguranţa ta are prioritate“, „Cutiuţa cu emoţii“, „Prin sport, pentru sănătate fără droguri“, „Student antidrog, 100% sport, 0% drog“, „Proiect de i.e.c. în mediul universitar“, „Hopa Mitică, cade jos şi se ridică!“.

Realizări în domeniul asistenţei consumatorilor de droguri

În decursul anului 2015, la nivelul celor două centre, au fost oferite servicii psihologice atât persoanelor consumatoare, cât şi familiilor acestora, servicii ce au avut drept scop reducerea riscurilor asociate consumului de droguri, precum şi obţinerea şi/sau menţinerea abstinenţei.
 
„Până la data de 31 decembrie 2015, 200 de persoane s-au adresat pentru prima dată centrelor. Astfel, în Constanţa s-au adresat centrului 153 de persoane, dintre care 98 de persoane consumatoare şi 55 de aparţinători. Numărul total al persoanelor care au beneficiat de asistenţă în anul 2015 este de 181, dintre care 11 au fost persoane aflate în stare privativă de libertate la Penitenciarul Poartă Albă. Majoritatea persoanelor consumatoare ce au beneficiat de asistenţă sunt de sex masculin - doar 18 persoane de sex feminin, 11 din Constanţa şi şapte din Tulcea - şi au vârste cuprinse între 15 şi 45 de ani. 14 persoane sunt minore”, a precizat Oprişan.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii