Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:18 04 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Asociatul lui Iordache a tras teapa Finantelor

ro

01 Sep, 2007 00:00 2753 Marime text
1188590583.jpg

In firma Reno Franci Mobel International SRL, Petrica Iordache era asociat cu Lucian Bogza, pana de curand patron al firmei SC Olio - Nicva SRL

Pe data de 21 februarie, Oficiul National al Registrului Comertului a solicitat Sectiei Comerciale a Tribunalului Constanta pronuntarea unei hotarari prin care sa dispuna dizolvarea firmei SC Olio - Nicva SRL, al carei patron era Lucian Bogza, cel care, alaturi de Petrica Iordache, detinea jumatate din firma Reno Franci Mobel International SRL. Cererea de chemare in judecata era motivata prin aceea ca parata nu depusese situatiile financiare aferente anilor 2003 si 2004. Desi obligatia a fost mediatizata printr-o campanie permanenta de informare a comerciantilor, se arata in cererea adresata instantei, societatea comerciala respectiva a ramas in pasivitate, reprezentantii ei neefectuand demersurile necesare la Oficiul Registrului Comertului, astfel incat, la momentul de fata, Oficiul Registrului Comertului nu poate asigura publicitatea cu privire la situatiile financiare anuale. Potrivit Legii nr 26/1990, republicata, Oficiul Registrului Comertului este institutia publica ce are obligatia de a tine Registrul Comertului, precizeaza reclamanta in continuare, aratand ca, in situatia in care reprezentantii SC Olio - Nicva SRL vor depune, pana la dezbaterea fondului pricinii, situatiile financiare, actiunea in instanta va ramane fara obiect. Dosarul a primit termen pe 27 martie, insa, ciudat, citatia nu a putut fi inmanata reprezentantilor firmei deoarece la sediul de pe strada Badea Cartan nu a fost gasit nimeni. In aceste conditii, citatia a fost afisata la usa instantei.

500 de lei, nerecuperati la bugetul statului

Cu ocazia judecarii cererii, Tribunalul a constatat ca aceasta este intemeiata si a admis-o, dispunand dizolvarea firmei si comunicarea sentintei catre Oficiul Registrului Comertului de pe langa Tribunalul Constanta si Directiei Generale a Finantelor Publice Constanta. In momentul in care a primit insa comunicarea, Administratia Financiara a sarit in sus, descoperind ca avea debite de recuperat de la firma proaspat desfiintata si ca ramasese cu buza umflata. Institutia a declarat imediat recurs, atacand sentinta civila 852/27.03.2007 ca nelegala si netemeinica. In motivare, Directia Generala a Finantelor Publice Constanta afirma ca, in urma verificarilor efectuate, s-a constatat ca SC Olio - Nicva SRL figureaza in evidentele Administratiei Finantelor Publice Constanta cu obligatii fiscale restante in cuantum de 500 de lei, reprezentand amenzi si alte sanctiuni. Daca societatea este dizolvata, institutia nu mai poate recupera sumele restante catre bugetul statului, care astfel va ramane prejudiciat. Se impune deci, afirma recurenta, desfiintarea incheierii de dizolvare in vederea continuarii procedurilor de realizare a creantelor bugetare prin masurile prevazute de Codul de procedura fiscala, pentru a se acoperi prejudiciul creat statului. Instanta a respins insa recursul ca nefondat, deoarece, potrivit Codului de procedura civila, in toate cauzele, judecatorii hotarasc doar asupra obiectului cererii de chemare in judecata. Potrivit Legii nr 31/1990, republicata, la cererea oricarei persoane interesate sau a Oficiului National al Registrului Comertului, Tribunalul va putea pronunta dizolvarea societatii in cazul in care societatea nu a depus, in cel mult sase luni de la expirarea termenelor legale, situatiile financiare anuale. Motivul de recurs invocat de Directia Generala a Finantelor Publice Constanta, acela ca institutia are de recuperat de la parata o suma de bani, nu are legatura cu cauza, deoarece Legea nr. 31/1990 nu conditioneaza admiterea cererii de dizolvare de plata datoriilor de catre societatea debitoare. Altfel spus, Finantele au ramas cu buza umflata si cu un gol in bugetul statului.

Scris de: {autor}Olimpia CEARA{/autor}

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii