Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
09:58 19 07 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Ministerul Educației Codul drepturilor și obligațiilor studentului a fost actualizat. Care sunt principalele noutăți?

ro

09 May, 2024 13:01 494 Marime text

Sursa foto:Facebook/ Ministerul Educației
 
  • Codul drepturilor și obligațiilor studentului a fost actualizat cu reglementări care asigură instituții mai accesibile pentru studenții cu dizabilități, rigurozitate pentru etica în universități, ușurarea vieții de student și mecanisme noi pentru o mai bună reprezentare a studenților, potrivit ministerului Educației.
 
Acestea sunt principalele noutăți:
 
Fiecare universitate instituie un sistem de monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului, iar acesta este parte a sistemului de asigurare a calității.
 
Reglementarea drepturilor specifice de care beneficiază studenții cu dizabilități. În acest sens, universitățile elaborează un Plan de intervenție specializată.
 
De asemenea, studenții nu pot fi constrânși să participe la mai mult de 8 ore pe zi de activități didactice prevăzute în planul de învățământ al programului de studii la care sunt înmatriculați.
 
Universitățile nu pot percepe taxe suplimentare studenților pentru procesul de reclasificare a acestora de pe un loc cu taxă pe un loc finanțat de la bugetul de stat.
 
Totodată, un student nu poate avea calitatea de student reprezentant în structuri decizionale ale aceleiași universități pentru mai mult de 5 ani, indiferent de perioada în care s-au derulat mandatele și de întreruperile acestora.
 
Studenții participă anual la evaluarea activității studenților reprezentanți.
 
Regulamentele de alegeri ale studenților reprezentanți stabilesc inclusiv mecanisme de revocare a acestora.
 
Studenții reprezentanți au obligația de a elabora, cel puțin de două ori pe an, rapoarte de activitate care să prezinte toate inițiativele și demersurile desfășurate.
 
 
 
Citește și
 
Ministerul Educaţiei a publicat clasamentul universităţilor din România Ovidius și UMC nu se află în topul primelor zece instituții de învățământ superior
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii