Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

A plătit cu funcţia tragedia de pe Siutghiol General-locotenent Dorel Grădinaru a trecut în rezervă

ro

18 Mar, 2016 00:00 6665 Marime text
Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat în data de 15 martie mai multe decrete, printre care şi unul privind trecerea în rezervă a general-locotenent cu trei stele Dorel Grădinaru, din Ministerul Afacerilor Interne (MAI). Dorel Grădinaru a fost inspector general la Inspectoratul General de Aviaţie al MAI. Decretele semnate au fost publicate, ieri, în Monitorul Oficial al României.
 
Ultima funcţie deţinută de general-locotenent cu trei stele Dorel Grădinaru a fost cea de locţiitor-şef al Direcţiei Generale Management Operaţional. Pe această funcţie a ajuns după ce a fost demis din funcţia de şef al Aviaţiei din MAI. Demiterea acestuia a avut loc în decembrie 2014, în urma prăbuşirii elicopterului SMURD în lacul Siutghiol, tragedie în care şi-au pierdut viaţa patru persoane.
 
Potrivit presei, inspectorii Corpului de Control al Ministerului Afacerilor Interne ar fi găsit mai multe nereguli în activitatea şefului Aviaţiei din MAI de atunci. În locul său a fost numit Ion Cristinel Reliu, general de flotilă aeriană în cadrul MApN.
 
Surse din MAI ar fi susţinut că printre neregulile depistate de Corpul de Control ar fi şi una legată de angajarea unui ofiţer, fost angajat al SPP, care ar avea în subordine zece angajaţi. De altfel, acuzaţii despre Grădinaru ar fi fost lansate de un subaltern care îl acuza pe Grădinaru că ar fi venit fără pregătire, din SPP, la Inspectoratul General de Aviaţie.

Tragedie aviatică pe Siutghiol

Reamintim faptul că, pe 15 decembrie 2014, un elicopter al SMURD cu patru persoane la bord - doi piloţi de la Inspectoratul General de Aviaţie şi două cadre medicale ale SMURD Constanţa - s-a prăbuşit în lacul Siutghiol. Toţi membrii echipajului au murit, după ce acţiunile de salvare au eşuat.
 
În momentul producerii accidentului, elicopterul se întorcea dintr-o misiune aero-medicală, după ce transportase un pacient la Spitalul Judeţean Constanţa.
 
Imediat după accident, generalul Dorel Grădinaru, şeful Inspectoratului General de Aviaţie, a explicat, pentru presă, că nu există o cutie neagră la tipul de elicopter prăbuşit în Siutghiol.
 
„Există un computer care ne poate arăta cum a funcţionat motorul, dar ne temem că piesele au stat prea mult în apă şi este foarte posibil să fie degradate. Este adevărat că o eventuală defecţiune se putea semnala prin staţie, acest lucru urmează să îl aflăm în cadrul anchetei. Deci, trebuie să aflăm convorbirile“, declara cel care se ocupa de coordonarea anchetei.
 
Echipajul se îndrepta către Tuzla, la baza MApN de pe aerodrom.
 
„Piloţii trebuiau să lase elicopterul acolo, iar ei să meargă la un hotel, unde urmau să fie cazaţi. Echipajul ar fi trebuit să vină la chemare, în cazul în care urma să avem o misiune. Dacă era o problemă în aer, putea să lase elicopterul la Kogălniceanu“, mai declara Dorel Grădinaru, la timpul respectiv.
 
Cât despre prezenţa vestelor, Grădinaru a spus atunci: „Nu era nevoie de veste de salvare, pentru că directivele europene spun că numai pe mare sunt necesare. Iar ei au căzut într-un lac! Nu se ştie cine conducea, oricare dintre ei putea face asta, dar acum nu ştim cine conducea. Ultima revizie a fost făcută înainte de luna noiembrie, când am primit elicopterul, deşi avea 100 de ore, deci, la ieşirea din fabrică, avea revizia, cu toate acestea, din ordinul meu, s-au dublat aceste verificări“.
 
Elicopterul Eurocopter 135 intrase sub tutela Inspectoratului General al Aviației în urmă cu doar câteva luni înainte de tragedie.
 
Generalul Grădinaru a condus acest departament din mai 2008. Între 2005 şi 2008, a lucrat în MAI ca specialist în combaterea terorismului, iar înainte de asta, a fost ofiţer specialist cu coordonarea şi pregătirea structurilor de intervenţie şi acţiuni speciale din Comandamentul trupelor de jandarmi. Este doctor al Academiei Tehnice Militare, iar anterior a absolvit Colegiul Naţional de Afaceri Interne, de la Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza“.
 
Citeşte şi
 
Cutremur la vârful MAI. Un general și patru chestori pleacă din sistem
 
Şeful aviaţiei din MAI, generalul Dorel Grădinaru, demis în urma tragediei de pe lacul Siutghiol
 
Ancheta elicopterului SMURD prăbuşit în Siutghiol continuă
Parchetul a cerut o nouă expertiză medico-legală a copilotului (galerie foto)

 
Ancheta continuă
Un an de la prăbuşirea elicopterului Smurd în lacul Siutghiol (galerie foto+rechizitoriu)
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii