Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
23:56 25 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Fuga de responsabilitate şi efectul de bumerang

ro

10 Nov, 2015 00:00 1599 Marime text


De un prim pelerinaj pe la Palatul Cotroceni am avut parte săptămâna trecută, de ieri a început al doilea, dar rezultatele întârzie să apară. Că-i delegaţie numeroasă sau restrânsă, concluzia este aceeaşi. Situaţia ţării e grea, românii au devenit „pretenţioşi“ şi nu mai rabdă orice gogomănie (a se citi promisiune). PSD şi-a pierdut, brusc, elanul şi dorinţa de a-şi îndeplini Programul de guvernare, nu-şi mai asumă calitatea de principal partid al coaliţiei de guvernare şi nici nu mai manifestă dorinţa de a se implica în actul guvernamental până în toamna anului viitor. De cealaltă parte, PNL preferă alegerile anticipate decât să intre la guvernare pe ultima sută de metri, în prag de iarnă şi cu povara măsurilor asumate de social-democraţi pe final de an calendaristic sau cu startul pe 1 ianuarie 2016.
 
Politicienilor le este teamă să-şi mai asume responsabilitatea guvernării. S-au debarasat de orice povară şi au plasat-o în braţele şefului statului. Aparent, totul se petrece sub „protecţia“ prevederilor constituţionale. În fapt, motivele sunt mult mai „profunde“.
Se apropie un an electoral şi, până atunci, toţi trebuie să se organizeze în speranţa că vor mai reuşi să fraierească un număr suficient de alegători care să le asigure reprezentare la nivel local şi naţional.
 
Pe de altă parte, principalii actori ai scenei politice autohtone au răsuflat uşuraţi. Îşi spun, în gând, că românii au acum posibilitatea să se convingă dacă au fost sau nu inspiraţi preferându-l pe Iohannis în defavoarea lui Ponta. Între timp, reprezentanţii fostei coaliţii de guvernare - PSD, ALDE, UNPR etc. - forţează  o transformare a lui Iohannis într-un preşedinte jucător, ceea ce le-ar putea reaminti românilor de regimul Băsescu - atât de criticat şi respins la un moment dat.
 
Numai că, într-un final, preşedintele va propune un premier, iar sarcina constituirii unei majorităţi parlamentare care să asigure învestirea viitorului Executiv revine partidelor reprezentate în Parlament. Aşa că jocul murdar al politicienilor care se perindă pe la Palatul Cotroceni ar putea avea efect de bumerang.
 
Cum mulţi sunt conştienţi că nu mai prind un alt mandat de parlamentar, nu-şi vor permite luxul de a pica, succesiv, guvernele propuse de cel ce va fi nominalizat drept prim-ministru pentru a se ajunge la dizolvarea Parlamentului şi organizarea de alegeri anticipate.
Astfel, fuga de responsabilitatea se va transforma în docilitate, căci… „scopul scuză mijloacele“… întotdeauna.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii