Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
19:20 28 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial De ce ne este teamă de refugiaţi?

ro

17 Mar, 2016 00:00 2730 Marime text



Agitaţie mare în Dobrogea! Vestea că ar veni refugiaţii peste noi a pus o lume întreagă pe jar! Ce ne facem, că nu le-am pregătit ceva gustos de mâncare cu care să îi aşteptăm, că doar suntem o naţie de oameni primitori, sarcastic vorbind.
 
Şi chiar aşa... de ce ne speriem atât de tare că vin refugiaţii? Mai ales noi, dobrogenii, care trăim într-o zonă a României cu cea mai mare diversitate etnică. Dobrogea este regiunea care găzduieşte anual toate naţiile de turişti şi locul în care trăiesc turci, tătari, aromâni, greci şi aşa mai departe. Adică o mână de refugiaţi ne sperie?
 
Acum, să fim serioşi, după ce am auzit ştirile din Franţa, potrivit cărora unii refugiaţi au agresat sexual persoane pe stradă, românul a spus NU refugiaţilor. Dar de ce? Obsedaţi sexuali şi violatori avem şi noi, că doar fiecare pădure are uscăciunile ei, astfel, putem trage concluzia şi că nu toţi refugiaţii au mentalităţi bolnave. Sau poate ne este frică că ne ocupă locurile de muncă pe care nu prea le avem.   
 
Problema cea mare ar fi că printre acei migranţi s-ar putea afla şi un terorist sau mai mulţi. Da, atunci ar fi o problemă de luat în serios, însă nu avem de unde să ştim dacă este sau nu adevărat, este o probabilitate pe care nu o putem lua ca pe un adevăr pur, exact aşa cum nu ştim nici dacă la noi în ţară avem deja terorişti. Cine ştie câţi terorişti n-or fi trecut deja prin ţara noastră!
 
Am auzit oameni care au spus că ei sunt creştini ortodocşi şi nu acceptă refugiaţii, care sunt musulmani. Serios, aţi spus asta? Păi, un adevărat creştin face loc la „masa“ lui oricărui „călător prin lume“, un adevărat credincios respectă religia altcuiva şi o acceptă. Și revin la Dobrogea, care este, după cum spuneam regiunea din România cu cea mai mare diversitate etnică, culturală şi religioasă, şi, sincer, cred că noi, cei de aici, convieţuim foarte bine şi cu musulmanii. Este locul în care oamenii au acceptat şi au respectat religiile celor din jur fără să existe un conflict în acest sens, mai ales într-o lume despre care pretindem că este civilizată.
 
Problema cred că este la noi şi la modul în care gândim. Răufăcători avem şi la noi în ţară, iar migranţi avem de mult, doar că nu le spuneam aşa. Nu pretind nici să umplem ţara de refugiaţi, ci să acceptăm ideea că şi cu ei, şi fără ei, lucrurile oricum nu se vor schimba pentru niciunul dintre noi. 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Costin 29 Mar, 2016 20:17 Sezonul se apropie....o sa existe cel putin un atentat pe plajele din Constanta.