Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
16:12 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Miting al refugiaților ucraineni la Constanța!

ro

20 Feb, 2024 10:22 996 Marime text
 
Pe 24 februarie la Constanța va avea loc un miting dedicat celei de-a doua comemorare a invaziei deschise a Rusiei în Ucraina.

Aproximativ 1000 de refugiați ucraineni se vor aduna mai întâi lângă Monumentul Victoriei, unde vor reaminti despre evenimentele teribile care s-au desfășurat în Ucraina vecină cu România și despre faptul că războiul este acum la doar 150 km de Constanța. Comunitatea ucraineană va onora memoria celor căzuți din cauza agresiunii militare ruse și va exprima cererile sale către România, țările UE, comunitatea mondială.

Apoi, vor urma un marș pașnic spre consulatul Federației Ruse. Pichetul pașnic va dura de la 12 la 14. Se prevede închiderea circulației rutiere. Participanții vor avea steaguri albastre și galbene și pancarte. Obiectivele acțiunii: - să reamintească Europei că, de-a lungul a doi ani, ocupanții ruși în Ucraina bombardează populația civilă, lovesc infrastructura critică, distrug orașe și sate, exportă produse agricole și alte bunuri, jefuiesc instituții culturale.

Copiilor ucraineni din teritoriile ocupate li se predă după manuale rusești care neagă existența însăși a Ucrainei, fiind învățați să-și urască patria;
- să apeleze la UE și România să intensifice furnizarea de ajutor militar Ucrainei.

De exemplu, din cauza lipsei critice de muniție a forțelor ucrainene, armata rusă continuă să aibă succes pe toate liniile frontului. Avdeevka a fost deja părăsită, trupele teroriste ruse s-au apropiat deja de Kupyansk, Chasiv Yar și alte orașe ucrainene;

- să apeleze la lume pentru a intensifica sancțiunile împotriva agresorului, a înceta orice legături economice cu Federația Rusă, a opri definitiv achiziționarea de hidrocarburi rusești și a nu deveni sponsori indirecti ai noilor injecții financiare în complexul militar-industrial rus;
- să înceteze furnizarea de servicii consulare ale Federației Ruse pentru cetățenii săi pe teritoriul orașului Constanța;
- să exprime protest față de acțiunile armatei lor pe teritoriul Ucrainei către cetățenii Federației Ruse;
- să accentueze că Rusia trebuie să asigure eliberarea și returnarea tuturor teritoriilor ocupate și anexate ale Ucrainei și să plătească reparații. „Ne-am adunat astăzi pentru a reaminti lumii de cei doi ani sângeroși de genocid al poporului ucrainean.

Deja de doi ani Rusia comite crime împotriva populației civile, violează femei și copii, ucide oameni nevinovați, în fiecare zi pe front mor apărătorii noștri, printre ei mulți tineri băieți și fete care ar trebui să aibă toată viața înainte... Ucrainenii apără acum nu doar patria lor, ci și întreaga Europă.

Imaginați-vă, războiul este doar la 150 km de locul în care ne aflăm acum... Dacă nu oprim acum agresorul, rușii vor ocupa Ucraina, vor veni cu războiul în Moldova, țările baltice, alte țări vecine ale Uniunii Europene. Militarilor noștri le este necesar armament! Suntem recunoscători României pentru primirea călduroasă, pentru ajutorul acordat militarilor noștri, pentru ajutorul acordat refugiaților noștri, dar... toți vrem să ne întoarcem acasă!”, spune participanta la miting, Iryna. Orașul ei natal, Oleshky (regiunea Herson), a fost ocupat de la începutul invaziei și acum este inundat în proporție de 80% din cauza distrugerii Hidrocentralei Kahovka, tatăl ei este prizonier de mai mult de un an și jumătate, au transmis  organizatorii mitingului. 

Mitingul dedicat celei de-a doua comemorare a invaziei la scară largă este deja a patra acțiune de protest a ucrainenilor din Constanța. De fiecare dată când decidem să organizăm o acțiune de protest împotriva războiului sângeros, suntem convinși că va fi ultima dată. Dar se dovedește altfel.

Una dintre vorbitoarele acțiunii de protest, Nadiia (din Druzhkivka, regiunea Donețk) nu poate, de asemenea, să se întoarcă acasă astăzi:

„Visăm ca armata rusă să părăsească Ucraina, să părăsească regiunea Donețk, astfel încât orașul meu natal să nu mai fie practic pe linia frontului sau,

Doamne ferește, să fie capturat și distrus, ca de curând Avdeevka, care se află la doar 80 km de casa noastră, sau ca anterior același destin l-a avut Bahmut, care este situat la doar 40 km de casa mea”


Notă: Acțiunile de protest, programate pentru comemorare invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, vor avea loc în aceste zile în aproape 100 de orașe din lume, inclusiv în București și Constanța. Pe 24 februarie 2022, la ora 4 dimineața, ora Kievului, Federația Rusă a atacat deschis o țară vecină. Dar, de fapt, regimul lui Putin a declanșat războiul cu 10 ani în urmă, capturând Crimeea și o parte din regiunea estică a Ucrainei.

Până în prezent, rușii au distrus 15 milioane de metri pătrați de locuințe, lăsând fără adăpost peste 800.000 de persoane. Peste 1300 de instituții de învățământ și peste 700 de instituții medicale au fost complet distruse sau au devenit inutilizabile.

Unele orașe și sate au fost distruse complet. În timpul invaziei la scară largă în Ucraina, au murit peste 11.000 de civili (conform datelor oficiale ale ONU), iar peste 20.000 au fost răniți. 


Citește și:

A fost aprobată efectuarea plăţilor restante pentru refugiații ucrainieni aflați pe teritoriul României
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • Marian 22 Feb, 2024 18:50 Cine participa la protest? Ucrainenii aia care se plimba prin Constanta cu Lexus și nu respecta semnele de circulație? Aia care toată ziua sunt in mall cu sacosile pline? Au tupeu să spună ceva? Daca veneau aia vai de ei de au rămas în țara lor și lupta..ok...dar pentru ăștia de aici...doar multa ...... pot spune.