Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:57 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cu mic, cu mare, pe nisip, sub soare…

ro

16 May, 2015 00:00 2399 Marime text
Lucrările de înfrânare a tendinței mării de a înainta peste plajele litoralului nostru sunt fără doar şi poate o inițiativă îmbucurătoare, dar sper din tot sufletul să fie duse la bun sfârşit, iar rezultatul să fie cel prevăzut. De unde atâta grijă pentru teritoriul patriei noastre? Păi cum să nu mă îngrijorez de aşa splendoare de nisip care îi poate încărca pe toți pământenii cu invidia lipsei unei astfel de bogății?

Am păşit pe țărmul Mării Mediterane, al Mării Adriatice şi al Oceanului Atlantic, dar mare necaz pe capul locuitorilor din acele zone că nu se învecinează cu stațiuni precum Vama Veche, Costineşti, Eforie, Mamaia etc. Astăzi, nu critic hotelurile îmbătrânite, antipaticele tarabe sau pe unii angajați pungaşi de pe litoralul românesc, pentru că sunt hotărât să susțin sus şi tare că avem cel mai fin nisip.
Chiar dacă este o anticipare puțin prea optimistă, sper ca toți juniorii români să se bucure de castele, fântâni si alte minunății de forme şi construcții din nisip pe malul Mării Negre, pentru că legătura formată la o vârstă fragedă dăinuie temeinic şi îi cheamă precum melodia: „Mă-ntorc la tine, iar şi iar, mare albastră!“.

Ideea acestui editorial mi-a venit odată cu oroarea provocată din nou de imaginea sufocării turiştilor şi a nisipului nostru prețios de „indispensabilele“ şezlonguri. Nu am nimic împotriva lor, dar sunt total contra impunerii acestui moft tuturor amatorilor de scăldat. Cu ce este mai plăcută şederea pe plastic şi saltea decât toropeala ce te cuprinde pe prosop şi pe nisip? Dacă cineva presupune că le-am pus gând rău chiriaşilor acestor parcele de plajă, se înşală, pentru că accept simpla închiriere a unui prosop, a mult mai utilelor umbrele sau o consumație minimă obligatorie. Trebuie să redăm băile de soare oamenilor! Este imperios să aerisim şi să echilibrăm raportul dintre prosoape şi şezlonguri pentru a restabili confortul şi a deosebi peisajul anost din ultimii ani.

Era să uit… Modelul occidental presupune ca orice plajă să fie dotată cu câteva duşuri care la noi, din păcate, lipsesc cu desăvârşire. E timpul să ne utilăm pe apă cu jucării gonflabile, caiace inofensive şi alte astfel de metode diversificate de petrecere a timpului la mare.
În speranța înfloririi continue a litoralului românesc, a urcării acestuia în topul preferințelor turiştilor străini şi a unui sezon estival cu o vreme perfectă, vă doresc să ne întâlnim, cu mic, cu mare, pe nisip, sub soare!
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii