Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:56 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa mea de altădată

ro

16 Apr, 2014 00:00 5146 Marime text
La o simplă căutare, aflu că urmele istorice ale oraşului Constanţa sunt printre cele mai vechi de pe teritoriul României, din 657 î.Hr. datând prima atestare documentară a coloniei greceşti, numite Tomis. Oraş cu istorie, prezent şi viitor, ce merită o mică parte din atenţia fiecărui cetăţean.
Eu simt cum Constanţa trăieşte în fiecare dintre noi la fel de natural cum toţi afirmăm că locuim în acest oraş. Anumite aspecte presante ale urbei mi-au trezit interesul în realizarea unui serial, prin care intenţionez să trag semnale de alarmă referitoare la problemele de care ne lovim zilnic.
Tatăl meu şi-a perfecţionat cunoştinţele de engleză şi franceză prin conversaţiile pe care le purta în timpul verilor din adolescenţă. Nu, nu a fost bursier Erasmus, dar din poveştile lui am înţeles că întâlnea cu uşurinţă străini în staţiunea Mamaia. Unde sunt turiştii cu bun gust de peste hotare şi de ce facilităm crearea haosului ce serveşte drept mediu plăcut pentru unii români care nu ne fac cinste?
Vreau să fiu gazdă pentru toţi membrii Uniunii Europene, cărora să le arăt farmecul Dobrogei, fără să mă fac de râs cu drumuri, trotuare şi alte elemente dezolante de infrastructură. Îmi doresc să fiu debusolat de fluxul de avioane care aterizează şi decolează pe aeroportul Mihail Kogălniceanu.
Dacă tot am îndrăznit să aduc în discuţie subiectul ţărilor şi al turiştilor străini, voi prezenta încă un neajuns al Constanţei, care ne îndepărtează şi mai mult de oraşele din vestul Europei. Ne fălim cu autobuzele roz, verzi şi galbene, dar am înlăturat metoda ecologică a transportului în comun, tramvaiul. În toată lumea se caută implementarea soluţiei electrice pentru zonele metropolitane, atât pentru transportul maselor mari de oameni, cât şi pentru rutele turistice cu vagoane vechi, dar restaurate.
Simt nevoia să justific faptul că semnalez hibele oraşului din simţ civic şi din dragoste pentru Constanţa. În încheierea fiecărui articol din această serie, voi aminti contribuţia socială şi numele unui bun constănţean. Deschid această lista cu „îngerul copiilor“, chirurgul pediatru Alexandru Pesamosca, născut la 14 martie 1930 în Constanţa, absolvent al Liceului „Mircea cel Bătrân“. Vecine, serveşte cele 45.000 de operaţii ale doctorului Pesamosca ca hrană motivaţională pentru a include oraşul nostru în elita continentului!
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii