Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
22:37 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Editorial Cobaii preferaţi ai politicienilor

ro

22 Aug, 2015 00:00 1485 Marime text
Deşi sunt declarate a fi priorităţi de către toţi politicienii, învăţământul şi sănătatea s-au dovedit a fi, în timp, cobaii preferaţi ai acestora. Şi asta în condiţiile în care efectele crunte ale schimbărilor aplicate se vor resimţi, cel târziu, în câţiva ani.

De ce ai noştri guvernanţi, indiferent de apartenenţa politică, nu acţionează conform declaraţiilor publice? De ce nu se gândesc la efectele pe termen lung?!
În timp, „testele” făcute în domenii precum învăţământ şi sănătate ne vor transforma într-un popor bolnav, îmbătrânit înainte de vreme, superficial şi lipsit de valori după care să se ghideze atâta timp cât va judeca doar… cu un neuron.

De fapt, n-are sens să ne prefacem, totul are un scop bine definit. Declaraţiile şi acţiunile reprezentanţilor clasei politice autohtone transformă românii într-o veritabilă masă de manevră electorală. De ce să nu promită, dacă are cine să-i creadă? Cam aşa funcţionează lucrurile…

Dar să revenim la priorităţi incluse pe agenda politică şi la cobaii preferaţi ai politicienilor.

Sănătatea, un domeniu lăsat de izbelişte pe care pacienţii (în număr tot mai mare, din păcate) îl „sponsorizează“ şi-l blamează deopotrivă. Zilele acestea, cadrelor medicale li s-au promis majorări salariale. Ce bine, nu? Dar despre condiţiile din unităţile sanitare nu s-a rostit niciun cuvânt. Despre lipsa medicamentelor, despre birocraţia care ucide pacientul cu zile, despre intervenţiile prin cunoştinţe pe care le faci pentru a fi inclus într-un program naţional, pentru a te putea trata gratuit sau a beneficia de un anumit tratament imposibil să ţi-l permiţi din salariul mizer pe care-l ai… Niciun cuvânt din partea guvernanţilor.

Le mărim salariile medicilor. Aşa, şi? Cu ce, cum şi în ce condiţii vor fi ei mai eficienţi chiar dacă sunt fericiţi că vor avea salarii majorate şi şpăgi fiscalizate, dar valabile? Va fi oare mai bine tratat pacientul de un cadru medical care are câteva zeci de lei în plus în buzunar? Am mari dubii…

Învăţământul, alt domeniu tratat cu respectul şi atenţia cuvenite în alte state, cu ignoranţă şi superficialitate la noi în ţară. Deşi asigură calitatea şi profesionalismul generaţiilor viitoare, politicienii preferă să nu investească în învăţământ. De ce ar face-o? N-au nevoie de electorat care să gândească, să fie în stare să le înţeleagă făţărnicia şi să conştientizeze când este minţit cu nonşalanţă. Aici, aceeaşi poveste ca în sănătate. Se pare că profesorii vor profita şi ei de „victoria sanitară“. Stimulaţi de reacţia ministrului de resort şi de apropierea anului electoral - important pentru politicienii avizi de putere -, vor şi ei creşteri salariale. Dar ce facem cu lipsa manualelor, a materialelor didactice, a programelor consistente, cu dotările precare din şcoli, cu unităţile de învăţământ dărăpănate, cu elevii care abandonează sistemul pentru că părinţii nu le pot asigura strictul necesar? Asta nu contează, nu reprezintă priorităţi? Este mai simplu să închizi gura câtorva şi să nenoroceşti majoritatea făcând teste ale căror efecte vor fi devastatoare?!

Din nefericire, realitatea confirmă: învăţământul şi sănătatea vor rămâne cobaii preferaţi ai politicienilor. Sunt domenii ce implică o masă de manevră importantă pe care nu sunt dispuşi s-o scape din mână, pentru că şi-ar pierde posturile călduţe şi bine plătite.
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii