Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:29 20 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consultantul politic Valeriu Turcan, fostul purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale „Mazăre şi Constantinescu pot fi înlocuiţi cu minimum de pierderi. În 2016 nu vor mai fi la fel de utili“

ro

26 Mar, 2014 00:00 6410 Marime text
Consultantul politic Valeriu Turcan, fost purtător de cuvânt al Administraţiei Prezidenţiale, vorbeşte, într-un interviu acordat cotidianului ZIUA de Constanţa, despre echipa Mazăre - Constantinescu, despre miza din Portul Constanţa, dar şi despre relaţia dintre conducerea centrală a PSD şi social-democraţii tomitani.
 
Ați declarat, zilele trecute, că premierul Victor Ponta nu va renunţa la Nicuşor Constantinescu. Discuţia a avut loc în contextul în care preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa are un nou dosar penal, în sarcina sa fiind reţinute 24 de infracţiuni de abuz în serviciu. De ce credeţi că social-democratul constănţean nu iese definitiv din graţiile conducerii centrale a partidului?

Pentru că este încă foarte important în maşinăria de mobilizare la vot în judeţul Constanţa. Şi pentru că încă nu există cineva din PSD, un lider politic, care să fi reuşit să se afirme astfel încât să îl poată înlocui. Cred că, la nivelul de putere acumulată şi complicităţi consolidate în relaţia cu ceilalţi primari ai PSD-ului din judeţ, şi conducerea centrală ştie că doar prin acţiunea unor forţe din afara judeţului s-ar putea întâmpla ceva la Constanţa. Oricum, multă vreme au fost consideraţi nişte băieţi deştepţi, altă generaţie, educată, plimbată mult pe afară, dar constatarea e că au rămas tot la vechea abordare. Nu par să fi înţeles că nu mai poţi să menţii modul de operare şi de discurs din perioada 2004 - 2008. S-au schimbat lucruri, statul s-a consolidat, lucrează mult mai complex, te prinde până la urmă. Îţi găseşte şi banii din off-shore-uri. Pe de altă parte, şi Ponta cred că joacă un joc mult mai complex în relaţia cu Constanţa. Ştie că Mazăre şi Constantinescu înseamnă, de la un anumit punct, Dragnea. Inclusiv povestea „uite portul, nu e portul“ indică nesiguranţă, nu e convins că e un lucru bun. Pe de altă parte, interesul electoral cred că va prima, pentru că Ponta vrea să fie sigur că maşina de vot nu se gripează. Dar această situaţie e valabilă pentru 2014. La anul, mai ales dacă Dragnea ar suferi vreo înfrângere din punct de vedere politic, lucrurile ar putea sta radical diferit.
 
Atât președintele CJ Constanța, Nicușor Constantinescu, cât și primarul Constanței, Radu Mazăre, au fost constant, de la începutul lui 2014, în atenţia presei naţionale din cauza dosarelor penale. Credeţi că se prefigurează căderea tandemului Mazăre - Nicuşor?

E prematur. Dar băieţii deştepţi nu mai sunt deştepţi când rămân împietriţi în proiect. Dacă oamenii simt că ei câştigă cu Mazăre şi Constantinescu, vor rămâne pe cai mari. Asta ar însemna să schimbe ceva radical în abordarea lor, dacă lasă liberă concurenţa şi economia, să atragă investiţii ca să asigure o rată înaltă de creştere. Şi-atunci dacă vine Mazăre şi spune „uite, la Constanţa e creştere anuală de 10%, iar la Timişoara doar de 3%“, oamenii vor spune, „într-adevăr, Mazăre ştie ce e de făcut pentru prosperitatea noastră“. Manevra cu sacoşa la pensionari sau publicitatea estivală cu carele alegorice au şi ele rolul lor, dar orice metodă îşi atinge limitele din punctul de vedere al utilităţii. Un boom economic la Constanţa ar fi simţit de toţi, vă asigur. Dar ca să îl obţii, chiar trebuie să schimbi ceva la tine şi să implementezi un plan.
 
Cum ați defini echipa care conduce municipiul și județul Constanța?

Încă în control, asta pentru că de multe ori şi-au ales adversarii. Acum senzaţia mea e că lucrurile încep să fie tot mai neplăcute. Am citit că a fost arestat un ofiţer de poliţie care îl aproviziona cu informaţii pe un secretar de stat de la Transporturi, pus de Radu Mazăre. Asta înseamnă că li se taie informaţiile şi protecţia în instituţii ale statului. Mă gândesc că acest simplu fapt ar trebui să le spună multe.
 
Portul Constanța este una dintre marile mize pentru municipalitatea constănţeană, iar Radu Mazăre insistă asupra majorării pachetului de acţiuni deţinut în Port, menţionând, ori de câte ori are ocazia, că premierul Ponta i-a promis că acest lucru se va întâmpla. Cum credeţi că se va tranşa această problemă?

Portul Constanța este o infrastructură strategică a Uniunii Europene şi a NATO. N-aş exclude să primească nişte procente în plus, dar cum ţi se dau, ţi se şi pot lua. Ideea că eşti tare, ai influenţă politică şi treci peste interesele unor mari operatori economici ai României şi peste o serie de interese strategice naţionale, e tot un exemplu de încremenire în proiect. Dacă simţi că e ceva acolo, negociază cu cei implicaţi sau renunţă şi cere ceva în compensare pentru ceva ce poate ar trebui să fie într-un procent mai mare la Consiliul Municipal, dar uite, din multe motive, e greu să fie.
 
Echipa Mazăre - Nicuşor conduce municipiul şi judeţul Constanţa de mai bine de un deceniu, timp în care nu s-au conturat contracandidaţi viabili. Cum credeţi că va arăta situaţia la proximele alegeri locale?

E încă foarte greu de spus. Erodarea e naturală pentru orice om politic. Dacă mai eşti şi anchetat, erodarea e şi mai accentuată. Dar atât Mazăre, cât şi Constantinescu sunt departe de pierderea puterii. Dacă ei devin cu adevărat indezirabili, pot fi înlocuiţi cu minimum de pierderi, din două motive. Unu, pentru că PSD-ul va avea tot timpul un bazin sub care nu va scădea niciodată la Constanţa, un 40% curat. Şi doi, pentru că în 2016 nu vor mai fi la fel de utili. Ancora pentru candidaţii PSD din toată ţara în 2016 va fi preşedintele ţării, iar prima şansă, deocamdată, pe ce sondaje sunt acum şi fără ca dreapta să se unească, ar avea-o un candidat al PSD.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • mamaia 30 Mar, 2014 23:01 duca-se amandoi
  • liana 27 Mar, 2014 07:51 ...ba eu cred ca nu-i nicio pierdere...! Da!
  • liana 27 Mar, 2014 06:56 Baietasi, fugiti acum, cat mai aveti malaiul! Nu vedeti ca vi se clatina craca?