Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:48 29 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Constanţa are 125 de delegaţi la eveniment Ce carte joacă PSD-ul lui Mazăre şi al lui Nicuşor la congresul de astăzi

ro

19 Apr, 2013 00:00 3029 Marime text
Social democraţii se reunesc, astăzi şi mâine, la Sala Palatului, pentru a-şi alege conducerea naţională a partidului. Previzibil, tandemul Victor Ponta - Liviu Dragnea, premier şi vicepremier, va fi reconfirmat la „cârma” PSD.

În contextul acestui scrutin vor fi aleşi preşedintele, secretarul general al partidului şi vicepreşedinţii la nivel naţional, dar va avea loc şi desemnarea celor opt vicepreşedinţi pentru viitoarele regiuni de dezvoltare. Pe ordinea de zi a evenimentului figurează şi modificarea statului PSD, dar şi fuziunea cu UNPR.
Pentru PSD Constanţa acest congres are o miză importantă, căci prim-vicepreşedintele organizaţiei, Nicuşor Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean, va candida la funcţia de vicepreşedinte pe regiunea de sud-est. Contracandidatul său era, până ieri, Marian Oprişan, preşedintele Consiliului Judeţean Vrancea, reconfirmat săptămâna aceasta la conducerea filialei PSD Vrancea. Potrivit unor surse social democrate citate de HotNews, liderul PSD, Victor Ponta, şi-ar dori ca evenimentul să nu fie afectat de niciun conflict intern. În acest sens, disputa dintre Nicuşor Constantinescu şi Marian Oprişan ar fi putut crea ceva tensiuni la congres, fapt pentru care ea a fost din start zădărnicită. Mai exact, conform HotNews, pentru a evita un conflict, „la congres ar fi validată candidatura lui Nicuşor Constantinescu pentru funcţia de vicepreşedinte pe regiunea Sud-Est, iar lui Marian Oprişan i-ar fi asigurat un post de vicepreşedinte la nivel naţional”.
Pe principiul „să împăcăm şi capra, şi varza”, Constantinescu şi Oprişan îşi vor adjudeca, aşadar, funcţii în conducerea centrală a PSD. Despre funcţiile de vicepreşedinţi regionali se spun că ar putea reprezenta o rampă către şefia viitoarelor regiuni de dezvoltare.
De ce este această funcţie atât de importantă pentru Nicuşor Constantinescu? Fiindcă PSD Constanţa a intrat în ceea ce am putea numi un con de umbră după ce Constantinescu a pierdut, recent, în faţa lui Oprişan şansa de a fi preşedintele Uniunii Naţionale a Consiliilor Judeţene din România. Mai mult, în aproximativ aceeaşi perioadă, PSD Constanţa şi-a pierdut şi omul din Ministerul Transporturilor. Este vorba despre Răducu Valentin Preda, cercetat pentru pentru că în sarcina sa s-a reţinut „infracţiunea de complicitate la folosirea, în mod direct sau indirect, de informaţii ce nu sunt destinate publicităţii ori permiterea unor persoane neautorizate la asemenea informaţii în legătură cu fapte de corupţie şi infracţiunea de deţinere, în afara îndatoririlor de serviciu, a unui document ce constituie secret de stat”. Dacă mai luăm în calcul şi faptul că organizaţia lui Mazăre nu a obţinut chiar toate funcţiile la care a visat, putem concluziona că social democraţii constănţeni nu stau tocmai bine în ierarhia organizaţiilor PSD. Aşadar, funcţia de vicepreşedinte pe regiunea de sud-est pentru Nicuşor Constantinescu ar fi mai mult decât binevenită.
Alegerea vicepreşedinţilor regionali se face de către delegaţii din regiunile din care provin candidaţii. Amintim că PSD Constanţa are, la acest congres, 125 de delegaţi.
Nu în ultimul rând, menţionăm că preşedintele PSD Constanţa, Radu Mazăre, a anunţat că nu participă la congres, fiind plecat în Madagascar, una dintre destinaţiile sale de suflet.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii

  • lenin 19 Apr, 2013 10:21 miliardarii astia in euro reprezinta saracii.stinga?ma lasi