Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
05:35 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mircia Dumitrescu, Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius“ „Dacă în tinerețe te lupți pentru a te afirma, la senectute creativitatea te ține viu“ (galerie foto)

ro

21 Mar, 2017 00:00 3765 Marime text
Faimosul grafician Mircia Dumitrescu, membru corespondent al Academiei Române și unul dintre bunii prieteni ai lui Nichita Stănescu, a primit, luni, 20 martie, chiar de ziua de naștere a lui Publius Ovidius Naso, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius“. 
 
Ceremonia înmânării înaltului titlu academic a avut loc în Sala Senatului a Universității „Ovidius“, în prezența rectorului, prof. univ. dr. Sorin Rugină, și a decanului Facultății de Arte, prof. univ. dr. Daniela Vitcu-Hanțiu, care a dat citire laudatio-ului.
 
„Personalitatea distinsului academician profesor doctor Mircia Dumitrescu, grafician, gravor, sculptor, cel mai important ilustrator de carte din România, nu se poate defini decât printr-o serie de superlative: om de înaltă exegeză, profesor cu o extraordinară vocație, garanție de adevăr, spirit sistematic de severă selecție a valorilor culturii, cercetător cu o rigoare de bijutier, estet al artei și fascinant pedant, entuziast căutător al «filoanelor de aur» în domeniul creației vizuale, reputat om de cultură“. Cu aceste cuvinte s-a deschis „Laudatio“, în care s-a făcut un rezumat al bogatei activități creatoare a celui celebrat, concretizată într-o suită de expoziții și premii.
 
Precizând că nu-i plac cuvintele mari, că acestea nu i se potrivesc, reputatul grafician a spus, printre altele, vădit emoționat: „Mă bucur că pronia a făcut ca să mă ocup de opera poetului Ovidiu, ilustrând «Tristele» și «Ponticele» în anul 1971, care au fost premiate la Târgul Internațional de Carte de la Leipzig, la fel ca «Metamorfozele», publicate de Editura Ion Creangă, și volumul «Arta iubirii», apărut în colecția Biblioteca pentru toți“.

„Prietenia ne-a ținut în viață mult mai mult. Astăzi suntem parcă mai egoiști“

Mircia Dumitrescu a prezentat un paradox referitor la faptul că în zilele de azi, în condițiile în care cultura e „fals mediatizată, globalizată, consumeristă“, artistului îi este mult mai greu să-și găsească un drum, față de timpurile pe care el însuși le-a trăit, vremuri apăsate de realism-socialism în care nu exista posibilitatea de informare. Toate aceste carențe erau însă suplinite de o prietenie sinceră. „Prietenia ne-a ținut în viață mult mai mult (...) Astăzi suntem parcă mai egoiști“, a spus cel care a fost prieten bun al lui Nichita Stănescu, despre care a mărturisit că îi căuta în sertare, de unde își lua orice lucrare își dorea.
 
Acesta a mai spus că vedetismele, „fetișizarea noului cu orice preț“, modelele și curentele care nu se sprijină pe valori spirituale fac dificilă alegerea drumului unui viitor artist. „Cultura modelor, curentelor, cultura aparențelor sunt forme inconsistente care, mai devreme sau mai târziu, dispar. În fond, abstractizarea ideilor se face din materia acestei lumi (...) Numai ideile îți construiesc o lume unitară pe care te poți baza în haosul lumesc. Dialogul experienței umane de orice tip nu se face prin obediență, ci prin îmbogățirea reciprocă a fiecăruia în direcția propriei sale conștiințe și a informației sale“, a subliniat Mircia Dumitrescu.
 
Academicianul a atins și o problemă delicată a învățământului universitar românesc, punând accent pe cel vocațional: „Sistemul Bologna pentru învățământul de azi mi-a lăsat un gust amar. Se uită că sistemul artistic se bazează pe ucenic-magister (...) Ucenicia este baza învățământului formativ“.
 
De altfel, la finalul întâlnirii festive, rectorul Universității „Ovidius“, prof. univ. dr. Sorin Rugină, l-a invitat pe ilustrul artist să fie consilier al instituției de învățământ superior în elaborarea prevederilor noii legi a educației.

„Dacă în tinerețe te lupți pentru a te afirma, la senectute creativitatea te ține viu, deschis și curios“

„Actul creator este la fel de puternic și de benefic indiferent de vârstă. Dacă în tinerețe te lupți pentru a te afirma, la senectute creativitatea te ține viu, deschis și curios. Este o mare fericire să fii artist și creator, că niciodată nu vei ieși la pensie“, a conchis maestrul Dumitrescu.
 
Seara, în prezența unui public numeros, la Muzeul de Artă Constanța a fost deschisă o expoziție-eveniment de gravură „In memoriam Publius Ovidius Naso“, semnată de academicianul Mircia Dumitrescu.
 
Sursă foto: ZIUA de Constanța

Citește și:

Graficianul Mircia Dumitrescu, Doctor Honoris Causa al Universității „Ovidius“
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii