Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:51 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Reproşuri dure privind alocările bugetare pe 2015 Valentin Vrabie - „Liviu Dragnea, acest «Ali Baba», şef peste administraţia locală“

ro

21 Jan, 2015 00:00 3357 Marime text
Experiment tragic, pe spatele unităţilor administrativ-teritoriale comunale, al Ministerului de Finanţe şi al vicepremierului Liviu Dragnea. Aşa ar cataloga majoritatea primarilor din judeţul Constanţa alocările bugetare care s-au făcut anul acesta printr-o formulă nouă faţă de anii anteriori. Mai incisiv şi cu siguranţă bine pregătit în domeniu, primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie, spune că repartizarea pe unităţi administrativ-teritoriale a sumelor corespunzătoare bugetului anului 2015 au fost făcute „aşa cum se face dreptatea în ţara lui Ali Baba şi a celor 40 de hoţi“.
 
Ce vrea să spună şeful administraţiei publice locale de la Peştera prin acest lucru? Mai pe scurt, că „banii alocaţi de Executiv prin HG 14/2015 condamnă comunităţile locale la moarte prin hămesire“. Peştera, o comună de aproximativ 4.000 de locuitori şi cu o întindere considerabilă, nu a primit niciun leu de la Guvern, după noua formulă implementată de Ministerul de Finanţe cu girul ministrului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, Liviu Dragnea. 

De precizat că, din acest an, alocările bugetare către unităţile administrativ-teritoriale se fac după o nouă formulă. Astfel, s-a ţinut cont în proporţie de 55% de numărul de locuitori, 15% a contat suprafaţa şi 30%, lungimea drumurilor comunale şi judeţene. Numai că, dacă localităţile cu un nivel de trai scăzut beneficiază din plin de finanţarea directă, primarii comunelor mai bogate, care au o maşinărie dezvoltată de colectare de taxe la bugetul local şi mai ales unde au fost atrase investiţii aducătoare de sume considerabile la bugetul local, sunt dezavantajaţi.

„La stabilirea bugetului pe 2015 s-au avut în vedere realizările din anul bugetar 2013, an în care comuna Peştera a realizat cu mult peste plafoanele stabilite de Guvern acum. Pentru a înţelege toată lumea: acele primării care au tras tare şi au încasat sume importante la bugetul local vor primi sume mai mici de la Guvern, unele nu vor primi nimic, ceea ce demonstrează că, în România, ca primar, este mai bine să stai liniştit şi să nu faci nimic, pentru că, la Bucureşti, cineva are grijă de tine…“, a afirmat primarul comunei Peştera.

Valentin Vrabie - «Cine-i harnic şi munceşte are tot ce vrea, cine-i şmecher şi ne abureşte are tot aşa!»

Gospodarul-şef merge mai departe cu nemulţumirile legate de noua manieră de distribuire a veniturilor pentru unităţile administrativ-teritoriale şi dă exemple concrete care vin în sprijinul afirmaţiilor lui. „Dacă adunăm numărul de locuitori ai comunelor Dumbrăveni - 600, Vulturu - 700, Bărăganu - 1.900, avem cam tot atâtea suflete câte numără comuna Peştera, unde îşi duc traiul peste 3.300 de locuitori. La un loc, cele trei localităţi au primit aproape trei milioane de lei, iar Peştera - 0 lei! Domnul Dragnea a ales să aloce direct acestor comune sumele care să le asigure bunul trai, fără ca cineva de acolo să se implice în dezvoltarea locală. Asta în timp ce eu, un primar care a reuşit să atragă dezvoltatori, să genereze o infrastructură considerabilă pentru localitatea unde trăiesc atâţia oameni, nu am primit niciun ban de la acest vicepremier Liviu Dragnea -«Ali Baba», şef peste administraţia publică locală, dar care dovedeşte că nu a avut niciodată treabă cu procesul de eficientizare din administraţia publică locală“, a spus primarul comunei Peştera, Valentin Vrabie. 

„Ceea ce a făcut acum Liviu Dragnea prin aceste alocări bugetare nu a fost decât să dovedească, încă o dată, veridicitatea aforismului după care, probabil, se ghidează - «cine-i harnic şi munceşte are tot ce vrea, cine-i şmecher şi ne abureşte are tot aşa!». După ce a fost, trei mandate, preşedintele Consiliului Judeţean Teleorman, timp în care a fost cel mai sărac judeţ din România, după ce a plecat de acolo, a lăsat Teleormanul cel mai sărac judeţ din Europa. Cât de slab să poată fi, cât să ne mai arate cât de nepriceput este în domeniul administraţiei publice?“, a declarat, incisiv, şeful autorităţii publice locale de la Peştera.

 Din 2010, investiţiile au crescut, dar bugetul s-a diminuat de peste şase ori!


Iar pentru a arăta că vorbele sale nu sunt simple valuri născute pe fondul nemulţumirii faţă de modul în care banii au fost alocaţi de la Guvern în acest an, Vrabie a ţinut chiar să ne arate care sunt diferenţele notabile în privinţa alocărilor pentru comuna Peştera de-a lungul timpului. „În perioada mult-controversatului guvern Boc, comuna Peştera avea, în 2010, un buget de 309.506 lei, bani de la Guvern, alocaţi prin cotele de echilibru trimestriale. În anul de graţie al lui Ali Baba, comuna Peştera trebuie să se descurce şi să trăiască din 49.680 de lei. Cotele lunare ajungeau, în 2010, la 1.188.017 lei, iar în 2015, la 538.000 de lei. Se vede, aşadar, cu ochiul liber, că nu cu descentralizarea se preocupă ei, ci cu centralizarea banilor publici în propriul buzunar. Unde sunt banii noştri, unde se duc, din moment ce bugetul ţării creşte trimestrial? În ce gaură neagră, în ce sac fără fund ajung banii munciţi ai românilor?“, se întreabă, retoric, primarul Valentin Vrabie.

Mai mult, şeful autorităţii locale de la Peştera consideră că nealocarea bugetară pentru majoritatea comunelor din Constanţa este o altă lovitură în obrazul românilor, al celor care trebuie să meargă la vot din patru în patru ani. „Au făcut nedreptate după nedreptate. După ce Guvernul Ponta a condamnat la moarte acest judeţ prin punerea pe fugă a investitorilor din domeniul eolian, după tăierea decontărilor date elevilor care fac naveta pentru a învăţa în oraşele învecinate - iar, în treacăt fie spus, comuna Peştera se poate lăuda cu abandon şcolar 0 -, acum vine şi această lovitură grea în obrazul locuitorilor de la sate dată prin această tăiere a sumelor şi aşa insuficiente, dar care ne ajutau să asigurăm dezvoltarea comunităţii locale. S-a luat şi ultima fărâmă de pâine din farfuria cetăţenilor din mediul rural, din farfuria locuitorilor din Peştera, prin aceste alocări injuste“, a mai afirmat primarul Valentin Vrabie.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii