Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
13:39 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Magistrala Albastră, mormântul în care şi-au găsit sfârşitul sute de suflete Omagiu eroilor de la Cernavodă (galerie foto + video)

ro

30 May, 2014 00:00 3598 Marime text
Canalul Dunăre - Marea Neagră, calea cea mai scurtă care leagă măreţul fluviu de Pontul Euxin este, pentru mulţi, o capodoperă inginerească. Însă pentru alţii, „Magistrala Albastră“ reprezintă mormântul unde-şi dorm somnul veşnic aproape 200 de persoane. Până în 1954, pe porţiunea de la Cernavodă a Canalului Dunăre - Marea Neagră, mii de oameni au muncit, pierzându-şi sănătatea şi chiar viaţa în scopul realizării măreţei construcţii. Ieri, în zi de sărbătoare şi de mare însemnătate pentru români - Ziua Eroilor, administraţia locală a oraşului Cernavodă, în frunte cu primarul Gheorghe Hânsă, a decis că evenimentele nu pot trece fără a fi marcate aşa cum se cuvine. La această triplă aniversare, liderii locali au adus în atenţia opiniei publice jertfa de sânge făcută, la Cernavodă, de 172 de persoane răpuse de condiţiile inumane de detenţie şi muncă forţată în vremea construirii Canalului Vechi (1949-1954). De aceea, în memoria şi onoarea miilor de deţinuţi, ridicaţi de sinistra Securitate din propriile locuinţe, de pe stradă, din biblioteci şi cinematografe, sub bănuiala că ar putea pune în pericol orânduirea socialistă, la Cernavodă au fost depuse coroane de flori, iar militarii au dat onorul.

„Este un moment solemn în care toţi eroii care au murit în lagărul de la Columbia au fost comemoraţi, ceea ce este important pentru amintirea locuitorilor oraşului. Felicit iniţiativa administraţiei locale de a monta acel bust al primarului Rădulescu, pentru a fi păstrat în memoria vie a cernavodenilor“, a declarat subprefectul Mustafa Accoium, prezent la evenimentele de la Cernavodă.
Desfăşurate sub genericul „Totul a început la Cernavodă...“, manifestările au fost deschise în parcul central, acolo unde oameni din toate părţile oraşului au venit să asiste la parada militară şi la slujba de pomenire a eroilor căzuţi la datorie. În acorduri de fanfară, a fost arborat drapelul României, urmând apoi luări de cuvânt ale oficialităţilor prezente la eveniment.
„Este un deziderat de 12 ani al administraţiei publice locale, pentru că ne-am dorit să facem lumină în istoria oraşului Cernavodă. Mesajul pe care eu l-am înţeles este că libertatea, democraţia sunt lucruri la fel de necesare precum respiraţia, hrana, şi pe care, într-o clipită, altcineva ţi le poate lua“, a fost mesajul edilului-şef al oraşului Cernavodă, Gheorghe Hânsă.

Tot ieri a avut loc şi dezvelirea bustului fostului primar al oraşului Cernavodă, Athanasie Rădulescu, edil al oraşului la cumpăna dintre secolele al XIX-lea şi al XX-lea. Împreună cu subprefectul judeţului Constanţa, Levent Mustafa Accoium, edilul Gheorghe Hânsă a dezvelit sculptura, prezentând motivele pentru care înaintaşul său este atât de important pentru istoria recentă a oraşului.
După parada militară, activităţile s-au mutat la Casa de Cultură, acolo unde regizorul Bogdan Drăgulescu a pregătit o proiecţie a filmului său documentar dedicat anilor de suferinţă de la Canalul Vechi - „Colonia Columbia - Aripa morţii“.
Tanti Jana îşi aminteşte odioasa vreme a Canalului Vechi: „Seara, mergeam pe dealul Columbiei şi îi vedem pe deţinuţi cum se întorceau istoviţi de la muncă, mulţi erau aduşi cu targa, leşinaţi sau chiar morţi. Însă ceilalţi cântau «noi, cu sapa şi lopata, noi vom da Canalul gata». De multe ori, vedeam în căruţe de lemn trupuri de oameni aruncate şi duse la îngropăciune. Mă întrebam de ce pe ei nimeni nu îi plânge, de ce nu au o cruce sau o lumânare aprinsă. Mai târziu, aveam să înţeleg...“
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii