Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:57 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Cliante, Cornea sau Zidaru? Consiliul Judeţean reia concursul pentru desemnarea directorului MINAC

ro

28 Oct, 2016 00:00 2749 Marime text
Consiliul Judeţean Constanţa reia săptămâna viitoare procedura pentru desemnarea managerului Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa (MINAC). Vicepreşedintele CJC Dumitru Learciu a precizat, pentru cotidianul ZIUA de Constanţa, că procedura va fi reluată din punctul în care a fost suspendată, respectiv de la analizarea ofertelor depuse în prima parte a lunii octombrie.
 
Aşa cum arătam în ediţiile anterioare, concursul pentru desemnarea managerului MINAC a fost suspendat ca urmare a cererii de retragere a preşedintelui Comisiei de concurs, şeful Direcţiei Judeţene de Cultură, Magdalena Tiţă.
 
În ultima şedinţă a Consiliului Judeţean Constanţa a fost validată comisia care urmează să evalueze cele trei oferte manageriale înregistrate deja. Comisia va fi condusă de profesorul universitar Ioan Opriş, doctor în istorie. Acesta este tatăl coordonatorului ştiinţific al Cetăţii Capidava, Ioan Carol Opriş, proiect care dă mari bătăi de cap administraţiei judeţene. Din comisie mai fac parte: Maria Magiru, director al Muzeului de Artă Populară Constanţa, şi Gabriela Istrate, consilier superior, ca reprezentant al CJC. Din secretariatul comisiei mai fac parte: consilierul superior Dumitru LilianaVeronica CîrciuDaniela Miroiu, Ilieana Simionescu - consilier juridic, Maria Blacioti, director al Direcţiei Economice, Mihaela Boacă, consilier juridic, şi Irina Costencu, şef Serviciu Cultură, Sport, Turism.

Traian Cliante, Delia Cornea şi Marian Zidaru vor să devină manageri la MINAC

Vă reamintim că, în urma evaluării anuale a managementului Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa organizate de Consiliul Judeţean Constanţa, activitatea fostului manager, Gabriel Custurea, nu a obţinut nota necesară continuării activităţii, fiind notată astfel: analiza raportului anual de activitate - 5,96 şi susţinerea raportului de activitate - 5,79 (nota finală fiind 5,87). Gabriel Custurea a contestat raportul de evaluare, iar contestaţia acestuia a fost respinsă. Între timp, a fost numit un director interimar al instituţiei, până la organizarea unui concurs de manageriat, în persoana lui Traian Cliante.

Potrivit CJC, au fost depuse deja trei proiecte de management. Unul dintre cei care şi-au depus dosarele pentru concurs este managerul interimar, Traian Cliante. Ceilalţi doi sunt Marian Zidaru, fost angajat al Direcţiei de Cultură, şi Delia Roxana Cornea, muzeograf şi responsabil proiecte în cadrul MINAC.

De ce candidează cei trei pentru conducerea MINAC?!

Marian Zidaru, cadru didactic atât în învăţământul preuniversitar, cât şi la o universitate privată constănţeană, ne-a declarat că expertiza sa profesională l-a făcut să se înscrie la concursul pentru desemnarea managerului MINAC.
 
„Consider că am expertiza necesară să fac faţă acestui post. Am fost timp de şase ani angajat al Direcţiei Judeţene de Cultură. Situaţia de la muzeu este una destul de gravă, aşa cum a reieşit şi din verificările făcute atât de Corpul de Control al CJC, cât şi din raportul Curţii de Conturi. Muzeul trebuie reformat cu orice preţ şi adus, dacă se va putea, la spiritul instaurat de prof. Adrian Rădulescu. Eu, personal, ştiu la ce mă înham, în cazul în care voi câştiga, nu mă voi duce să-mi beau cafeaua în biroul de director”, a precizat Zidaru.

Marian Zidaru a condus şi comisia de la nivelul Direcţiei de Cultură care a cercetat, în urmă cu câţiva ani, cazul Lungu - Chera.
 
Traian Cliante este director interimar al MINAC. Participarea acestuia la concurs se datorează dorinţei de a rezolva problemele, care sunt numeroase şi extrem de diverse.
 
„Sunt multe probleme de rezolvat, le vom prioritiza, dacă va fi să le rezolvăm noi. Când spun «noi», îi includ aici şi pe angajaţii muzeului, pe care îi consider echipa mea. Avem multe proiecte şi ne dorim să avem ca parteneri atât Consiliul Judeţean, cât şi Primăria şi, nu în ultimul rând, îmi doresc ca toţi colegii să-mi fie parteneri în acest proiect, care se va întinde până în 2019. Despre proiect, voi spune simplu că este unul clasic, care include cercetări arheologice, evenimente, dezvoltare, organizarea colectivelor de lucru, disciplină. Vrem ca muzeul nostru să aibă vizibilitatea pe care o merită la nivel naţional, dat fiind specificul său”, ne-a declarat Traian Cliante.

Delia Roxana Cornea este şi ea aspirantă la postul de manager al MINAC. Cotidianul ZIUA de Constanţa a scris încă din luna aprilie despre o posibilă candidatură a acesteia pentru funcţia de manager, însă, atunci, muzeograful Delia Cornea a negat vehement acest lucru, precum şi legătura specială cu senatorul Puiu Haşotti, care ar fi propulsat-o atât în organigrama muzeului.

Contactată telefonic după depunerea proiectelor de management, Cornea afirmă că îşi doreşte o relaţie bună cu presa şi de va fi să câştige postul de manager, şi dacă va rămâne muzeograf în cadrul MINAC. Despre candidatura sa, Delia Cornea spune că „vine pe fondul dorinţei de a face ceva, de a ajuta instituţia muzeală să se dezvolte şi să devină una extrem de importantă nu doar la nivel de Dobrogea. Indiferent de neînţelegerile care au existat, eu sunt un om care privesc spre viitor”, spune Cornea.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii