Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:28 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Rămas-bun, drag Profesor! Gheorghe Dumitraşcu a fost înmormântat cu tricolorul (galerie foto)

ro

20 Jan, 2017 00:00 6560 Marime text
Într-o zi geroasă de iarnă, istoricul şi profesorul Gheorghe Dumitraşcu, a cărui inimă, greu încercată de viaţă şi de vremuri, a încetat să mai bată pe 17 ianuarie, la vârsta de 77 de ani, a fost condus, joi, la amiază, pe ultimul drum.
 
Toţi directorii instituţiilor de cultură ale Constanţei, profesori de la Universitatea „Ovidius“, colegi de la Muzeul de Istorie Naţională şi Arheologie Constanţa, bibliotecari, foşti studenţi, prieteni şi rude, dar şi oficialităţi ale oraşului au venit la Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Petru şi Pavel“ pentru a-i aduce un omagiu şi a-şi lua rămas-bun de la cel care le-a fost mereu aproape şi ajutor de nădejde.
 
La catedrală, Gheorghe Dumitraşcu a fost prohodit de un sobor de preoţi condus de Înaltpreasfinţitul (ÎPS) Teodosie, arhiepiscopul Tomisului. De altfel, la finalul slujbei, primul care a luat cuvântul a fost ierarhul tomitan.

Cetăţean de onoare al cerului

„Pe drumul veşniciei trece o mare personalitate a Constanţei, cel care a pus umărul la învăţământul românesc, constănţean, un mare bărbat pe care l-a dat judeţul nostru“, a arătat ÎPS Teodosie. Acesta a mai spus, în cadrul slujbei de prohodire, că nădăjduieşte ca Gheorghe Dumitraşcu să devină cetăţean de onoare al cerului, menţionând, totodată, că-l va pomeni personal la slujbe, alături de marii adormiţi, personalităţi ale meleagurilor dobrogene.

Rectorul Universităţii „Ovidius“, prof. univ. dr. Sorin Rugină: „Adio, domnule profesor Dumitraşcu! Adio, prietene!“

A luat apoi cuvântul rectorul Universităţii „Ovidius“ Constanţa, prof. univ. dr. Sorin Rugină, care a spus că Gheorghe Dumitraşcu a fost „un om cu un har deosebit“, un mare orator, o personalitate a Constanţei, pomenind, totodată, efortul pe care l-a depus pentru înfiinţarea Universităţii „Ovidius“ la Constanţa. „Adio, domnule profesor Dumitraşcu! Adio, prietene!“, a spus, la final, prof. univ. dr. Sorin Rugină.
 
„Începând de azi, Constanţa e mai săracă din punct de vedere spiritual. (...) Dacă azi învăţământul constănţean are merite, acest lucru i se datorează şi lui Gheorghe Dumitraşcu“, a spus şi prefectul Constanţei, Adrian Nicolaescu. Acesta a adăugat că modelul dobrogean de convieţuire, în mare parte, i se datorează şi lui Gheorghe Dumitraşcu, un promotor al bunei convieţuiri interetnice.

Prof. univ. dr. Valentin Ciorbea: „Un temperament debordant, o personalitate complexă, cu varii preocupări“

„La începutul lunii august 2016, Virgil Coman, strălucit student al profesorului Dumitraşcu şi al nostru, trecea în lumea celor drepţi. A venit rândul Profesorului să ne părăsească - şi-o spun cu mult, mult regret -, să plece să-şi revadă studentul, prietenii istorici de marcă, trecuţi şi ei în lumea umbrelor: Adrian Rădulescu, Mihai Irimia, Panait I. Panait, Gheorghe Buzatu, străluciţi profesori ai Facultăţii de Istorie din cadrul Universităţii «Ovidius», la a cărei ctitorire a contribuit din plin. A fost - iată, deja vorbim la trecut de profesorul Dumitraşcu - un temperament debordant, o personalitate complexă, cu varii preocupări.
 
Ţin să remarc calităţile sale umane. Un om bun, altruist, care a făcut mai mult pentru alţii decât pentru sine şi familia sa. Profesor de vocaţie, a purtat cu elan zeci de generaţii de studenţi şi elevi prin cartea de aur a neamului nostru, Istoria, pe care a îndrăgit-o ca disciplină şi domeniu de cercetare. Cărţile sale, studiile şi sutele de articole stau mărturie dăruirii sale întru adevărul istoric.
 
S-a implicat cu elan politicii active în decembrie 1989 şi după. De la tribuna Parlamentului, vocea sa a răsunat ca o pavăză în apărarea intereselor perene ale românilor. A fost o conştiinţă cu multă iubire de ţară. Îl regretăm şi nu rămâne decât să-i continuăm opera de cunoaştere istorică, să-l aşezăm între marile personalităţi ale Dobrogei. O va face, desigur, şi fiica sa, Lavinia, afirmată ca cercetător de vocaţie care îi continuă preocupările. Dumnezeu să-l odihnească. Sincere condoleanţe familiei“, a spus şi prof. univ. dr. Valentin Ciorbea. „Acum, datoria noastră este să îi continuăm opera, să o ajutăm pe Lavinia (n.r. fiica sa) să îi strângă manuscrisele şi să scoatem un volum omagial“, a mai spus prof. univ. dr. Valentin Ciorbea.
 
La eveniment s-a aflat şi primarul localităţii Castelu, Nicolae Anghel, în componenţa căreia se află şi satul Nisipari, acolo unde, pe 25 septembrie 1939, s-a ivit pe lume prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu.
 
După emoţionantele cuvinte rostite de cei care l-au cunoscut, toţi cei prezenţi în Catedrala Arhiepiscopală „Sfinţii Petru şi Pavel“ au trecut pe lângă sicriul cu trupul neînsufleţit al regretatului istoric şi profesor dobrogean, pentru a-şi lua rămas-bun, după datina creştină. Apoi, sicriul cu trupul neînsufleţit a fost scos din catedrală, pentru a fi condus pe ultimul drum, la Cimitirul Central, acolo unde prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu îşi va dormi somnul de veci alături de soţia sa, Lucica. A fost înmormântat cu tricolorul, ca un bun patriot ce era.
 
Printre cei prezenţi la slujba de prohodire de la Catedrala „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel“ s-au aflat: prof. univ. dr. Vergil Chiţac, prefectul judeţului Constanţa, Adrian Nicolaescu, primarul Constanţei, Decebal Făgădău, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Horia Ţuţuianu, directorul Bibliotecii Judeţene „Ioan N. Roman“, dr. Corina Apostoleanu, rectorul onorific al Universităţii „Ovidius“, prof. univ. dr. Adrian Bavaru, cadre didactice de la Universitatea „Ovidius“ din Constanţa, printre care şi decanul Facultăţii de Istorie şi Ştiinţe Politice, conf. univ. dr. Emanuel Plopeanu, prof. univ. dr. Stoica Lascu, directorul Muzeului de Artă, dr. Doina Păuleanu, directorul Muzeului de Artă Populară, dr. Maria Magiru, directorul Muzeului Marinei Române, comandor Marius Laurenţiu Rohart, directorul Muzeului Militar Naţional „Ferdinand I“, filiala Constanţa, dr. Costin Scurtu, şeful Muzeului de Arheologie „Callatis“ din Mangalia, dr. Sorin Marcel Colesniuc, arheologii Gabriel Custurea şi Traian Cliante, secretarul de stat Aledin Amet şi prof. univ. dr. Ibram Nuredin.
 
Lavinia Gheorghe, fiica regretatului om de cultură, a ținut să precizeze că la înmormântarea tatălui său nu au venit oameni politici, ci oameni, toţi cei prezenţi fiindu-i apropiaţi.
 
Prof. univ. dr. Gheorghe Dumitraşcu s-a stins din viaţă marţi, 17 ianuarie, la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Sfântul Apostol Andrei“ Constanţa, unde era internat din cea de-a noua zi a lunii Gerar. „Pe 2 ianuarie l-am dus pe faleză, să vadă marea, locul lui preferat. Se bucura ca un copil“, a spus fiica sa, Lavinia Dumitraşcu. În semn de reparaţie morală pentru faptul că nu i s-a acordat titlul de cetăţean de onoare (în martie 2016, propunerea nu a primit voturi suficiente), primarul Decebal Făgădău a spus că va propune consilierilor locali ca o stradă din municipiu să poarte numele regretatului profesor.
 
Sursa foto: ZIUA de Constanţa
 
 
 
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii