Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
10:26 24 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Proiectele europene continuă Bani de la norvegieni pentru reabilitarea primei instituţii de învăţământ din Hârşova

ro

08 Apr, 2014 00:00 2445 Marime text
Aleşii locali ai oraşului Hârşova vor cu orice preţ să devină fruntaşi la capitolul „atragere de fonduri europene“. Astfel, în cadrul ultimei şedinţe de consiliu local, care a avut loc pe 26 martie, consilierii au votat pozitiv proiectul de hotărâre privind aprobarea Studiului de fezabilitate şi a indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiţie „Construire punct debarcare şi primă comercializare a peştelui în oraş Hârşova, judeţul Constanţa“, proiect finanţat prin programul Operaţional pentru Pescuit 2007 - 2013, Măsura 1. „Pentru realizarea proiectului a fost pus la dispoziţie imobilul de pe strada Prospectul Dunării nr. 2B. Valoarea investiţiei este de aproximativ 1.200.000 de lei, iar partea de cofinanţare pe care Primăria Hârşova o are de suportat este de 2%. Acest proiect reprezintă o importantă resursă de finanţare din fondurile europene puse la dispoziţie prin exerciţiul bugetar 2007 - 2013“, spune edilul localităţii, Tudor Nădrag.

Primarul oraşului de pe malul Dunării a declarat pentru cotidianul nostru că era în drum spre capitală, pentru a depune dosarele pentru două proiecte extrem de importante pentru comunitatea locală. „Este vorba despre un proiect de reabilitare a şcolii vechi «Ioan Cotovu», pe care intenţionăm să o transformăm în muzeu, dar şi a altor spaţii de cultură. Sunt ultimele zile în care putem depune acest proiect. Este vorba despre o accesare de fonduri norvegiene prin Ministerul Culturii. Am mai încercat să accesăm fonduri pentru acest obiectiv şi prin Ministerul Educaţiei, dar până acum nu am reuşit. Ne punem toată speranţa ca acest proiect finanţat prin fonduri norvegiene să fie aprobat, banii din acest program se folosesc în special pentru reabilitarea de monumente istorice aflate în patrimoniul autorităţilor locale, aşa cum este şcoala noastră. Este vorba despre suma de 2 milioane de euro, acesta fiind de altfel şi plafonul maxim pe care ei îl pot da în acest sens“, a declarat gospodarul-şef al oraşului, Tudor Nădrag.
Instituţia de învăţământ din Hârşova este cu adevărat una istorică. Ridicată în anul 1879, şcoala de stat din Hârşova poartă numele primului învăţător al cetăţii - Ioan Cotovu. Activitatea începută de el este continuată apoi, cu aceeaşi dăruire, de fiul său, Vasile Cotovu. De-a lungul timpului, instituţia a purtat diferite titulaturi - Şcoala Medie, Liceul Teoretic, Liceul Industrial, din nou Liceul Teoretic, iar din 1999 a devenit Liceul Teoretic „Ioan Cotovu”. În 1928, când Ministrul Educaţiei de atunci aproba „cu părere de rău” ieşirea la pensie a învăţătorului Vasile Cotovu, acesta afirma: „Am dat societăţii din numeroşii foşti elevi ai mei elemente cinstite, cetăţeni harnici, din care unii ocupă situaţii sociale remarcabile...”.

Tot ieri, edilul de la Hârşova a depus la Administraţia Fondului de Mediu (AFM) un act adiţional pentru proiectul demarat în urmă cu 2 ani, privind amenajarea unor parcuri şi a unor spaţii verzi în localitate. „Lucrarea se demarează cu dificultate din cauza partenerilor, adică a AFM, care nu au alocat sume suficiente. De aceea, din cele trei parcuri principale se construiesc doar două, iar cel mai mare, cel din zona Spitalului, va fi întemeiat după ce vor fi alocate noi fonduri de la AFM“, a declarat edilul Tudor Nădrag.
Iar investiţiile în oraş nu se opresc aici: „Vineri, vom inaugura demararea proiectului «Reabilitarea şi modernizarea reţelei de străzi urbane a oraşului Hârşova», proiect cofinanţat prin POR 2007 - 2013, în valoare de aproximativ 6 milioane de euro, prin care vor fi reabilitaţi 10 kilometri de străzi“, a declarat edilul-şef de la Hârşova, Tudor Nădrag.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii