Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
04:24 27 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Mugur Isărescu, Doctor Honoris Causa al Academiei „Mircea cel Bătrân“ „Mesajele BNR nu sunt salutări de la Mamaia sau de la Constanţa. Criza a trecut, a fost atunci“ (galerie foto)

ro

06 Jun, 2014 00:00 1977 Marime text
Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) a primit, ieri, titlul de Doctor Honoris Causa al Academiei Navale „Mircea cel Bătrân“ (ANMB) din Constanţa. Potrivit declaraţiilor prof. univ. dr. inginer Vergil Chiţac, rectorul ANMB, acest titlu a fost acordat la propunerea Consiliului de Administraţie al instituţiei, acceptată în unanimitate de Senatul Academiei. Acordarea titlului de Doctor Honoris Causa academicianului Mugur Isărescu are loc în contextul în care ANMB împlineşte, anul acesta, 142 de ani de existenţă. La evenimentul de ieri au fost alături de Isărescu Adrian Vasilescu şi Lucian Croitoru, consilierii guvernatorului BNR, Bogdan Olteanu, viceguvernatorul BNR, dar şi numeroşi economişti din cadrul Băncii Naţionale a României. Nu au lipsit de la manifestare Sorin Rugină, rectorul Universităţii „Ovidius“ Constanţa, Paul Brânză, fostul director al Autorităţii Navele Române, şi nici Cornel Panait, prorectorul Universităţii Maritime Constanţa.

Cifra biblică 7

După discursul de laudatio rostit de rectorul Academiei „Mircea cel Bătrân“, au vorbit, despre Mugur Isărescu, Bogdan Olteanu şi Adrian Vasilescu. Ceva mai nonconformist, acesta din urmă a povestit cum, pe vremea în care era premier al României, Isărescu a discutat cu omologul său italian, Romano Prodi, despre aderarea României la Uniunea Europeană. La momentul respectiv, termenul avansat pentru aderarea României la UE era 2010, nu 2007. Pentru că, potrivit spuselor lui Vasilescu, actualul guvernator al BNR anticipa încă de atunci criza care avea să vină, a insistat asupra anului 2007 ca termen de aderare. De ce 2007? Pentru că 7 e cifră biblică. „Dacă ne prindea criza în afara Uniunii Europene, era vai de mama noastră“, a subliniat Adrian Vasilescu.
Guvernatorul BNR a mărturisit, ieri, că cele povestite de consilierul său s-au petrecut întocmai. „Nu aveam alt argument, ca să fiu sincer. Intuitiv îmi dădeam seama că 2010 era un termen prea îndepărtat“, a menţionat Mugur Isărescu.

„A prevedea criza nu este o treabă uşoară“

În aceeaşi ordine de idei, Isărescu a declarat că „a prevedea criza nu este o treabă uşoară“. Făcând o paralelă între oamenii din sistemul bancar şi navigatori, guvernatorul BNR a afirmat: „Chiar dacă vezi furtuna, ce poţi să faci? Să strigi? Să ieşi pe punte şi să urli? A prevedea criza nu înseamnă s-o anunţi şi să creezi panică. O criză financiară se manifestă în primul rând prin panică. Datoria şefului este să calmeze lucrurile, chiar daca ele nu stau deloc bine“.

„Criza a trecut, a fost atunci“

Guvernatorul celei de-a 16-a bănci centrale din lume din punct de vedere al vechimii (din totalul de 200) a recunoscut că evenimentul de ieri l-a emoţionat prin specificul, uniforma şi tradiţia marinei militare. Mugur Isărescu a mai declarat că, în opinia copiilor săi, este destul de zgârcit. „Ambii mei copii mă califică precum c-aş fi cam zgârcit. Eu nu mă las“, a comentat, în glumă, guvernatorul BNR, precizând însă că, din punctul său de vedere, „chiverniseala ţine de educaţie, înseamnă să-ţi utilizezi bine resursele“.
În ceea ce priveşte activitatea BNR, Isărescu a ţinut să sublinieze importanţa mesajelor Băncii Naţionale pentru mediul de afaceri: „Mesajele BNR nu sunt salutări de la Mamaia sau de la Constanţa. Ele trebuie să ajute piaţa şi mediul de afaceri să nu orbecăiască în întuneric“, a explicat Mugur Isărescu.
Nu în ultimul rând, guvernatorul BNR a declarat că, din punctul său de vedere, criza financiară a trecut. „După mine, criza e un apogeu. Altfel, «crizuiam» de dimineaţa până seara. (n.r. Criza) a trecut, a fost atunci“, a afirmat Mugur Isărescu.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii