Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
12:14 19 04 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Investiţie SC RAJA SA la Feteşti! O nouă staţie de epurare a fost inaugurată! (galerie foto)

ro

24 Sep, 2016 00:00 4816 Marime text
Cetăţenii din Feteşti vor trăi în condiţii mai bune după ce, în localitatea lor, SC RAJA SA a inaugurat o nouă staţie de epurare, în cadrul unei investiţii europene prin Programul Operaţional Sectorial de Mediu - „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa şi Ialomiţa“.
 
Staţia de epurare de la Feteşti este cea de-a 15-a realizată în cadrul programului în regiunea Constanţa - Ialomiţa, după ce, în acest an, au mai fost inaugurate staţii de epurare în Țăndărei, Fierbinţi, Dridu, dar şi în mai multe localităţi din judeţul Constanţa.

„Apa nu are culoare politică” 

Noua construcţie de la Feteşti are o capacitate tehnică de 46.000 de cetăţeni, însă aceasta poate fi extinsă dacă dezvoltarea oraşului o va impune. Construirea staţiei de epurare a costat 26,28 de milioane de lei, cea mai mare parte a investiţiei fiind acoperită din fonduri europene, compania regională de apă, SC RAJA SA, având o contribuţie de 3 milioane de lei, iar Primăria Feteşti, de 100.000 de lei. Până la acest proiect, judeţul Ialomiţa nu avea un operator regional de apă, condiţie obligatorie pentru a putea obţine fonduri europene, impusă de Comisia Europeană.
 
„A avea un sistem modern de apă, canalizare şi epurare nu este o ambiţie politică, apa nu trebuie să aibă culoare politică, apa este pentru cetăţeni. Serviciul de apă şi canalizare ne asigură un mediu sănătos în care să trăiască sănătos copiii noştri, nepoţii noştri“, a declarat, la ceremonia de inaugurare a staţiei de epurare de la Feteşti, directorul SC RAJA SA, Felix Stroe. Până la finalizarea şi punerea în funcţiune a staţiei de epurare noi, oraşul Feteşti nu dispunea de o staţie de epurare, sistemul de canalizare existent fiind dirijat direct în braţul Borcea.

Ialomiţa scapă de procedura de infringement 

Directorul SC RAJA SA a explicat că, prin această investiţie, judeţul Ialomiţa a scăpat de procedura de infringement care se va impune în judeţele unde reţeaua de apă şi canalizare nu a fost dezvoltată suficient. „În tratatul de aderare pe care România şi l-a asumat când a intrat în UE, sub riscul procedurii de infringement, sunt prevăzute două termene capitale: 31 decembrie 2015, când toţi cetăţenii României trebuie să aibă acces la o sursă sănătoasă durabilă de apă, şi 31 decembrie 2018, când toate unităţile administrativ-teritoriale mai mari de 2.000 de cetăţeni trebuie să fie canalizate integral şi să deverseze canalizarea într-o staţie de epurare. Localitatea Feteşti se alătură astfel unităţilor administrativ-teritoriale care îndeplinesc 100% condiţiile impuse de UE”, a explicat directorul SC RAJA SA.
 
La inaugurarea staţiei de epurare a participat şi vicepreşedintele CJ Ialomiţa, Cătălin Grigore, care a apreciat investiţia RAJA pentru impactul pe care îl va avea asupra comunităţii, prin protejarea Dunării şi a trei situri Natura 2000, crearea de locuri de muncă şi creşterea calităţii apei pentru cetăţenii din Feteşti. „Apreciez investiţia pe care o vedem astăzi aici. Sunt impresionat de construcţia aceasta. Ea răspunde la multe dintre preocupările pe care Consiliul Judeţean le are în ceea ce priveşte problemele de mediu. Avem pe Dunăre trei situri Natura 2000 care beneficiază de o apă mult mai curată ce ajunge astfel la ele”, a declarat Cătălin Grigore.
 
În judeţul Ialomiţa, prin proiectul „Reabilitarea şi modernizarea sistemului de alimentare cu apă şi canalizare în regiunea Constanţa şi Ialomiţa“, au fost investite 181,49 de milioane de lei, prin construirea unor staţii de epurare în mai multe localităţi, extinderea reţelei de apă, canalizare şi construirea de staţii de pompare a apei uzate.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii