Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
11:36 19 03 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Consiliul Concurenței, sancțiuni de peste 23 de milioane de lei. Zeci de firme de pază, vizate

ro

18 Jan, 2018 16:53 1468 Marime text
Consiliul Concurenţei a sancţionat cu amenzi în valoare totală de 23.422.255,99 lei (aproximativ 5 milioane euro) 33 de companii şi 4 asociaţii pentru fixarea preţului minim, respectiv facilitarea fixării preţului minim pe piaţa serviciilor de pază.
 
Potrivi comunicatului, în cadrul întâlnirilor, membrii asociaţiilor s-au înţeles să stabilească un preţ minim pentru servicii de pază pe tariful orar. Companiile au pretins că înţelegerea a avut loc din cauza că unii operatori de pe această piaţă practicau un preţ mai mic chiar decât preţul rezultat având în vedere doar cheltuieliele minime legale obligatorii.
 
La aplicarea sancţiunilor, Consiliul Concurenţei a ţinut cont de caracteristicile pieţei pe care a avut loc înţelegerea, piaţă caracterizată de o puternică tendinţă spre evaziune fiscală şi muncă la negru, precum şi de faptul că s-au efectuat demersuri pentru a semnala autorităţilor cu atribuţii în acest domeniu comportamentele posibil ilicite ale unor companii concurente.
 
Prin înţelegerea de a aplica un anume preţ minim pentru serviciile lor, companiile implicate nu îşi mai determină, în mod independent, politica comercială proprie pe piață, ceea ce conduce la eliminarea concurenței.

”Toate legile trebuie respectate, inclusiv legea concurenţei. Există modalități de a atinge obiectivele legitime (combaterea evaziunii, munca ”la negru”) fără a prejudicia clientii prin încălcarea legii concurentei, creând un cartel sau schimbând informații sensibile din punct de vedere comercial. Pot fi calculate preţuri de referinţă, orientative, care să permită aplicarea prevederilor legii achiziţiilor publice privind preţul nejustificat descăzut. Important este ca datele confidenţiale să fie colectate de un terţ neutru, care se va asigura ca firmele să nu aibă acces la datele concurenţilor lor, ci doar la datele agregate.”, a declarat Bogdan Chirițoiu, președintele Consiliului Concurenței.


Cinci companii (Euroguard SRL, G4S Secure Solutions SRL, RPG Security Center S.R.L, Securitas Services România SRL, Aramis-Ro SRL) au recunoscut participarea la practica anticoncurenţială şi au beneficiat de reduceri ale amenzilor. Totodată, una dintre companii a beneficiat de reducerea amenzii, având o situaţie economică dificilă (incapacitate de plată).În urma investigaţiei, autoritatea de concurenţă a făcut o serie de recomandări
 
Inspectoratului General al Poliţei Române, Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) şi Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), în funcţie de competenţele şi atribuţiile aferente acestora.
 
Astfel, Consiliul Concurenţei propune ca, pentru a putea participa la licitaţii în domeniul serviciilor de securitate cu pază, companiile să
prezinte declarații pe proprie răspundere din care să reiasă că:

•personalul și resursele relevante pentru serviciile ofertate îndeplinesc toate cerințele legale din legislația muncii;
•respectă reglementările fiscale și au plătit toate taxele, contribuțiile și impozitele aferente serviciilor ofertate;
•nu au fost sancționați în trecut (fie direct, fie ca membrii ai organelor de conducere a unei alte persoane juridice) pentru încălcări semnificative ale legislației de muncă privind serviciile ofertate;
 
De asemenea, autoritatea de concurenţă recomandă includerea în documentația licitației și a unei copii din registrul general de evidență a salariaților (Revisal) privind participanții la licitație, precum şi efectuarea unor controale comune ITM, Inspectoratul de Poliție si ANAF prin care să se verifice dacă personalul de la anumite locații (personalul care prestează efectiv serviciile de pază) îndeplinesc toate formele legale și fiscale, precum și standardele minime impuse de specificul activității prestate.
 
Consiliul Concurenţei consideră utilă emiterea de instrucțiuni sau recomandări de către principalii jucători pe piață, precum: (i) Inspectoratul General al Poliției –care poate emite recomandări cu privire la cerințele minime care trebuie respectate de orice entitate care prestează servicii de securitate (un ghid de bune practici privind cerințele și echipamentele strict necesare prestării unor servicii corespunzătoare) sau (ii) ITM poateemite recomandări cu privire la înregistrarea și plata orelor suplimentare realizate în cadrul unor servicii de pază, cu respectarea regulilor legale.
 
Investigaţia pe piaţa serviciilor de pază a fost declanşată în anul 2015 şi a vizat Asociaţia Profesională a Companiilor de Securitate şi membrii acesteia, iar în 2016 a fost extinsă şi asupra Federaţiei Serviciilor de Securitate şi membrii acesteia, şi anume: Asociaţia Română a Industriei de Securitate, Asociaţia Română pentru Tehnica de Securitate, şi Patronatul Serviciilor de Securitate, inclusiv asupra membrilor acestora.
 
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii