Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
21:17 16 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Zi de sărbătoare în Episcopia Tulcii

ro

09 Jul, 2011 01:26 1564 Marime text
Episcopia Tulcii, cât şi Mănăstirea Halmyris s-au aflat astăzi, 8 iulie, în sărbătoare, datorită sărbătoririi Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion, cei mai vechi sfinţi din România, martirizaţi în anul 290, după cum a precizat Alexandru Chituţă.

Liturghia arhierească a fost săvârşită astăzi de un sobor de preoţi şi diaconi având în frunte pe Înaltpreasfinţitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, Înaltpreasfinţitul Casian, Arhiepiscopul Dunării de Jos, Preasfinţitul Lucian, Episcopul Caransebeşului şi pe Preasfinţitul Visarion, Episcopul Tulcii.

Liturghia a început cu procesiunea cu sfintele moaşte care au fost luate din biserică şi aşezate spre închinare în curtea mănăstirii. Anul acesta se împlinesc 10 ani de la descoperirea lor în cripta bisericii din antica cetate Halmyris.

Înaltpreasfinţitul Părinte Casian al Dunării de Jos a dat citire mesajului Preafericitului Părinte Patriarh Daniel transmis cu prilejul prăznuirii Sfinţilor Mucenici de la Halmyris: „Credincioşii Eparhiei Tulcii, ca şi ai altor provincii româneşti, găsesc multă nădejde, întărire şi ajutor de la biruitorii întru credinţă care au fost Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion. Atât în vremuri de linişte şi pace, cât şi în vremuri de încercare, nevoi şi suferinţe. Adresăm părintească binecuvântare clerului şi credincioşilor Eparhiei Tulcii, din norul Dobrogei, şi pelerinilor din întreaga Românie, să poarte rugăciunile noastre către Bunul Dumnezeu pentru a dobândi ajutor întru întărirea credinţei şi înălţarea sufletească a tuturor fiilor duhovniceşti din cuprinsul Episcopiei Tulcii şi ai întregii ortodoxii româneşti", informează TRINITAS TV.

La sfârşitul Liturghiei, Preasfinţitul Părinte Visarion a dăruit Preasfinţitului Părinte Lucian şi distincţia eparhială a Episcopiei Tulcii - Crucea Sfântului Iachint.

„Sfinţii Mucenici Epictet şi Astion străjuiesc Tulcea, toată Dobrogea şi ţara noastră. De aceea, lor să ne rugăm ca începători ai mărturisirii neamului nostru pe pământ dobrogean, să ne ajute pe toţi să ţinem credinţea vie, să o mărturisim chiar cu preţul vieţii noastre şi să o mărturisim şi în aceste vremuri grele şi pline de sărăcie şi să luam aminte că nu suntem săraci dacă avem credinţă", a spus Înaltpreasfinţitul Părinte Teodosie.

„Dăm slavă Bunului Dumnezeu că ne-a învrednicit şi în anul acesta să ajungem la sărbătoarea Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion care este o zi de bucurie deosebită pentru locuitorii din Tulcea, dar şi pentru credincioşii din Dobrogea care vin de aproape sau de departe în acest loc sfânt şi binecuvântat, la Mănăstirea Halmyris, pentru a participa la slujba de hram şi pentru a venera pe cei doi sfinţi, Epictet şi Astion, care sunt cu adevărat mijlocitori între noi şi Dumnezeu şi sunt folositori ai tuturor celor care aleargă cu credinţă la sfintele lor moaşte", a spus Preasfinţitul Părinte Visarion, Episcopul Tulcii.

Sărbătoarea Sfinţilor Mucenici Epictet şi Astion s-a încheiat cu o agapă creştinească la care au luat parte toţi invitaţii şi pelerinii veniţi din Dobrogea, Ardeal, precum şi din alte părţi ale ţării, spre a se închina sfintelor moaşte.
Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii