Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
08:58 17 06 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Topul sumelor plătite de elevi la examenul de bacalaureat Colegiul Naţional de Artă Regina Maria, pe locul 4!

ro

07 Jul, 2011 19:04 1285 Marime text

Circa 2,5 milioane de euro reprezintă banii cheltuiţi de elevi în fiecare an pentru a cumpăra bunăvoinţa profesorilor în cadrul examenului de bacalaureat. Există două tipuri de sume. În primul rând, este vorba despre clasica sumă dată pentru "protocol", care este, în general, mai mică, în jur de 50 -100 lei. Această sumă se strânge de la fiecare elev, iar scopul ei real este să câştige bunăvoinţa profesorilor care supraveghează examenele de bacalaureat, astfel încât candidaţii să se mai poată inspira şi din alte surse. Oficial, aceste sume se strâng pentru cheltuielile de protocol, pentru a oferi apă, mâncare, cafea, etc, profesorilor care supraveghează aceste examene. În al doilea rând, se mai oferă şi alte sume, care vizează obţinerea unor note mai mari. Profesorii primesc indicaţii de la colegii lor în privinţa liceenilor care trebuie să promveze cu note cât mai bune! Bineînţeles, aceste indicaţii sunt răsplătite cu bani de către elevi, iar sumele sunt mai ridicate decât cele pentru simplul protocol. În plus, această mită este nominal direcţionată, nu are efect asupra întregii clase, ci doar asupra liceenilor care au cotizat. Aici sumele sunt în jur de 100 de euro, deşi sunt declaraţii ale elevilor care merg către sume şi mai halucinante. Bineînţeles, aceste cazuri sunt mai rare, comparativ cu valul protocolului.

În multe cazuri, există o combinaţie între acestea, iar sumele sunt undeva la mijloc. Se asigură o sumă mai mare, iar examenele sunt luate de marea majoritate şi cu nişte note şi mai mari. De exemplu, la un liceu din Oradea, în urma cotizaţiilor la "fondul de protocol", elevii au primit, în medie, două puncte în plus la notele de la unele probe.

Econtext.ro a realizat un tabel cu 20 de astfel de exemple. În medie, elevii au scos din buzunar în jur de 100 de lei pentru a-şi asigura victoria la acest examen, aici fiind incluse ambele categorii de plăţi. Iar dacă am considera că o sesiune de bacalaureat adună peste 100.000 de elevi, atunci protocolul ajunge la peste 10 milioane de lei (2,5 milioane de euro). Dacă ar fi reală motivaţia, anume că aceşti bani s-ar duce către cafeaua şi apa minerală a profesorilor supraveghetori, atunci ne-am trezi cu un paradox. Să zicem că s-ar cumpăra produse de protocol în valoare de 25 de lei/profesor. Atunci ar rezulta că numărul profesorilor supraveghetori este de 400.000, de patru ori mai mare decât numărul elevilor. Pe primul loc se află Liceul Industrial din Sebeş, urmat de Liceul Ion Mincu din Timişoara şi Liceul Dinu Lipatti din Bucureşti. Colegiul Naţional de Artă Regina Maria ocupă un onorant loc patru.

Vezi mai jos lista completă.

www.econtext.ro

 

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii