Fondul Documentar Dobrogea de ieri și de azi
BIBLIOTECA VIRTUALĂ
Ziua Constanta
07:15 17 05 2024 Citeste un ziar liber! Deschide BIBLIOTECA VIRTUALĂ

Top 5 ajutoare de somaj primite de romani in Europa

ro

04 Jun, 2010 19:16 1098 Marime text

Românii care au intrat în şomaj în alte ţări din Europa şi au cerut exportul în ţară al indemnizaţiilor de şomaj primesc sume echivalente salariilor unor manageri din multinaţionale. Din păcate, boieria se termină repede, deoarece suportul financiar se acordă doar pentru 3 luni.

Cel mai mare ajutor de şomaj transferat în România din alte ţări a venit din Elveţia şi a fost în valoare de 9.692 lei (2.364 euro) pe lună, potrivit datelor ANOFM furnizate exclusiv pentru Realitatea.net.

Un român din Caraş-Severin a primit o indemnizaţie de 8.363 lei (2.039 euro) din Luxemburg. Un bucureştean şi-a exportat din Germania în ţară ajutorul de şomaj în valoare de 7.063 lei (1.722 euro) pe lună. Alte două indemnizaţii de peste 1.000 de euro pe lună au fost primite de români care au intrat în şomaj în Irlanda - 5.385 lei (1.313 euro), respectiv Spania - 4.571 lei (1.114 euro).

Exportul prestaţiilor de şomaj este reglementat la nivelul Uniunii Europene. Conform regulamentelor UE, cetăţenii români care au lucrat înstrăinătate şi îndeplinesc condiţiile legale din statul respectiv pot beneficia de indemnizaţie de şomaj.

Aceasta se stabileşte de instituţia competentă din statul respectiv şi se acordă pe o durată reglementată de legislaţia naţională. Aceste prestaţii pot fi exportate în România, iar ANOFM le acordă pentru o perioadă de maximum 3 luni. Sumele acordate sunt apoi recuperate, în bază unor cereri de rambursare, de la instituţiile din ţările repective (în numele cărora au fost făcute plăţile). Până acum, câteva sute de români au solicitat către ANOFM exportul prestaţiei de şomaj în România.

Sursa: realitatea.net

Urmareste-ne pe Google News
Urmareste-ne pe Grupul de Whatsapp

Ti-a placut articolul?

Comentarii